GOROD – Æthra

Presne tri roky a tri dni uplynuli od vydania predposledného diela prog-death metalových expertov GOROD a na svetlo sveta prichádza novinka s názvom „Æthra“. Čo je ale nového v dielni týchto „pošahaných“ Francúzov?

Chlapcov v prvom rade treba pokarhať. Boli časy, kedy sa u nás vedeli zastaviť častejšie, no za posledných pár rokov ozaj nebola možnosť ich v našich končinách zhliadnuť naživo. Za druhé, novinka vychádza pod krídlami malého labelu Overpowered Records. Vážne by ma zaujímal dôvod prechodu z vydavateľstva ako Listenable Records, kde kotvia napríklad aj ich známejší krajania GOJIRA.

GOROD – Æthra

Že je GOROD kapelou výborných hudobníkov snáď netreba hovoriť. Gitarista Mathieu Pascal je dokonca profesorom hry na gitaru, jeho kolega Nicolas Alberny má takisto muzikantské vzdelanie. A na druhú stranu, netreba sa báť žiadnych nudných nabiflených postupov, hudba GOROD je veľmi sviežou a uvoľnenou záležitosťou, čo do žánru, tak aj do kompozície jednotlivých skladieb.

Kapele sa aj na novinke stále úspešne darí kĺbiť death metalové riffy spolu s fusion/groovy elementmi a ich hudba má ten správny ťah. Ak by som však mal vypichnúť jednu jedinú vec, ktorá ma oslovila na prvé ochutnanie, bol by to spev. Hlavne v prvej polovici albumu prichádzajú vokálne momenty, ktoré sa dostávajú okamžite pod kožu. Počúvať, v koľkých rôznych polohách sa Julien dokáže pohybovať, je skutočne obdivuhodné. Príkladom je napríklad refrén skladby „Aethra“.

„I gave you this name…
For I know you’ll be ever here…
To remind me
That I have the chance to shape my being
You are my greatest source of light
Making me see the brightness
All around me“.

Hudobne všetko funguje na výbornú ako má, trocha ma však mrzí, že sa kapela na novinke neodhodlala k spísaniu inštrumentálnej skladby, alebo skomponovaniu inej chuťovky, pretože ich technický a skladateľský potenciál je skutočne široký. Za malú náplasť možno považovať poslednú „A Light Unseen” s veľmi chytľavým začiatkom.

GOROD

Neviem, možno je to iba môj osobný pocit, no mám dojem, že spolu s predchodcom „A Maze of Recycled Creeds“ GOROD trocha potemneli čo sa celkovej atmosféry jednotlivých skladieb týka. Zo skladby „The Sentry“ idú miestami zimomriavky.:

„Here comes the eagle of the night
One can hear its silent flight
Glowing with its golden eyes
The sentry… holds a wake for those who died“.

Aj keď „groovu“ je na na novinke požehnane, nechýbajú sypačky a rýchle prsty, ktoré sa však objavia vždy iba na chvíľu, aby priestor mohla opäť dostať melódia a feeling. GOROD sa skrátka s našimi sluchovodmi radi zahrávajú a napriek veľmi vydareným spomínaným spevom je možnosť na nahrávke nájsť veľa výborných inštrumentálnych pasáží.

GOROD aj naďalej bavia a kapele sa stále darí robiť výborné skladby. Pevne však verím, že v blízkej budúcnosti budeme môcť novinku počuť aj naživo.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: progressive/technical death metal
Krajina pôvodu: Francúzsko
Vydavateľstvo: Overpowered Records
Dátum vydania: 19.10.2018
Web: http://gorod.free.fr/
Zostava:
Julien „Nutz“ Deyres – vokály
Mathieu Pascal – gitary
Nicolas Alberny – gitary
Benoit Claus – basgitara
Karol Diers – bicie
Tracklist:
Wolfsmond (04:27)
Bekhten’s Curse (03:51)
Aethra (05:44)
The Sentry (03:18)
Hina (05:09)
And the Moon Turned Black (04:18)
Chandra and the Maiden (04:07)
Goddess of Dirt (03:59)
Inexorable (04:20)
A Light Unseen (04:50)
Diskografia:
Neurotripsicks – 2005
Leading Vision – 2006
Process of a New Decline – 2009
A Perfect Absolution – 2012
A Maze of Recycled Creeds – 2015
Æthra – 2018
Definitíva:
GOROD na novinke „Æthra“ aj naďalej bavia a úspešne balansujú na hrane medzi death metalom a fusion elementmi. Ak sa k tomu pridá veľmi nápaditý spev, ktorý v tomto žánri nezvykne byť prvkom rozmanitým, vznikne z toho veľmi zaujímavý kokteil plný chutí nepoznaných. A votre santé!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla