VLTIMAS – Something Wicked Marches In

VLTIMAS, nové a mierne podivné znejúce meno na scéne, síce drvivej väčšine poslucháčov nič bližšie nepovie, no pri o niečo pozornejšom preskúmaní určite padne nejeden fanúšik na zadok.

Na vizuálne úžasne vyvedenej (čo iné čakať od majstra Zbigniewa Bielaka) novinke „Something Wicked Marches In“ sa totiž podieľajú samé významné esá, úzko späté s formovaním histórie extrémneho žánru. Akoby ste začiatkom 90. rokov do krvavého akčného nárezu obsadili sväté trio Schwarzenegger/Stallone/Willis, dali chalanom voľnú ruku a neobmedzený rozpočet. Z toho predsa nemôže vzniknúť nič zlé!

VLTIMAS – Something Wicked Marches In

A podobne možno vnímať aj spomínaný projekt z dielne vydavateľstva Season of Mist, na ktorom svoje nástroje trýznia David Vincent (ex-MORBID ANGEL), Rune Eriksen (ex-MAYHEM) a Flo Mounier (CRYPTOPSY). Zostava teda skoro totožná s podobne vydareným „bočákom“ „In the Flesh“ od NADER SADEK, kde hlasivky paradoxne trápil iný člen morbídnej šľachty, istý pán Steve Tucker. Spomínate?

VLTIMAS síce idú mierne odlišnou cestičkou, no debutovú kolekciu deviatich skladieb možno takisto považovať za hodnú uznania. Na ploche necelých štyridsiatich minút nejde prepočuť dlhoročné trademarky hlavných protagonistov. Pripravte sa totiž na maximálne presnú a technicky prepracovanú hru bicích, charakteristický growling a rôzne hlasové kreácie či typické „psycho“ gitarové riffy a melodické vyhrávky.

VLTIMAS

So svojou nekompromisnou, avšak tradične rozmanitou šestrunkou absolútne dominuje práve sekerník „Blasphemer“, ktorý s každou pribúdajúcou sekundou ťahá z vrecka jeden parádny motív za druhým, takže nech už ide o pomalšie alebo rýchlejšie (prítomné približne v pomere 50:50) kúsky, o zábavu je na novinke rozhodne postarané. Oproti tomu žiaľ trochu nekráča výsledný zvuk a celková produkcia, keďže tá až priveľmi žiari vôňou a čistotou. Najmä spomínanému majstrovskému gitarovému chladu by nejaká tá „špina“ iba prospela.

Ďalšia a posledná malá výčitka by možno išla k ináč vždy spoľahlivému vokálu legendárneho Davida Vincenta, konkrétne k hojnému využívaniu zborovému „óóóó“ i „áááá“, čo sa po viacerých pokusoch stane máličko otravným. Poďme ale späť k pozitívnejším veciam.

Odhliadnuc od týchto „chybičiek“ krásy je „Something Wicked Marches In“ kvalitná práca a doska, ktorá sa prakticky počúva sama. Na daný žáner album hýri pestrou paletou nálad a výrazových prostriedkov, takže sa dočkáme skutočne bohatej nádielky prvotriedneho death metalu, kde naše trio predkladá hotový mix zaujímavých nápadov.

Či už hovoríme o pútavom titulnom štarte, chytľavej hitovke „Total Destroy“, zádumčivom duu „Monolilith“/„Last Ones Alive Win Nothing“ alebo vskutku nebezpečných paľbách „Everlasting“ a „Diabolus Est Sanquis“.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: death metal, blackened death metal
Krajina pôvodu: International
Vydavateľstvo: Season of Mist
Dátum vydania: 29.03.2019
Web: https://www.facebook.com/VLTIMAS/
Zostava:
David Vincent – vokál, basgitara
Rune Eriksen – gitara
Flo Mounier – bicie
Tracklist:
Something Wicked Marches In (04:29)
Praevalidus (03:39)
Total Destroy! (02:57)
Monolilith (05:25)
Truth And Consequence (03:42)
Last Ones Alive Win Nothing (05:29)
Everlasting (03:40)
Diabolus Est Sanquis (03:27)
Marching On (05:34)
Diskografia:
Something Wicked Marches In – 2019
Definitíva:
Iba málokedy vyrukuje podobný superprojekt so zaujímavou doskou, no triu VLTIMAS sa to nakoniec z veľkej časti podarilo. Pre fanúšika death metalového chlebíka číra povinnosť.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla