EXUMER – Hostile Defiance

Sleduje z vás niekto thrash metalové komando EXUMER? Ak nie, určite by ste sa mali mať na pozore pred ich novučičkým štúdiovým výtvorom s názvom „Hostile Defiance“, kde ponúka desiatku ťažkotonážnych nárezov v duchu starej školy.

Rodáci z nemeckého Frankfurtu nad Mohanom platia za vskutku netradičný úkaz na hudobnej scéne. Kým uprostred osemdesiatych rokov vleteli do centra diania prostredníctvom nezabudnuteľnej kultovej dvojičky „Possessed By Fire“/„Rising From the Sea“, už na začiatku deväťdesiatych pomerne rýchlo upratali nadobudnuté pozície, a to na rovných a ťažko uveriteľných sedemnásť sezón!

EXUMER – Hostile Defiance

Kto by to len povedal, že o ďalšie štyri tu budeme mať jeden z najlepších thrashových albumov roku, keďže „Fire and Damnation“ prezentuje našu päticu ako perspektívnu formáciu, schopnú ešte veľmi zaujímavých vecí. Tie prišli už na nasledujúcej „The Raging Tides“ a v niečo podobné sme dúfali aj na čerstvej novinke.

Výsledok? Presne podľa predpokladov. Na skoro štyridsaťminútovej placke totiž nenájdete jeden neočakávaný či prekvapivý moment, ale vadí to vlastne? Veď aj ten výborný „kotlíkový“ si v lete dáte kvôli jeho typickej a nezameniteľnej chuti. Frontman Mehmet „Stein“ Zendut preto s jeho kumpánmi pripravil najklasickejšie ingrediencie starej školy, všetky tie lahodné dobroty nahádzali spolu s verným producentom Dennisom Koehnom (SODOM, MELECHESH) do obrovského rozpáleného kotla a výsledkom je desiatka podobných porcií riadne pikantnej maškrty menom „Hostile Defiance“. Tá už začiatkom minulého mesiaca pristála na pultoch všetkých dobrých predajní.

EXUMER

Bez intra a iných nepotrebných serepetičiek na nás bez varovania zaútočí titulná klipovka, ktorá rozdá karty a presne s nimi budeme hrať až do úplného konca. Skutočne reprezentatívna vzorka jedu, takže stačí iba vynásobiť desiatimi a rázom zistíme, s čím to tu vlastne máme dnes čo dočinenia. Podobne rýchlo a s malými rozdielmi uháňajú aj zvyšné skladby, čo môže vďaka istej podobnosti a ľahkej zameniteľnosti spôsobiť maličký chaos pri úvodných počutiach, no ono si to časom všetko pekne sadne. Teda aspoň by malo…

Gitary samozrejme podľa očakávania hrajú prvé husle a pália jeden ostrý riff za druhým. Neraz príjemne prekvapia i ľúbezné vyhrávky (len si vypočujte „The Order of Shadow“ a dáte mi rozhodne za pravdu!) a sólové pasáže, no prakticky nezaostáva ani zvyšok ansámblu, teda až na spomínaného krikľúňa Steina.

Ja vám veru páni neviem, ale nech skúmam nový EXUMER zľava či zprava, zhora či zdola, jeho osoba to všetko akosi nechtiac ťahá o niečo nižšie. Tento chlapík vystrieda počas celej stopáže jedinú polohu, nehovoriac o frázovaní, ktoré je v každej z tu prítomných skladieb takmer na chlp rovnaké. K tomu až na pár zábleskov skoro žiadna energia v hlasovom prejave, a keďže každej kapele robí ksicht najmä jej spevák, spomínané výčitky žiaľ určite nemôžu ostať bez povšimnutia. Na dopredu ohlásené vystúpenie na tohtoročnom festivale Brutal Assault sa aj napriek tomu poriadne teším!

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Metal Blade Records
Dátum vydania: 05.04.2019
Web: www.exumer.de
Zostava:
Mem Von Stein – vokál
Ray Mensh – gitara
Marc Brautigam – gitara
T.Schiavo – basgitara
Matthias Kassner – bicie
Tracklist:
Hostile Defiance (03:40)
Raptor (04:38)
Carnage Rider (03:46)
Dust Eater (03:23)
King´s End (03:21)
Descent (04:07)
Trapper (03:31)
The Order of Shadows (04:05)
Vertical Violence (03:37)
Splinter (02:58)
Diskografia:
Possessed By Fire – 1986
Rising From the Sea – 1987
Fire and Damnation – 2012
The Raging Tides – 2016
Hostile Defiance – 2019
Definitíva:
EXUMER ponúkajú na najnovšej doske kvalitnú prehliadku typických thrash metalových ingrediencií, čo suma sumárum vytvára trochu neoriginálny, avšak predsa len ešte stále dosť výživný celok.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články