The Devin Townsend Project – Epicloud

Veľa ľudí Devina Townsenda považuje za blázna, ale iba v tom dobrom hudobnom slova zmysle. Svoje dobré meno získal v hudobnom priemysle za dvadsať rokov vďaka množstvu skvelých nápadov pretavených do rôznorodých nahrávok pod názvami mnohých projektov a vlastnej skupiny. Moje prvé zoznámenie s týmto multiinštrumentalistom bolo, keď spolupracoval so Steveom Vaiom. Na jeseň tento vplyvný kanadský hudobný veterán a workoholik vydal ďalší album. A to už piaty v poradí pod hlavičkou THE DEVIN TOWNSEND PROJECT nazvaný „Epicloud“. Pod hlavičkou tohto projektu sme si už zvykli, že ide o kontrastný rozdiel oproti extrémnejším a dnes už negungujúcim STRAPPING YOUNG LAD. Ešte pred vypočutím novinky muselo byť všetkým jasné, že „Epicloud“ bude kľudnejšieho charakteru a bude sa viesť hlavne na progrockovej vlne.
„Epicloud“ otvára zvláštna intro-skladba „Effervescent!“. Uf, ťažký začiatok pre mňa. Kostolné spevy, skoro až gospelové aranžmá spolu s textom, „milujem ťa-potrebujem ťa,“ ma skoro prinútili nahrávku ihneď prestať počúvať. Avšak keďže nejaký ten rôčik už Devina poznám, neunáhlil som sa a teda aj po úvodnom výstrelku počúvam album v kľude ďalej. Druhá v poradí „True North“ je už zabalená do typického Devinovho rukopisu, so všetkým ako ho poznáme. Preto aj so zdaním, že niečo z toho sme niekde už počuli používa Devin svoje osvedčené tóny v novom obale aj naďalej v ďalších nahrávkach.

Album má šlapavé, rezké tempo a vynikajúci zvuk, ktorý ma baví. Samozrejme, že nemôžem opomenúť výkon spevákov. A to samotného Devina a hosťujúcej Anneke van Giersbergen, ktorá pôsobí na celom albume naozaj vo veľkom štýle. Bravúrne zvládnuté náročné požiadavky ju po jej skúsenostiach na podobných projektoch (AYREON) nemohli určite zaskočiť. Niekomu by sa mohlo zdať, že s ďalšími pesničkami album stagnuje. No nie je to až tak pravda, to len nasadená vysoká kvalitatívna latka spôsobuje rýchle prispôsobenie sa Devinovmu štýlu, ktorý je bezchybný takmer po každej stránke.



Ďalšou doménou albumu „Epicloud“ je jeho prístupnosť. Svojim zložením pripomína nahrávku „Addicted“. Na mysli mám kratšie pesničky, chytľavé refrény a veľa veľa melódií. Keby som mal Devinovu tvorbu predstaviť novému poslucháčovi, tak veru asi začnem týmto albumom. Pesničky nie sú náročné na posluch a majú svoju štandardnú priamočiaru štruktúru, bez veľkých psychedelických alebo preogresívnych pasáží. Mojou obľúbenou skladbou sa na prvé počutie stala diskotéková „Save Our Now“. Tá ma teda atmosféru! Spevácky duet nemá chybu. Takisto ma veľmi potešilo znovunahratie hitu „Kingdom“. Skladba hrávaná na koncertoch od roku 2000 si zaslúžila novší kabát. Nové prevedenie má dravosť, melódiu a tvrdosť a spolu s vokálom blonďatej Anneke robí túto skladbu akousi hymnou. Taká „Divine“ je zas pomalšieho charakteru a trošku oddeľuje šlapavejšiu druhú polovičku albumu. Za povšimnutie stojí iste aj skladba „Grace“. Jemnú Anneke strieda na celom albume spevové šialenstvo v Devinovom podaní a tieto kontrasty pridávajú celej nahrávke len na jeho gradácii.

Album má romanticko-progrockový nádych, kde každý žiari šťastím a rozdáva smiech na všetky strany. A vo všeobecnosti za ostatnú dobu toho pán Townsend veru vydal viac než dosť, no všetko má svoj originálny nápad, tak hádam jeho nahrávky nikoho nenudia a jeho hudobná práca môže naše ucho len potešiť. Veď uznajte sami, za tri roky päť albumov! Zvládli ste ich v zdraví ako ja? A to sa už vie, že na ďalší rok je pripravený materiál na natočenie nového albumu.

„Epicloud“ je v skutočnosti naozaj ten správny východiskový bod pre potencionálnych záujemcov o spoznávanie hudobnej práce Devina Townsenda.  Rozmanitosť a nápady použité pri jeho nahrávaní sa 100 percentne previedli do konečného produktu a album zaujme dôstojné miesto v diskografii nejedného rockového poslucháča.

Žáner: progressive metal
Krajina pôvodu: Kanada
Vydavateľstvo: HevyDevy/InsideOut
Dátum vydania: 18.9.2012
Web: www.hevydevy.com
Zostava:
Devin Townsend
– gitary, spevy, klávesy
Anneke Van Giersbergen
– vokály
Dave Young
– gitara
Brian Waddell
– basgitara
Ryan Van Poederooyen
– bicie
Diskografia:
Ki – 2009
Addicted – 2009
Deconstruction – 2011
Ghost – 2011
Epicloud – 2012
Tracklist:
Effervescent!
(0:44)
True North
(3:53)
Lucky Animals
(3:21)
Liberation
(3:21)
Where We Belong
(4:27)
Save Our Now
(4:08)
Kingdom
(5:29)
Divine
(3:17)
Grace
(6:09)
More!
(4:05)
Lessons (1:07)
Hold On (3:57)
Angel (5:54)
Definitíva:
Vokálna dominancia a inžiniersky spracovaný
 zvuk vedú „Epicloud“ na výslnie.
Hudobne premyslené originálne dielo
 od Devina Townsenda môžem preto len odporučiť.
Jednoducho je to nenáročné oddychové
počúvanie plnej chuti.


Autor: Scream



Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla