SIX FEET UNDER sa po krátkej pauze znovu predstavili v Ostrave, potešil aj parádny výkon INCITE

Že je úplný koniec aktuálneho roka priam až abnormálne bohatý na vystúpenia rôznych metalových veličín, či už v našej krajine alebo neďaleko hraníc, potvrdili aj organizátori z ostravského Barrák Music Club.

OSTRAVA. Po relatívne krátkej dobe totiž opäť načreli hlboko do kúzelného klobúka, z ktorého napokon za ušiská vytiahli strýka Barnesa a jeho družinu SIX FEET UNDER. Američania momentálne brázdia starý kontinent v rámci „X-Mass In Hell Tour 2018“, a keďže na jar sme túto päticu na rovnakom mieste prepásli, tentokrát rezervujeme dovolenky o niečo skôr, a aj napriek sychravému počasiu sa vydávame na sever Moravy.

TORNADO

Po príchode do ešte riedko zaplneného stánku nás víta thrashové kvarteto, ktoré si sebavedomo vraví TORNADO a v jeho radoch pôsobí i afroamerický škriatok Joey Severance. Vzrastom malé pomaľované čudo je vskutku na nezastavenie a po chudobne nasvietenom pódiu lieta sťa vypustený balónik. Žiaľ, k vcelku rezkej hudbe, akú produkujú títo chalani sa jeho udychčaný prejav, bez štipky akejkoľvek agresivity, nijak zvlášť nehodí a celému cirkusu nepomáha ani podivný zvuk a minimum svetla.

DISQUIET

Ten sa ale s každým ďalším vystúpením čoraz viac blíži do prijateľných sfér, čo potvrdzujú už nasledujúci Holanďania DISQUIET. Dostávame sa k o niečo sofistikovanejšiemu thrashovému prednesu, kde dvojica gitaristov vie z nástrojov vydolovať ako ostrý riff, tak i parádnu melodickú vyhrávku. Spevák Sean Maia vsádza najmä na urevaný vokál, čo je iba dobré, keďže v čistých polohách nejde prepočuť isté rezervy. Kapela však s pribúdajúcimi minútami pôsobí čoraz suverénnejším dojmom a na pätici badať nesmiernu radosť so spoločného turné po boku legendy smrtiaceho kovu.

INCITE

Slzy dojatia po odohraní poslednej noty sprevádzajú tvár Ritchieho Cavaleru, a to je neklamný znak toho, že sú na tom INCITE veľmi podobne. Američanom onedlho vychádza horúci kotúč „Built to Destroy“, a práve z neho zaznela aj dvojica ukážok v podobne titulky a skladby „Ruthless Ways“. Máme sa na čo tešiť!

K samotnému koncertu – bola to jazda ako hrom! Takéto nasadenie nevidieť ani vo fabrike po vianočných odmenách! Spomínaný frontman má asi päťdesiat kilo živej váhy a ono sa niet čomu čudovať, veď tento energický chlapík dokáže počas jedného setu zabehnúť maratón. Zvyšok je na tom podobne, čo vytvára z klubového vystúpenia INCITE bezprostredný zážitok. Žiadne teplé príhovory, technické serepetičky či dôraz na atmosféru, jednoducho METAL!

SIX FEET UNDER

S láskou spomínam na fantastický gig v Košiciach (2010) alebo ten na festivale Brutal Assault vol. 17, kedy pätica istená perfektným počinom „Undead“ skoro zbúrala Josefovskú pevnosť a surový zvuk poľahky drvil naše hrudné koše. Momentálne je zo SIX FEET UNDER znovu kvintet a sledovať dvojicu starých odpadlíkov z čias CANNIBAL CORPSE je naozaj zážitok. Áno, gitarové struny aktuálne hladká i Jack Owen, ktorý sa o svoje party delí s Rayom Suhym, basu obstaráva Jeff Hughell a do bicích mláti Marco Pitruzzella. Vcelku výživná zostava smrtiacich maniakov, čo poviete?

Naživo to potvrdzujú priam ľavou zadnou. Síce opäť to katastrofálne svetlo, zato so špičkovým zvukom a obrovským nasadením. Úvod obstaráva ďaleký výlet do minulosti, teda kultové šlágre „The Enemy Inside“, „Revenge of the Zombie“ či „Silent Violence“. Občas sa ocitneme v márnici, občas na bitúnku, najčastejšie na poriadne zvrhlom metalovom vystúpení. Ako na horskej dráhe pokračujeme k šťavnatým evergreenom „The Day the Dead Walked“, „Deathklaat“, „Seed of Filth“, „Feasting on the Blood of the Insane“, následne k málo hrávaným „My Hatred“, „Ghost of the Undead“, až sa okľukou znovu dostávame k samým začiatkom a mordám „Torn to the Bone“ a „Beneath the Black Sky“. Ozaj vtipný moment nastáva, keď na pódiu pristáva zabalená „zeleninová“ lahôdka, ktorú Chris bleskovo odkladá do vrecka a okomentuje spôsobom sebe vlastným…

Na prídavky sa dnes nehráme – chalanom stačí hlboký nádych a rázom pokračujeme ďalej, a to rovno s prekvapením v podobe „Stripped, Raped and Strangled“ zo snáď najslávnejšieho obdobia „kanibalov“. S pekelne krvavým jedlom rastie i chuť, preto sa bleskovo servíruje „Hammer Smashed Face“ a pre tých, ktorým ešte neupadla hlava aj staručičká „Born in Casket“. To už pán kapelník skutočne chroptí z posledného, čo je vzhľadom na jeho pokročilí vek, výrazný úbytok hmotnosti a výzor bezdomovca vcelku pochopiteľné. Pár zamávaní do zničeného, ale plne spokojného publika a rázom je žiaľ všetkému koniec.

PLUSY:
SIX FEET UNDER, intenzívny výkon INCITE, bohatých merch za prijateľné ceny, šatňa, relatívne krátke sety predkapiel

MÍNUSY:
Návšteva mohla byť o niečo početnejšia, slabé a občas až otravné svetlá