BEAST IN BLACK – From Hell with Love

Deväť z desiatich oceľou zušľachtených heavy metalových fanúšikov odporúča odložiť vlastný mozog do záložne pred požitím najnovšej radovky fínskej beštie BEAST IN BLACK. „From Hell with Love“ je metalová diskotéka v kožených gatiach a riadne oslňujúcim stroboskopom.

Za všetkým treba hľadať Fína Antona Kabanena, milovníka hudby osemdesiatych rokov a manga komiksov. Ten po nekompromisnom vypoklonkovaní z BATTLE BEAST a krátkom koncertnom fungovaní u Maďarov WISDOM dal do kopy opäť kapelu, v ktorej môže produkovať bez obmedzení tvorivej slobody a bez zbytočných kompromisov, ktoré evidentne nie je ochotný robiť.

BEAST IN BLACK – From Hell with Love

Podarilo sa mu obklopiť zručnými muzikantmi, z ktorých väčšina patrí skôr k šikovným remeselníkom. Kabanen jasne definuje smer a mantinely kapely, umne využíva potenciál a talent svojich spoluhráčov ako prostriedok nevyhnutný na dosiahnutie potrebného nasadenia, energie a húževnatosti tejto nahrávky. Od minulej dosky sa zostava až na nového prišelca za bicími Atteho Palokangasa nezmenila a tak Antonovou gitarovou dvojičkou ostáva skúsený Kasperi Heikkinen (ex U.D.O.) a za basou sa skrýva Maté Molnár (ex WISDOM).

V porovnaní s predchádzajúcim materiálom sa toho nepomenilo až tak veľa, žongluje sa stále s tými istými ingredienciami. Avšak na tomto aktuálnom kúsku sa kapela prezentuje omnoho istejšie. Kladie dôraz na prvky, ktoré minule zabrali najviac a nimi sa snaží zaujať a vyplniť najviac priestoru na disku. Tým prvým a zároveň kľúčovým je vokál gréckeho pevca Yannisa Papadopoulosa, s ktorým BEAST IN BLACK doslova rozbili bank. Jeho variabilný a univerzálny hlas sa dokáže triafať do rockových i popových polôh, atakovať oba póly rozsahu od agresívnejšieho až po ten „bezsemenníkový“.

BEAST IN BLACK

Obsahom tejto novinky je úderný a svižne odsýpajúci power metal nemálokrát prekračujúci hranicu komerčnej príťažlivosti s jednoznačne refrénovo zameranými skladbami. Netreba medzi nimi hľadať inštrumentálne vyzývavé a provokujúce kusy s prepletajúcimi sa ekvilibristickými kľučkami. Stavba kompozícií je podmieňovaná jednoduchej prístupnosti a okamžitému, hoci prchavému vstrebaniu. Takouto je i úvodná „Cry Out for a Hero“ s agilne nástojčivým vokálom a uchu príťažlivými sólami. Ak pominieme nezaujímavú, predvídavú i umelo pôsobiacu baladu „Oceandeep“, tak môžeme piesne rozdeliť do dvoch skupín výstižne definujúce možnosti a výraz kapely.

„From Hell with Love“, „Sweet True Lies“, „Unlimited Sin“ alebo „True Believer“ disponujú nákazlivým refrénom s dominantnými „disco“ beatmi, prvkami „synth“ popu, výraznými klávesmi a samozrejme, rôznymi elekto prvkami či samplami navodzujúcimi osemdesiatkovú atmosféru. Tieto kúsky pôsobia nablýskane, bombasticky s neutíchajúcim prúdom životaplnej energie. Za tou druhou, nanešťastie už menej príťažlivou tvárou, je neschopnosť napísať chytľavý a nákazlivý riff a práve preto skladby ako „This is War“, „Repentless“ a „Heart of Steel“ pôsobia o dosť šedo a nezaujímavo oproti zvyšku. Tento nezáživný dojem nezachráni ani výnimočný vokál ani fakt, že sa v týchto skladbách nemálo brnká na epickejšiu heavy strunu pripomínajúcu Švédov BLOODBOUND.

Záverečná „No Surrender“ len potvrdí, že kapela nedá ani ránu bez zvuku syntetizátora, v tejto polohe znie stále sviežo a bezprostredne. Podčiarkuje to aj prevedenie dvoch bonusových skladieb. Kým cover od MOTÖRHEAD „Killed by Death“ dopadol katastrofálne, naopak osemdesiatkový hit od Roberta Teppera „No Easy Way Out“ (pieseň k filmu „Rocky IV“) je ukážkovo zvládnutý. Novinku teda definuje jednoduchá priama úmera , čím viac sa BEAST IN BLACK tlačí do číreho power metalu, tým viac pôsobí plytko, strnulo a nevýrazne.

Hodnotenie autora: 6 / 10

Žáner: melodic heavy/power metal
Krajina pôvodu: Fínsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 08.02.2019
Web: http://www.beastinblack.com
Zostava:
Yannis Papadopoulos – vokál
Anton Kabanen – gitary, klávesy
Kasperi Heikkinen – gitary
Máté Molnár – basgitara
Atte Palokangas – bicie
Tracklist:
Cry Out for a Hero (03:28)
From Hell with Love (03:55)
Sweet True Lies (03:27)
Repentless (04:02)
Die by the Blade (03:15)
Oceandeep (05:46)
Unlimited Sin (03:34)
True Believer (03:28)
This is War (03:39)
Heart of Steel (04:23)
Diskografia:
Berseker – 2017
From Hell with Love – 2019
Definitíva:
Novinka Fínov BEAST IN BLACK prináša metalové klišé miesiace sa s osemdesiatkovým popom a dominanciu syntetizátorov nad razantnosťou gitár. „From hell with Love“ pôsobí dvojtárne. Miestami sa javí uvoľnene s dostatkom nadhľadu, majúc žiadúcu iskru, ale aj toporne až nevýrazne v závislosti od toho, či si viac priestoru odhryzne power metal alebo synth pop.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla