CELLAR DARLING – The Spell

Odtrhnutá partia od švajčiarskej kapely ELUVEITIE okolo speváčky Anny Murphy nám ponúka svoj druhý zárez nazvaný „The Spell“.

V úvode bez okolkov napíšem, že táto nahrávka je pre mňa atmosférickým rockom, ktorý sa občas tvári metalovo a prináša nám naozaj veľmi pekné chvíle s príjemnými náladami a melódiami.

CELLAR DARLING – The Spell

Po prvých tónoch tohto albumu mi ako prvé napadla podoba s rannou tvorbou THE GATHERING. Ešte aj farba hlasu speváčky Anny Murphy sa veľmi podobá na Anneke van Giersbergen. CELLAR DARLING mi trochu pripomínajú aj ANATHEMU, ale aj VUUR. VUUR samozrejme kvôli farbe spomínaného vokálu.

Je veľmi ťažké zaujať, respektíve odtrhnúť sa od renomovanej kapely, akou bola a je ELUVEITIE. CELLAR DARLING to však dokázali. Skĺbili atmosféru a pekné melódie, ku ktorým pridali hutnosť metalového až doomového soundu a vznikol nám pekný koláč plný farebných chutí. Táto švajčiarska partička ma jednoducho baví. Druhá štúdiovka „The Spell“ je vyzretejšia ako jej predchodca. Je mocnejšia, melodickejšia a jednoducho má väčšiu šťavu.

Hneď v úvode nás privíta perfektná pieseň „Pain“, ktorá je zároveň najlepšou skladbou na albume. Je v nej všetko, v čom sú CELLAR DARLING silní. „Death“ prekvapí progresívne ladenou formou atmosférického rocku, v ktorom počujeme dokonca prvky doom metalu. Tu Anna potvrdzuje, že je veľmi dobrá speváčka. Perfektný song.

CELLAR DARLING sú niekde úplne inde ako ich bývalé domovské zoskupenie ELLUVEITIE. Kapela Anny Murphy, Merlina Suttera a Iva Henziho prináša kvalitný čerstvý vietor, aj keď obe skupiny majú zrejme spoločných fanúšikov. Ja osobne sa momentálne viac prikláňam práve ku CELLAR DARLING.

CELLAR DARLING

Kapela využíva prekrásne atmosférické postupy. Napríklad v „Love“ mi ich hra s melódiami dokonca pripomína PINK FLOYD. Rovnomenná skladba „The Spell“ začína až ezoterickým popevkom, ktorý mi tak trochu pripomína MYRKUR, hoci dánska umelkyňa je sama o sebe zjav. Je iná a veľmi špecifická svojou tvorbou aj prejavom.

„Burn“ je asi najmetalovejšia skladba inak nadpriemerného albumu. Silné melódie a nádherný spev Anny robia celú nahrávky až akousi kúzelnou. „Hang“ ma prináša až do vôd podobných ANATHEMA: „Sleep“ vyrukuje s maximálnou intimitou a „Insomnia“ úplne naopak – s dravou otvorenosťou. Po „Freeze“ a „Fall“ prichádza druhý najdlhší song kapely s názvom „Drown“. Album končí druhou časťou lásky a smrti – „Love Pt. II“, „Death Pt. II“.

CELLAR DARLING nám na novom albume ponúkli peknú paletu farebnej škály rôznych harmónií a nálad. Milovníci starých THE GATHERING, alebo nových VUUR si určite prídu na svoje. Pre tých, ktorí majú radi melancholické a zádumčivé nálady alebo napríklad len kapelu ANATHEMA, je tento album ako stvorený. Určite tak rovnako pre fanúšikov ELUVEITIE.

Album strieda nálady a balansuje vo svojej silnej atmosfére. Všetky nástroje znejú perfektne ba až živo. CELLAR DARLING sú pre mňa novodobý THE GATHERING! Švajčiari sú veľmi talentovaní a nahrali silný materiál. Majú v sebe silu, progres, melódie a potrebnú dávku atmosféry. Veľmi úprimné a poctivé dielo.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: progressive/atmospheric rock/metal
Krajina pôvodu: Švajčiarsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 22.03.2019
Web: https://www.cellardarling.com/
Zostava:
Anna Murphy – spev
Ivo Henzi – gitara, basgitara
Merlin Sutter – bicie
Tracklist:
Pain (04:27)
Death (07:14)
Love (05:11)
The Spell (04:41)
Burn (05:08)
Hang (04:33)
Sleep (03:48)
Insomnia (06:52)
Freeze (03:37)
Fall (00:59)
Drown (07:11)
Love Pt. II (05:02)
Death Pt. II (04:36)
Diskografia:
This is the Sound – 2017
The Spell – 2019
Definitíva:
Melancholická a atmosférická nahrávka od kapely CELLAR DARLING sa pomaly dostáva pod kožu, je dofarbená nádherným vokálom. Pekné harmónie a kvalitná produkcia. Album „The Spell“ je pre progresívne ladených nadšencov, ale aj pre úplne obyčajných rockových fanúšikov, ktorý neškatuľkujú, ale dávajú na pocit. CELLAR DARLING sú pre mňa novodobý THE GATHERING.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články