Koncert ako hrom: DECAPITATED v Košiciach ponúkli reprezentatívny prierez tvorbou

V dobe, kedy sa vo východoslovenskej metropole svojou účasťou rôzne kvalitné formácie doslova predbiehajú, prichádza na opätovnú návštevu aj poľská brúska DECAPITATED, a to v rámci aktuálneho turné „Anticult Balkan Tour 2018“.

KOŠICE. Slovensko? Balkán? Ehm, no, dobre… Kým 17.novembra si väčšina z nás pripomenula významný Deň boja za slobodu a demokraciu, v košických uliciach už pekne krásne úradoval na toto obdobie typický ultrachladný vietor a miestny klub Collosseum zahájil úvodné chystačky na večernú hudobnú demoláciu.

Za vskutku ľudové vstupné (16 eur!) sme mohli počuť, zhliadnuť a prípadne aj zatlieskať až kvintetu kapiel, teda o výdatné metalové menu nemohla byť žiadna núdza. Žiaľ, človek mieni, občas ten hore, ten dole a občas i ostatní ľudia menia, takže čo čert nechcel, oslava významného jubilea najlepšieho kamaráta pripadla na ten samí deň. Oslava narodenín a zároveň spoločného dvadsaťpäťročného priateľstva samozrejme musí dostať prednosť, no v tom prípade aspoň veľmi potešila exkluzívne udelená priepustka na dvojicu hlavných ťahákov, rýchleho komanda HATESPHERE aj spomínaných DECAPITATED.

Od približne tristo metrov vzdialenej reštaurácie trielim do klubu rýchlosťou, čo mi sily stačia. Vcelku slušne zaplnené útroby Collossea (nakoniec sa nás nazbieralo niečo okolo 200 fanúšikov) sledujú úplne posledné prípravy prvých menovaných, zatiaľ čo ja zisťujem, že DEHYDRATED, GRIMAZE i THY DISEASE predviedli zväčša solídne sety, a teda je tak trochu nad čím lamentovať. Nič to, rázom totiž nastupuje pätica z dánskeho Aarhus a vyháňa pochmúrne myšlienky von z hlavy.

HATESPHERE

Tá na uvedenej šnúre momentálne prezentuje horúcu novinku „Reduced to Flesh“, z ktorej napríklad zaznieva dvojica podarených singloviek „Corpse of Mankind“/„Ruled by Domination“ a v sále sa počas setu strháva celkom slušná mela podporená ešte slušnejším soundom. V zostave so strunobíjcom Peterom Hansenom, jediným pôvodným členom, predvádza banda vcelku údernú verziu moderne znejúceho thrash metalu, okorenenú o nejaký ten groovy element.

Možno nič prevratné a máličko zameniteľné (najmä vokál frontmana Esseho je v porovnaní s jeho predchodcami akosi nemastný/neslaný), lenže naživo maximálne energické, spoľahlivo fungujúce a doslova kričiace po masívnom headbangu. Práve sedem rokov stará „Ressurect With A Vengeance“ je tým pravým príkladom.

DECAPITATED

V kútiku duše ale silno cítim, že to s príchodom Poliakov bude predsa trochu iná, no hlavne nepomerne silnejšia káva. Niet sa čo čudovať, hoci aktuálne obsadenie s jednou gitarou Waclawa „Vogga“ Kieltyka mierne zvádzal k opaku. Priam bezchybné svetlá, zvuk tvrdý ako hrom a druhá šesťstrunka suplujúca z playbacku však hovoria o niečom inom! DECAPITATED dnes totiž budú demolovať a odpaľujú svoj nabušený set tesne po deviatej hodine večernej, a to s relatívne čerstvou „Deathvaluation“ zo zatiaľ poslednej kolekcie „Anticult“. Z tej postupne zaznievajú i bezchybné hitovice „Earth Scar“, „Never“, „Kill the Cult“, predchodcu naopak pripomenula titulka i nárezová „The Blasphemous Psalm…“.

Hravosť rannej PANTERY, strojová presnosť FEAR FACTORY, až neľudský chlad MESHUGGAH. Presne to sú atribúty, ktorými momentálne disponuje partička štyroch Poliakov z neďalekého Krosna. Tí po obrovskej dopravnej tragédii (vážna nehoda autobusu v októbri 2007) ľahučko prehodili kormidlom do priamočiarejších vôd, kde dominujú groove rytmy, sekané riffy, psycho vyhrávky a drsný Rafalov vokál, čo asi nemusí vyhovovať každému.

Práve pre milovníkov staršej, technickejšie ladenej tvorby, štvorica vyberá známe námrdy „Post (?) Organic“, „Day 69“ či „Spheres of Madness“. Setlist teda ponúkol pomerne reprezentatívny prierez tvorbou, poskytol výborný obraz o čoraz lepšej zohratosti a dokázal, že veľmi nepríjemná kauza ohľadom pobytu v americkom väzení, nemala na kapelu nijak vážny dopad. Koncert ako hrom!

PLUSY:
DECAPITATED, výborný zvuk a svetlá, atmosféra, bohatý stanok s merch

MÍNUSY:
Nič, čo by stálo za reč