Po mierne rozpačitom úvode AVANTASIA opäť predviedla v Bratislave strhujúci koncertný zážitok

Svetové turné „Moonglow World Tour“ od veľkolepého projektu Tobiasa Sammeta odštartovalo dvoma koncertmi na Slovensku. My sme zavítali do Bratislavy.

BRATISLAVA. Časy, kedy sa fanúšikom projektu AVANTASIA ani len nesnívalo, že by raz mohol hrať Tobias Sammet s doprovodom veľkých mien svetovej metalovej scény u nás, sú už dávno preč. Tobias má Slovensko rád, naše mestá sú už takmer istou súčasťou svetové turné, AVANTASIA hrala u nás aj v rámci letných festivalov. Výnimku netvorí ani aktuálne „Moonglow World Tour“, ktoré odštartovalo práve na Slovensku.

Tobias Sammet počas bratislavského koncertu. Foto: Alena Červeňanská

Veľkú premiéru novej trojhodinovej šou mali možnosť vidieť slovenskí fanúšikovia (a nielen oni) v Prešove. O deň neskôr sa AVANTASIA presunula do Bratislavy, kde sa predstavila v Hant Aréne. Paradoxne to bolo presne tri roky na deň oproti poslednému koncertu AVANTASIE v Bratislave, ktorý sa odohral počas Veľkonočného pondelka len pár metrov od terajšieho miesta koncertu – v ŠH Elán (reportáž TU).

Správy z organizátorského tábora hovorili, že v Prešove bolo zvedavých na „Moonglow World Tour“do 2000 divákov, v Bratislave to bolo ešte o pár stoviek viac. Informácie však hovorili aj niečo iné. Ústredná postava celého projektu Tobias Sammet je unavený a prechorený.

Sám bol veľmi zvedavý, či sa tieto správy potvrdia a už som začal rozmýšľať, aby to nebol nejaký prúser. V duchu som si však vravel, nemôže to byť fiasko, aj keď nový album „Moonglow“ je ozaj iba priemerný a navyše na turné nie je jeho veľká postava Hansi Kürsch z BLIND GUARDIAN a ani Michael Kiske. Tobias v našom januárovom telefonickom rozhovore sľuboval veľkolepú šou a u mňa začali nejako prevládať pochybnosti. Navyše, oproti Prešovu sme v Bratislave nemali možnosť vidieť krásnu vizuálnu projekciu, tú neumožňovala výška miestnej Hant Arény, veľká škoda.

Tobias Sammet a Felix Bohnke počas úvodnej skladby. Foto: Alena Červeňanská

Žiaľ, moje pochybnosti nevyvrátil ani úvod koncertu. Za búrlivého prijatia vyšli muzikanti na pódium a odpálili otváraciu pieseň nového albumu „Ghost in the Moon“, pokračovalo sa skladbou „Starlight“, pri ktorej sa už publiku predstavil aj prvý hosť – Ronnie Atkins z PRETTY MAIDS. A ja som sa stále nemohol zbaviť dojmu, že niečo nefunguje. Chýbala mi tak povestná chémia všetkých zúčastnených, Tobias naozaj vyzeral unavene, niečo jednoducho nefungovalo. Ďalším nemilým prekvapením bolo, keď po tejto skladbe zrazu ochrankári vyhnali fotografov preč z fotopitu, pritom boli dohodnuté tri piesne. Hold, niekto asi nevie rátať, aj keď uznávam, že úvodnú skladbu Sammet prerušil, prihovoril sa slovenskému publiku a pokračoval v nej až po chvíli, a keďže sa nepredpokladá, že ochrankár pozná interpretove skladby, tak im musíme len odpustiť, ale zamrzelo to.

Po tomto momente som sa spod pódia predral dozadu na miesta na sedenie. AVANTASIA medzitým pokračovala najlepším songom z nového albumu „Book of Shallow“. Hansiho pasáže spieval Tobias obstojne, Ronnie však ani zďaleka nezvládol časť Milleho Petrozzu (KREATOR). Navyše, z miesta kde som sedel bol zvláštny zvuk, najmä vokály bolo veľmi ťažko rozoznať. „Čerešničku“ tomu nasadil Tobiho rozhovor s Jornom Landem, veľmi ťažko im bolo rozumieť, čo vôbec hovoria. S Jornom odzneli „The Raven Child“ a „Lucifer“. Stále mi však prejav celej AVANTASIE prišiel akýsi strnulý. A ani fanúšikovia nejako extra z týchto piesní „nešaleli“, ak to mám porovnať s prijatím v úvode koncertu. Výnimkou bolo trio doprovodných vokalistov Adrienne Cowan, Herbieho Langhansa a Iny Morgan.

Opäť som sa presunul na plochu pod pódium, zvuk sa zlepšoval s každou skladbou a na moje obrovské potešenie, aj výkon celej kapely, na čele s Tobiasom Sammetom. Možno svoje spravilo v úvodnej časti aj to, že šlo len o druhý spoločný koncert celej šnúry, neviem.

Koncert sa poriadne rozbehol približne po polhodine. Foto: Alena Červeňanská

Pred skladbou „Alchemy“ prišiel na scénu Američan Geof Tatte (QUEENSRŸCHE) a od tej chvíle sa akoby zázračným prútikom všetko zmenilo. Po pesničkách „Alchemy“ a „Invincible“ prišiel na rad prvý hit zo starších čias „Reach Out for the Light“, s ktorým Sammetovi pomohol po vokálnej stránke Olli Hartmann a svoju chvíľu slávy si „vpredu“ užila aj blonďatá Nemka Ina Morgan, ktorá podala výborný spevácky výkon. A ak bolo dovtedy publikum mierne ospalé, tak od tohto momentu šalelo s každou ďalšou piesňou. Presne takého nakopnutie potrebovala nielen kapela, ale aj fanúšikovia. A našťastie to prišlo. Možno by bolo vhodné porozmýšľať, zaradiť známejší hit v prvej časti koncertu. Je úplne jasné, že pri spomínanej piesni fanúšikom musel chýbať Michael Kiske, jeho časti sa vlastne ani zaspievať nedajú, ale myslím, že Herbie s Inou to zvládli úplne s prehľadom.

Po „Reach Out for the Light“ si Tobias prvýkrát zavolal dopredu novú speváčku Adrienne Cowan, ktorá nahradila v AVANTASIA Family Amandu Somerville. Už v našom rozhovore (nájdete ho TU) Sammet hovoril o Adrienne len v superlatívoch a ona to potvrdila naživo. Spoločne odspievali duet „Moonglow“ a dovolím si tvrdiť, že to znelo oveľa lepšie ako originál s Candice Night. Nech mi táto speváčka odpustí, ale Cowan má omnoho variabilnejší a rôznorodejší hlas. A my chlapi si nebudeme nič nahovárať, aj vyzerá úplne vynikajúco.

Adrienne Cowan a Herbie Langhans. Foto: Alena Červeňanská

Prvýkrát na pódium vyšiel Eric Martin (mimochodom, pokúšal sa rapovať) pred coverom skladby „Maniac“, popravde nepochopil som tento cover ani na albume a ani jeho zaradenie do playlistu, ale fanúšikovia si ho užívali. Mimochodom, z nového albumu odznelo až 9 z 11 piesní. Z ôsmich štúdiových nahrávok sa hralo z každého s výnimkou „The Mystery of Time“ z roku 2013. Prvým z vrcholov večera bola pieseň „Dying for An Angel“. Nestarnúci Bob Catley (MAGNUM) sa prvýkrát ukázal v polovici koncertu, odspieval piesne „Lavender“ a „The Story Ain’t Over“.

Na rade bol blok silných skladieb „The Scarecrow“, „Promised Land“, „Twisted Mind“, zakončený ďalším vrcholom, hitom „Avantasia“. Práve ten s Tobim odspieval Geoff Tatte, ktorý prezradil, že práve to bola jeho prvá pieseň, ktorú od AVANTASIA počul. Počas celého koncertu viedol Tobias Sammet dialógy so svojimi hosťami, bez nich si to už ani nevieme predstaviť. Niekoho to môže otravovať, ale treba uznať, Tobi je stále vtipný, trefný a spontánny. A asi prvýkrát som zažil, že interpret počas koncertu v dlhšom preslove chválil človeka z pozadia a vypýtal pre neho obrovský potlesk.

Tobias a Sascha paeth sa dobre bavili. Foto: Alena Červeňanská

Fanúšikovia po takomto bloku piesní boli vo vytržení, viditeľná Sammetova únava nezmizla, ale publikum ho dobilo energiou. Bolo na ňom poznať, že si vrelé prijatie užíva a že možno ho ani nečakal. A preto nešetril po zbytok koncertu slovami chváli na bratislavských fanúšikov.

Niekoľkokrát znelo Hant Arénou „Tobi, Tobi, Tobi“, spontánny potlesk a celý tento koncert sa premenil na jeden veľký zážitok. Po speváckej časti spoločne s Tobiasom jednoznačne vyčnievali perfektným výkonom Jorn Lande, Geoff Tatte, Eric Martin, ale aj Bob Catley, Herbie Langhans a Adrienne Cowan. Blonďatá Ina Morgan sa do popredia opäť dostala (po „Reach Out ofr the Light“) s Herbiem Langhansom a Bobom Catleym aj pri „Shelter from the Rain“.

Ronnie Atkins a Tobias Sammet. Foto: Alena Červeňanská

V závere veľmi potešili aj piesne „Mystery of a Blood Red Rose“ a „Lost In Space“. Ďalší a už posledný vrchol prišiel v samotnom závere. Tobias vtipne okomentoval úvodnú melódiu piesne „Farewell“, bez okolkov povedal, že ju ukradol z jedného filmu. Veľmi potešilo, že s úvodnými tónmi šli ruky fanúšikov automaticky hore. Sammet si bežal po svoj mobil a s ním vzápätí nad bubeníka Felixa Bohnkeho, aby si spravil selfie. A v tomto songu sa opäť sa v parádnom svetle predviedla Adrienne Cowan.

Úplný záver už tradične obstaralo medley „Sign of the Cross“ a „The Seven Angels“, pred ktorou predstavil Tobi celú kapelu, opäť to bola miestami až pridlhá predstavovačka, ale nejako si už fanúšik na to zvykol. Klávesáka Mira Rodenberga uviedol ako heavy metalového Hansa Zimmera, vtipný moment prišiel pri predstavovaní Iny, keď pridal ku slovíčkam miss a missis aj mistress (dá sa to preložiť aj ako milenka, vládkyňa, či odborníčka), evidentne sa nechtiac pomýlil, ale Adrienne už taktiež vtipne predstavil ako mistress. Toto medley dalo bodku za ďalším úžasným trojhodinovým predstavením AVANTASIE na Slovensku.

Tobias Sammet. Foto: Alena Červeňanská

A ak sa pýtate či nechýbal Michael Kiske, tak vám odpoviem, že áno, chýbal. Kiske je jedinečný, ale jeho speváckych častí sa výborne zhostili ostatní vokalisti. A na druhej strane, je pochopiteľné, že po tak náročnom turné „Pumpkins United“ si potreboval oddýchnuť.

Som rád, že po rozpačitom úvode sa opäť potvrdilo, že AVANTASIA live je jedným veľkým zážitkom. Hŕstka fanúšikov sa pri východe z Hant Arény snažila počkať na svojich miláčikov a tí najtrpezlivejší sa aj dočkali. Eric Martin, Herbie Langhans, Sascha Paeth a Jorn Lande ochotne vyšli prehodiť pár slov, spraviť niekoľko selfíčiek a podpísať sa.

Playlist AVANTASIA: „Ghost in the Moon“, „Starlight“ (with Ronnie Atkins), „Book of Shallows“ (with Ronnie Atkins), „The Raven Child“ (with Jorn Lande), „Lucifer“ (with Jorn Lande), „Alchemy“ (with Geoff Tate), „Invincible“ (with Geoff Tate), „Reach Out for the Light“ (with Nina), „Moonglow“ (with Adrienne Cowan), „Maniac (Michael Sembello cover)“ (with Eric Martin), „Dying for an Angel“ (with Eric Martin), „Lavender“ (with Bob Catley), „The Story Ain’t Over“ (with Bob Catley), „The Scarecrow“ (with Jorn Lande), „Promised Land“ (with Jorn Lande and Eric Martin), „Twisted Mind“ (with Eric Martin, Ronnie Atkina), „Avantasia“ (with Geoff Tate), „Let the Storm Descend Upon You“ (with Jorn Lande), „Master of the Pendulum“ (with Ronnie Atkins), „Shelter from the Rain“ (with Bob Catley, Herbie Langhans and Nina), „Mystery of a Blood Red Rose“ (with Bob Catley), „Lost in Space“ – „Farewell“ (with Adrienne Cowan), „Sign of the Cross / The Seven Angels“ (with everyone).

PLUSY:
Atmosféra, výkony všetkých spevákov, Adrienne Cowan, staré hity, návštevnosť, spokojnosť samotného Tobiasa

MÍNUSY:
Bratislava bola ochudobnená o videoprojekciu, trocha pomalší a rozpačitý rozbeh koncertu

Foto: Alena Červeňanská