Chalani z RUST2DUST: Nový klip vyjadruje radosť, krásu, priateľstvo a pevnú vôľu raz to dať!

Šum okolo kapely RUST2DUST je opäť väčší. A oprávnene. Natočili nový videoklip a makajú aj na ďalších nových piesňach.

BRATISLAVA. Slovenská metalová skupina RUST2DUST z Bratislavy natočila ďalší videoklip ku novému singlu „Raz to dáš“. Scenár mala na starosti známa slovenská hudobníčka Snovonne. Vo videoklipe účinkuje množstvo ľudí, priateľov kapely RUST2DUST.

Premiéra klipu bola naplánovaná na nedeľu 24. marca. My v redakcii sme boli zvedaví na podrobnosti natáčania tohto vydareného obrazového materiálu. Porozprávali sme sa o ňom s už tradične výborne naladenými členmi tejto partičky – bubeníkom Marekom Matejovom, gitaristom Martinom Ondrejičkom, známym ako Ondro a vokalistom Tomášom Buroňom.

Ako už napovedá aj samotný klip, záležitosti okolo skupiny sa dali do pohybu. Bratislavčania pracujú aj na kompletnom novom albume.

RUST2DUST

Už aj z vašich záberov na sociálnych sieťach bolo zrejmé, že pri natáčaní klipu ste si užili kopec srandy. Popíš nám ako prebiehalo natáčanie, ako dlho trvalo a kde sa točilo….
Marek: Ako vravíš, pri točení sme si užili veľa zábavy a tú sme chceli preniesť aj do nášho nového videoklipu. Natáčanie trvalo dva dni, kde sme točili 12 hodín denne, samozrejme tomu predchádzali aj prípravné práce. Samotné natáčanie bolo veľmi príjemné a dokonale sme si ho užívali, aj keď bolo fyzicky veľmi náročné. Natáčanie prebiehalo u nášho známeho, ktorý sa venuje zbieraniu starých artefaktov, ktoré sú všade v miestnosti a je ich tam neúrekom.
Ondro: Ten priestor ma neskutočný genius loci. Od prvej návštevy sme vedeli, že tam musíme natočiť videoklip.

Kto prišiel s ideou klipu, prípadným scenárom?
Marek: Miesto sme navrhli my a scenár pripravovala Sno, ktorá mala všetko dokonale pripravené.
Ondro: Celej príprave predchádzal kapelný brainstorming, kde sme si spísali, čo všetko by sme chceli mať v klipe. Ten sumár sme potom poslali Sno, ktorá na základe týchto ideí spravila podrobný shotlist.
Tomáš: Cieľom bolo, aby sme už začiatkom roka mali materiál, s ktorým by sme na jar oslovili našich fanúšikov. Klip z exteriéru ešte nemáme ale fakt, že sa točilo v novembri nám toto interiérové a exteriérové rozhodovanie uľahčilo.

Čo má klip vyjadrovať?
Marek: Radosť, krásu, priateľstvo a pevnú vôľu raz to dať!
Ondro: Presne tak ako vraví Marek. Proste sme chceli prostredníctvom klipu, ale i songu samotného na diváka aj poslucháča preniesť trošku tej radosti, ktorú v kapele vďaka hudbe zažívame.
Tomáš: RUST2DUST je rodina, priateľstvo, opora v jeden druhého. Spoločne prežívame dobré aj zlé. V klipe sme chceli zachytiť práve tú pozitívnu časť našich hudobných životov.

V klipe účinkuje okrem vás aj viacero ľudí. Mihla sa tam samotná Snovonne….
Marek: Máme veľa kamarátov, ktorí nás podporujú a sú s nami už roky, je nám cťou a sme radi ak sa objavia aj v našich klipoch. Zároveň sme chceli mať v klipe zachytenú pozitívnu atmosféru a energiu, ktorá sa prejavuje aj pri našich živých vystúpeniach.
Ondro: Chceli sme dosiahnuť, aby si každý chcel náš videoklip pozrieť viackrát a aby ho to druhý, tretí či štvrtýkrát bavilo stále viac. Takže sme tam poschovávali niekoľko „veľkonočných vajec“ (smiech).
Tomáš: Museli tam byť, bez nich by sme neboli tým kým sme. Vážime si ich a aj takýmto spôsobom sme si ich mohli a chceli zvečniť v našej „videokronike“.

Už predtým ste sa snažili pri spolupráci s raperom Zverinom búrať žánrové mantinely a predsudky. Najlepšia pasáž skladby je z môjho pohľadu, keď tam znie môj obľúbený saxofón, skvelý nápad! Takže, akoby ste v tom búraní žánrových mantinelov pokračovali… Kto na ňom hrá, čí to bol nápad zakomponovať ho do hudby?
Marek: Som rád že sa ti táto pasáž páči. Prvotný nápad vznikol u mňa a postupne som chalanov presvedčil, aby sme to vyskúšali. Konečná podoba celej pasáže je neuveriteľná a vytvára obrovskú záverečnú atmosféru. Saxofón nám skvelo nahral náš dlhoročný kamarát a multiinštrumentalista z Belgicka Maarten, ktorý vystupuje ako Martin le Vilain.
Ondro: Maarten Jan Huysmans hral na bicie v kapele LOST DEPARTMENT, s ktorou sme mali pred tisíc rokmi malé turné na Slovensku a v Čechách ešte ako RUMBURAX. Vtedy u mňa celá partička bývala a veľmi sme sa skamarátili. Keď som ho ohľadom sóla do nášho pripravovaného songu oslovil, jeho pozitívna reakcia bola okamžitá. Dokonca nám do klipu poslal aj dve videá, kde sóla hrá do noty rovnako ako v nahrávke.
Tomáš: RUST2DUST vždy bola a bude kapelou, ktorá nemá hranice pri tvorbe pesničiek. Za mantinelmi a predsudkami je krásny svet, rozmanitý a farebný. A tak nás to baví. Robiť to tak, ako to cítime v danom okamihu.

V klipe zohráva úlohu aj pole dance tanečnica, kto to je?
Marek: Áno sme veľmi radi, že sa nám podarilo zrealizovať a zapojiť do vizuálu klipu aj pole dance, ktorý dodáva inú formu atmosféry. Pozitívny paradox celej situácie bol, keď sme zistili, že Sashka je naša fanynka a spraví to pre nás s radosťou. Celý proces bol veľmi uvoľnený v super atmosfére. Jej prístup bol skvelý a týmto jej ešte raz posielame našu veľkú vďaku a hlavne obdiv za to, čo všetko dokáže. Apropó, skúšali ste niekedy niekto niečo také? my áno a je to, hmmm…, ako to formulovať…, skrátka nemožné (smiech).
Ondro: Sasha Gazdik je ozajstná majsterka v pole dance. Väčšinu nakrúcania sme Sno a Sashku nerušili, ale keď sme sa boli na chvíľu pozrieť, všetkých nás zaskočilo, aké namáhavé a bolestivé toto umenie je.
Tomáš: Sasha je srdiečko, klobúk dole. Raz sme ju zavolali na našu skúšku nech si vypočuje pesničku. So stiahnutou ricou sme dúfali, že do toho pôjde a ona si pýtala ďalší a ďalší song. Napokon ostala do konca skúšky. Po skončení už mala jasnú predstavu akú choreografiu chce do klipu použiť.

RUST2DUST v skúšobni

Je videoklip predzvesťou nového albumu?
Marek: Isté je už teraz, že bude nový singel a klip ku skladbe „Raz to dáš“. Druhý singel je taktiež nahratý, momentálne sa na ňom realizuje mix a master vo švédskom štúdiu Fascination Street Studion, kde nám zvukový majstri svetovej extratriedy pripravili aj skladbu „Raz to dáš“. Ten zvuk je brutálny! Každopádne, máme materiál na celý nový album, nechajte sa prekvapiť.
Ondro: Načo mystifikovať (smiech). Už niekoľko mesiacov spolu s producentom tvrdo makáme v predprodukčnej fáze na finálnych nuansoch nových songov. Po prvýkrát veci nahrávame absolútne pripravení, ako po hudobnej, tak aj po textovej stránke. V podstate aj práca s producentom je pre nás veľké nóvum.
Tomáš: Prvýkrát sme vo fáze, kedy máme dostatok materiálu na pesničky, z ktorých si môžeme vyberať. Prvýkrát na tom nemakáme len my, ale aj ľudia z brandže. Producenti, muzikanti, kamaráti. Povedali sme si, že sme do toho z našej strany dali maximum a tak sme to celé chytili a posunuli ďalej. Toto sú krásne momenty v hudbe, keď sledujeme ako tie pesničky rastú každým jedným vstupom z „vonku“.

Aké sú vaše plány na rok 2019?
Marek: Ako sme spomínali, okrem už hotových dvoch singlov, máme rozpracované s producentmi kompletný nový materiál, na ktorom spoločne pracujeme a šperkujeme ho. Určite budeme časť roku tráviť opäť v štúdiu a samozrejme, to čo máme najradšej je živé hranie. Predstavíme sa na zopár letných festivaloch a samozrejme odkaz pre promotérov, neváhajte nám napísať radi príde zahrať aj ku vám (úsmev). Na jeseň chystáme druhý ročník Fest2Fest, pokračujeme niekoľkými koncertmi s našimi priateľmi a kapelou SNOVONNE.
Ondro: Radi by sme ešte v priebehu pár mesiacov zrealizovali klip k ďalšiemu songu, ktorý nesie úplne inú atmosféru ako „Raz to dáš“. Všetko ostatné závisí od toho, ako rýchlo zvládneme predprodukčnú fázu. Popri zamestnaniach a rodinách vie byť veľmi ťažké nájsť čas na skúšanie, textovanie či spriadanie plánov.
Tomáš: Plán je jasný, ako už spomenuli chalani. Chceme hlavne hrať a tvoriť. To je to čo nás napĺňa a baví. Makáme na tom, aby sme to celé dali dokopy a podelili sa o to s fanúšikmi. Nič však nechceme unáhliť. Našťastie nikto nás do ničoho netlačí, nie sme kapela, ktorá musí chŕliť single jeden za druhým. Sme radi, že sme tam kde sme.