FLOTSAM AND JETSAM – The End of Chaos

Rodáci z horúceho Phoenixu, thrasheri FLOTSAM AND JETSAM, vypustili na začiatku aktuálneho roka do sveta čerstvú flákotu s názvom „The End of Chaos“, na ktorej sa vracajú až na samotný začiatok bohatej kariéry.

Bohatej na štúdiové albumy? Samozrejme. Na hudobnú kvalitu? Bez problémov. Na časté personálne zmeny? Žiaľ, áno. Bohatej na komerčné úspechy a celé zástupy verných fanúšikov? Niekde tu kosa vždy silno narazí na kameň.

FLOTSAM AND JETSAM – The End of Chaos

Päticu na čele s výnimočným spevákom Ericom A.K. Knutsonom totiž možno zaradiť k jednoznačne najviac nedoceneným thrashovým formáciám celej histórie. Pritom kapela za svoju existenciu vydala obrovské množstvo fantastickej muziky, či sa už bavíme o kultovom debute „Doomsday for the Deceiver“, kde basgitaru trápil slávny Jason Newsted (ex-METALLICA) alebo ešte lepšej dvojke „No Place For Disgrace“. Prvú polovicu deväťdesiatok chalani ustáli vďaka bezchybným „Cuatro“ a „Drift“, začiatok milénia patril návratovej „My God“, na ktorý o desať rokov nadviazali trochu netypickou, ale zato nesmierne chutnou dvojičkou „The Cold“/„Ugly Noise“.

Ak si aj predsa len táto legenda vybrala slabšiu chvíľu, tak to bolo najmä vďaka absolútne nezvládnutej produkcii, ktorá pochovala i nádejne znejúci materiál obsiahnutý na prachom zapadnutých „When the Storm Comes Down“, „Unnatural Selection“ a „Dreams of Death“.

FLOTSAM AND JETSAM

Posledné dosky však kapelu opäť zastihli v pozitívnom svetle a čerstvý zásek „The End of Chaos“ v podstate plynulo nadväzuje na rovnomenného predchodcu (recenzia TU), takže podľa očakávaní vo výsledku dostávame dávku vysoko melodického US power/thrashu s výbornou gitarovou prácou dvojice Gilbert/Conley (tie sóla!), bezchybným vokálom spomínaného frontmana a kvalitnými bicími. Niekde tam sa znovu udiala aj malá zmena v zostave, keď odchádzajúceho tlčmajstra Jasona Bittnera (už čoskoro si ho môžete vychutnať na novinke OVERKILL!) dôstojne nahradil síce technicky menej zdatný, avšak rovnako razantný Ken Mary.

Presne tak začína aj ostrý štartovný výstrel „Prisoners of Time“, kde pätica demonštruje svoju formu a zároveň dokazuje, že to s návratom ku koreňom myslí sakramentsky vážne! Platňa totiž mohla pokojne vyjsť na konci 80. rokov a nik by ani necekol. Tucet skladieb vykazuje to najvyššie tempo a upaľuje neuveriteľný spôsobom až do zdarného finále s príznačným názvom „The End“.

Bez jedinej balady, často bez záchytných bodov a bez pestrosti, ktorú tak silno milujem na kolekciách ala „The Cold“ a „Ugly Noise“. V trochu uhladenom zvukovom kabáte skoro absentujú hutné spodky, zaujímavé medzihry, zmeny tempa a už vôbec nečakajte hutné riffy či akustické gitary. Album proste plynie až sa v ňom občas poľahky strácam a samotní FLOTSAM AND JETSAM mi v tomto smere takmer vôbec nevychádzajú v ústrety.

Nepochybujem, že pre mnohých fanúšikov pôjde suma sumárum o vrcholné dielo a jeden z vrcholov sezóny, žiaľ ja to mám rád od tejto pätice na trochu iný spôsob. Nehovoriac o artworku, ktorý je doslova…ehm…

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 18.01.2019
Web: www.flotsam-and-jetsam.com
Zostava:
Eric A.K. – vokál
Michael Gilbert – gitara
Steve Conley – gitara
Michal Spencer – basgitara
Ken Mary – bicie
Tracklist:
Prisoner of Time (04:18)
Control (03:45)
Recover (04:08)
Prepare for Chaos (03:45)
Slowly Insane (03:53)
Architects of Hate (05:04)
Demolition Man (03:37)
Unwelcome Suprise (05:04)
Snake Eye (03:54)
Survive (04:08)
Good or Bad (03:55)
The End (03:47)
Diskografia:
Doomsday for the Deceiver – 1986
No Place For Disgrace – 1988
When the Storm Comes Down – 1990
Cuatro – 1992
Drift – 1995
High – 1997
Unnatural Selection – 1999
My God – 2001
Dreams of Death – 2006
The Cold – 2010
Ugly Noise – 2012
No Place For Disgrace 2014 – 2014
Flotsam and Jetsam – 2016
The End of Chaos – 2019
Definitíva:
„The End of Chaos“ od FLOTSAM AND JETSAM je dobrá melodická thrashová klasika, avšak ja osobne radšej zostanem pri ich mierne experimentálnejšej tvorbe.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla