Bruce Dickinson: Ak niekedy budeme uvedení do Rokenrolovej siene slávy, odmietnem to

Spevák Bruce Dickinson z IRON MAIDEN opäť raz ostrejšie reagoval na tému Rock´n´rollovej siene slávy, keď povedal, že je šťastný, že IRON MAIDEN do nej zatiaľ nepatria.

Napriek tomu, že umelci majú nárok na Rock and Roll Hall of Fame po 25 rokoch od vydania debutovej nahrávky alebo singla, musia byť ikonické kapely ako IRON MAIDEN, JUDAS PRIEST a MOTÖRHEAD najskôr uznané inštitúciou, ktorá ktorá uviedla do siene slávy GUNS N´ ROSES hneď v prvom roku, ako to bolo možné.

Bruce Dickinson. Zdroj: Planet Rock

Dickinson zaplnil minulý mesiac titulky po tom, ako pri svojom spoken word podujatí v Austrálii hovoril o Rockovej sieni ako o úplných čurákoch a trval na tom, že táto inštitúcia z Clevelandu je riadená skupinkou pokryteckých Američanov, ktorí by nevedeli o rock´n´rolle ani keby ich trafil priamo do tváre. „Bol som tak otrávený z toho, že moje vyhlásenie vytrhli z kontextu, aby sa zdalo, že som znepokojený z toho, že nie sme v sieni slávy. Som naozaj šťastný, že tam nie sme a nikdy by som tam nechcel byť. Ak budeme niekedy uvedení, tak to odmietnem – nebudú tam mať moju mŕtvolu. Rock´n´rollová hudba nepatrí do mauzólea v Clevelande. Je to živá a dýchajúca vec, ak ju vložíte do múzea, potom je mŕtva. Je to horšie ako hrozné. Je to vulgárne,“ vyjadril sa spevák IRON MAIDEN pre The Jerusalem Post.

Basgitarista Steve Harris minulý mesiac v Rock Talk with Mitch Lafon povedal, že nie je znepokojený tým či IRON MAIDEN budú v Rokenrolovej sieni slávy. „Skutočne o tom nerozmýšľam. Myslím si, že ocenenia sú pekné veci, keď ich získate, ale nie je to niečo, o čo sa skutočne usilujete. Nikdy to nebolo o tom. Je to vždy o tom snažiť sa robiť dobrú hudbu, ísť von a odohrať dobré koncerty. Dúfajme, že to ľudia ocenia. Je to pravdepodobne pekné, keď vám ľudia odovzdajú ceny – nechápte ma zle. Myslím si, že je to skvelé, ale nie je to niečo, z čoho by ste stratili spánok ak žiadne nedostanete. Neviem, možno ostatní v kapele by to mohli myslieť inak, ale takto to vnímam ja. Nie je to tak, že sa o ocenenia nezaujímam. Nie je to o tom, že nie sú zmysluplné, keď ich dostanete je to pekné, ale určite sa o kvôli tomu nestrachujem alebo niečo podobné.“

IRON MAIDEN je jedna z najväčších kapiel na svete a od roku 2005 majú možnosť byť uvedení do Rock´n´rollovej siene slávy. Od rovnomenného debutu vydali tieto heavy metalové legendy ďalších 15 štúdiových nahrávok a predali viac ako 100 miliónov kópií.

Sieň slávy uvádza, že umelci sa stávajú oprávnenými po štvrťstoročí od vydania prvej nahrávky, ale tiež tvrdí, že ďalšie kritéria zahŕňajú vplyv a význam interpretov k rozvoju a udržiavaniu rock´n´rollu, čo je samozrejme otvorené k interpretácii.

Napríklad kapela KISS bola oprávnená patriť do siene slávy od roku 1999, ale uvedená bola až v roku 2014. DEEP PURPLE mali túto možnosť od roku 1993, no do Rokenrolovej siene slávy boli uvedení až v roku 2016.

Zdroj: blabbermouth.net, jpost.com