Delain – We Are the Others

Túto holandskú melodic gothic symphonickú kapelu azda žiadnemu fanúšikovi netreba nijako zvlášť predstavovať. Formáciu DELAIN založil v roku 2002 bývalý klávesák WITHIN TEMPTATION Martijn Westerhold potom, ako odišiel z kapely kvôli zdravotným problémom. Svoj debut však skupina zažila až v roku 2005 po podpise zmluvy so svojim súčasným vydavateľstvom Roadrunner Records.
Najnovším a v poradí tretím CD tejto symphonic – gothic metalovej formácie je album „We Are the Others“, ktorý je zostavený z dvanástich skladieb a celková dĺžka nahrávky však iba niečo cez 47 minút. Na mňa pôsobí tento album chytľavým dojmom, v ktorom sa striedajú rýchle a pomalé skladby. „Mother Machine“, „Electricity“, „Hit Me With Your Best Shot“ sú práve tými piesňami, ktoré nesú najvýraznejšiu pečať tvorby kapely, pretože znejú tak ako sme na DELAIN všetci zvyknutí.

Na novom albume však nájdeme aj skladby, ktoré ma prekvapili, hoci som album počúval niekoľkokrát. Krásnym začiatkom na piane a postupným rozbehom ma upútala rovnomenná skladba „We Are the Others“. Ide o hudobne veľmi podarený kúsok, v ktorom vyznieva jednak krásny hlas Charlotte, ale aj perfektná Martijnova práca na klávesoch a to všetko v kombinácii s tvrdými gitarami a použitím detského vokálu uprostred skladby. Ďalšou podarenou vecou tohto albumu je veľmi dobre znejúca „Generation Me“, ktorá okrem toho, že od prvých chvíľ upúta, sa krásne rozbehne. Celkovo sa skladba dobre sa počúva a ja sám som sa párkrát prichytil pri tom, že si jej melódiu pospevujem. V skladbe sa hudobníci naozaj vyhrali a umelecky vyžili, čo najlepšie počuť v dlhšom sóle, v ktorom to naozaj rozbalili. Jej charakter pritom zostáva nežný, no napriek tomu tvrdý.

Azda najlepšou skladbou na albume je deviata v poradí s názvom „Babylon“. Už od začiatku je z nej cítiť ohromnú energiu a silu, ktorá tkvie v jej tvrdom prejave a všetko to vrcholí v refréne, ktorý je nádherným spojením jemnosti a melodickosti. Striedaním živých prvkov plných energického prejavu, seba vlastnej dravosti a chytľavej melódie je tento song iste jedným z najlepšie znejúcich na celom albume. Na žiadnej nahrávke DELAIN nesmie chýbať balada a tak je tomu aj na novinke. „Are You Done With Me“ je presne to, čo po tvrdých skladbách ocení každý, kto bude nový DELAIN počúvať. Balada nemusí byť vždy svojim charakterom až taká pomalá a práve to sa snaží v tejto skladbe kapela prezentovať. Kľudné plynutie skladby plnej citov a emócií, ktoré vyžarujú z textu, v spojení s krásnym do straty znejúcim chorálovým aranžmánom ju radí medzi najkrajšie a najromantickejšie na disku. Prvé oficiálne video k novému albumu nahrala kapela ku skladbe  s príznačným názvom „Get The Devil Out Of Me“. Poslednou skladbou, ktorou novinka „We Are The Others“ uzatvára svoj príbeh je „Not Enough“, ktorá je taktiež plná emócií a je ukončená spevom, ktorý mne pripomína krásnu sirénu z oceánu.

Tvrdé gitarové riffy, nádherné aranžmány, chorály, spolupráca so skvelým americkým muzikantom Burtonom C. Bellom (FEAR FACTORY) v skladbe „Where Is The Blood“, či nezabudnuteľný hlas charizmatickej Charlotte Wessels. To je len niekoľko kvalít, ktorými novinka zaujme. A preto by sa tento album mohol páčiť nielen fanúšikom tejto holandskej formácie, ale aj tým, ktorým je tento štýl blízky.

Žáner: melodic/symphonic/gothic metal
Krajina pôvodu: Holandsko
Vydavateľstvo: Roadrunner Records
Dátum vydania: 1.6.2012
Web: www.delain.nl
Zostava:
Charlotte Wessels – vokály
Timo Somers – gitara
Otto Schimmelpenninck van der Oije – basgitara
Martijn Westerholt – klávesy
Sander Zoer – bicie
Diskografia:
Lucidity – 2006
April Rain – 2009
We Are the Others – 2012
Tracklist:
Mother Machine (4:34)
Electricity (4:14)
We Are the Others (3:17)
Milk and Honey (4:26)
Hit Me With Your Best Shot (3:59)
I Want You (4:52)
Where Is the Blood (3:16)
Generation Me (3:43)
Babylon (4:06)
Are You Done With Me? (3:05)
Get the Devil Out of Me (3:21)
Not Enough (4:43) 
Definitíva:
„We Are the Others“ je albumom,
ktorý sa oplatí vypočuť.
V poradí tretie dielo holandskej pätice DELAIN
 je opäť nabité kvalitnou muzikou.
Klasická pečať kapely tu zostáva opäť,
 no aj napriek tomu si v ňom každý nájde to svoje.

Autor: Juldo

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla