ARTILLERY – The Face of Fear

Známi thrashers ARTILLERY nás po svojom veľkom comebacku v roku 2009 pravidelne zásobujú prívalom ďalších a ďalších nápadov, čoho jasným dôkazom je aj recenzovaná novinka.

Tá je v poradí už piatym albumom od spomínaného zmŕtvychvstania, kedy sa staručičká dánska formácia vedená súrodeneckou gitarovou dvojicou – bratmi Stützerovcami, ohlásila s naozaj príjemným prekvapením v podobe „When Death Comes“. Doska vtedy po celom svete zaznamenala vcelku slušné ohlasy, a tak sa samozrejme kuje železo pekne za horúca. Výsledkom sú ďalšie viac či menej explozívne nálože, kde najmä do prvej skupiny môžeme s čistým svedomím zaradiť aj tú aktuálnu s názvom „The Face of Fear“.

ARTILLERY – The Face of Fear

Kým nohy nedávneho predchodcu „Penalty By Perception“ z veľkej časti podkopávala trochu lacná produkcia a nie práve najideálnejší zvuk, na novinke si už chalani na tento nešvár dali velikánsky pozor a všetko znie správne šťavnato. Kvalitu vašej domácej reprosústavy preto poriadne prevetrá hneď prvý titulný kus a zároveň singel, ktorý bez okolkov rozdá väčšinu kariet na stôl a rýchlo prezradí, o čo tu dnes asi pôjde. Z väčšej časti o melodický thrashing. Prečo zrovna melodický?

Za to môže z veľkej časti Michael Dahl, ináč fantastický 39-ročný spevák, ktorý síce podáva priam prvotriedny výkon, avšak najmä vďaka nemu a jeho jemného hlasu získava väčšina prítomných skladieb silno „hevíkový“ charakter. Bodaj by nie, veď ešte nedávno pôsobil v inak vcelku podarenom cover bande KINGA DIAMONDA.

ARTILLERY

Výčitka alebo azda prednosť? To už nechám na každom jednom z vás milí čitatelia, hoci pravdou je, že taká „Through the Ages of Atrocity“ by sa nestratila na žiadnom modernom hard rockovom albume, podobne na to ide i nasledujúca „Thirst for the Worst“ a časy Tonyho Martina v BLACK SABBATH naopak pripomenie baladická „Pain“. Nádherná vec!

Priamočiaru agresivitu určite radšej hľadajte u SLAYER, tvrdý buldozér pri EXODUS, s novými dánskymi ARTILLERY sa skôr dostávame do teritória US power metal a klasík alá METAL CHURCH či ANNIHILATOR.

Práve krásne intermezzo „Under Water“ akoby evokovalo ich staručičkú inštrumentálku „Crystal Ann“ (1989), no s príchodom záverečnej (na špeciálnom cd vydaní nájdete aj dva bonusy!) „Preaching To The Converted“ sa znovu pokračuje omnoho rezkejších thrashových koľajach. Thrashových v rámci spomínanej normy…

Ak teda máte veľkú chuť na šikovne skomponované a neraz parádne chytľavé pecky, ľubozvučné gitarové vyhrávky a bezchybný melodický spev, jednoznačne neváhajte siahnuť po kolekcii „The Face of Fear“. K tomu ako bonus zaujímavý artwork, veľmi rozumná časová stopáž aj uchu lahodiaci zvukový kabátik z dielne dlhoročného producenta Sorena Andersena.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: Dánsko
Vydavateľstvo: Metal Blade Records
Dátum vydania: 16.11.2018
Web: http://www.artillery.dk/
Zostava:
Michael Dahl – vokál
Morten Stutzer – gitara
Michael Stutzer – gitara
Peter Thorslund – basgitara
Josua Madsen – bicie
Tracklist:
The Face of Fear (04:44)
Crossroads To Conspiracy (04:43)
New Rage (05:22)
Sworn Utopia (06:10)
Through the Ages of Atrocity (04:43)
Thirst For The Worst (06:13)
Pain (05:05)
Under Water (03:19)
Preaching to the Converted (02:09)
Diskografia:
Fear of Tomorrow – 1985
Terror Squad – 1987
By Inheritance – 1990
B.A.C.K. – 1999
When Death Comes – 2009
My Blood – 2011
Legions – 2013
Penalty By Perception – 2016
The Face of Fear – 2018
Definitíva:
Kadekomu možno bude vadiť silne melodický opar, ktorý sa znáša nad „The Face of Fear“ po celučičkú hraciu dobu. Veď predsa ide o thrashový album! Kašlite na to a užívajte si výbornú muziku – veď jej ARTILLERY momentálne ponúkajú až až.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla