IRON SAVIOR – Kill or Get Killed

Veteráni IRON SAVIOR vedení lídrom Pietom Sielckom patria vyše dvadsať rokov medzi kvalitatívne najstabilnejšie a najspoľahlivejšie power metalové spolky, najnovšia radovka „Kill or Get Killed“ nemá v pláne tento status čo i len naštrbiť.

Príťažlivou hudobnou náplňou dokázali zavše až na prasknutie vyplniť relatívne úzke mantinely tejto hudobnej škatuľky. Predchádzajúca trojica albumov tieto slová potvrdzuje do bodky. Novinka si nekladie za cieľ prekvapovať či meniť doterajší prístup. S prehľadom a ľahkosťou nám servíruje nadupaný power metal so „speedovým“ leskom, „judáškými“ riffmi, miestami hard rockovými vibráciami a príhodne umiestnenými nenútenými klávesmi.

IRON SAVIOR – Kill or Get Killed

IRON SAVIOR sa rovná Piet Sielck. Ten tejto hudobnej značke vtlačil okamžite rozpoznateľný vokál a bohato vypiplané gitarové ornamenty, na ktorých sa podieľa spolu so svojím dlhoročným gitarovým parťákom Joachimom Küstnerom, a ktoré sú samé o sebe poznávacím znamením týchto Hamburčanov. Aktuálny disk je zároveň prvým regulárnym štúdiovým zásekom pre bicmena Patricka Kloseho, ktorý nahradil ďalšieho vyslúžilca Thomasa Nacka.

Kozmicky ladené intro tentokrát ostalo bokom a dosku hneď načne titulná skladba „Kill or Get Killed“ s rezko upaľujúcimi bicími a prepychovo vyzdobenými Pietovými vyhrávkami. Nekompromisne režúce gitary, razantná rytmika si na nás počkajú v nasledujúcej „Roaring Thunder“. „Eternal Quest“ má síce o kúsok ošúchane pôsobiaci refrén, zato však omámi vrstevnatými a kaskádovitými gitarovými súbojmi. Na podobných základoch sú postavené ďalšie piesne ako „From Dust and Rubble“ s majestátne sa nesúcim refrénom alebo obe „Sinner or Saint“ a „Stand up and Fight“ s nasrdeným vokálom a nabrúseným prejavom.

IRON SAVIOR

Aj napriek tejto spomenutej dravosti, ktorou sú prešpikované skladby sa nezabúda na melodickosť infikujúcu každý nápev či inštrumentálny part. Tá miestami obrusuje ostré hrany testosterónových gitár a dáva priestor o čosi vzletnejším a priedušnejším momentom. Tých je neúrekom v ďalšom ozlomkrky hnanom kúsku „Heroes Ascending“ alebo v „Never Stop Believing“ s nepopierateľne rockovým „feelingom“ či v záverečnej „Legends of Glory“ so zvíjajúcimi sa gitarami, klenutým refrénom a úžasným vokálom nemálo pripomínajúcim Hansiho z BLIND GUARDIAN.

Trocha temnejšej atmosféry a ponurých nálad vnesie najrozsiahlejší kúsok dosky „Until We Meet Again“, ktorý opatrne našlapuje za sprievodu podmanivých kláves a stoickej rytmiky do premyslene stupňovaného záveru.

„Kill or Get Killed“ je oceľovým zárezom s hromovými refrénmi, detailne premakanou gitarovou ekvilibristikou a kompozíciami, ktoré ctia základy žánru, ale súčasne sa javia veľmi energicky a húževnato. IRON SAVIOR prišli s materiálom, ktorý sme síce podvedome očakávali, ale nemali brať ako číru samozrejmosť. Veď už aj tých metalových istôt je ako šafranu.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: speed/power metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 15.03.2019
Web: http://www.iron-savior.com/
Zostava:
Piet Sielck – vokály, gitara
Joachim „Piesel“ Küstner – gitara
Jan-Sören Eckert – basgitara
Patrick Klose – bicie
Tracklist:
Kill or Get Killed (05:43)
Roaring Thunder (04:21)
Eternal Quest (04:30)
From Dust to Rubble (04:38)
Sinner or Saint (05:04)
Stand Up and Fight (04:22)
Heroes Ascending (04:15)
Never Stop Believing (04:12)
Until We Meet Again (07:52)
Legends of Glory (04:35)
Diskografia:
Iron Savior – 1997
Unification – 1999
Dark Assault – 2001
Condition Red – 2002
Battering Ram – 2004
Megatropolis – 2007
The Landing – 2011
Rise of the Hero – 2014
Megatropolis 2.0 – 2015
Titancraft – 2016
Reforged – Riding on Fire – 2017
Kill or Get Killed – 2019
Definitíva:
S čím iným ako s riadne našlapanou power metalovou nádielkou mohli na ďalšom radovom albume prísť Nemci IRON SAVIOR? Živelnosť, nekompromisnosť, nespútanosť a zároveň ľahkosť definujú novinku „Kill or Get Killed“.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla