Rage – Strings To A Web

Metalové trio z Nemecka Rage pôsobí na scéne už 25 rokov. Peter „Peavey“ Wagner, básák a spevák založil kapelu už v roku 1984, ešte pod názvom Avenger. Pod týmto názvom kapela vydala 2 albumy a nasledovalo 19 albumov pod značkou Rage. Posledný z nich Strings To A Web vyšiel začiatkom februára. Poďme sa teda pozrieť na to čo nám trio prichystalo tentokrát.
Rage majú za sebou najúspešnejšiu éru, keď Peavey v roku 1999 prizval do kapely gitarového génia z Bieloruska Victora Smolskeho a bubenícku mašinu z USA menom Mike Terrana. Títo muzikanti priniesli do kapely veľa progresívnych prvkov a technickej zručnosti. V roku 2006 však kapelu opustil bubeník Mike Terrana. Nahradil ho nemec z kapely Axxis André Hilgers, s ktorým sa Victor a Peavey zoznámili pri nahrávaní kompilácie pre vydavateľstvo Nuclear Blast. Rage v tejto zostave vydali album Carved In Stone, ktorý bol návratom ku koreňom Rage. Priamočiarejšie skladby a menej progresívnych prvkov. Tento album sa u fanúšikov stretol s rôznymi názormi. Niektorí návrat ku koreňom privítali, iným sa zase zjednodušenie skladieb nepáčilo a odchod Mika Terranu považovali za priveľkú stratu, keďže jeho štýl sa stal pre Rage jedným z poznávacích znakov. Obavy, že aj novinka bude v podobnom duchu teda boli oprávnene. Lenže opak sa stal pravdou a už po pár sekundách úvodnej skladby The Edge of Darkness je jasné, že Rage sú naspäť v plnej sile. Kapela ako keby potrebovala chvíľku na dokonalé zohranie. Prvé štyri skladby sú v podobnom duchu, dominujú im Victorove precízne riffy a melodické refrény, ktoré sa veľmi rýchlo dostanú pod kožu. V niektorých brejkoch prekvapí aj André Hilgers a jeho hra je podobnejšia tej akú predvádzal Mike Terrana. Skladby číslo 5 až 9 tvoria jeden celok pod názvom Empty Hollow. Rage si v tejto skladbe opäť využili orchester. Skladba je veľmi pestrá a ponúka v sebe to najlepšie čo nám Rage dokážu ponúknuť. Orchestrálne prvky, ktoré refrénom dodávajú monumentálnosť, epické pasáže, kde Victor Smolski uplatnil svoje skúsenosti s tvorbou filmovej hudby, tie striedajú tvrdé riffy a technické sóla. Zaznie tu aj klavír, či akustická gitara. S niečím podobným sme sa stretli už na albume Speak of the Dead z roku 2006, kde prvú polovicu albumu tvorila Suite Lingua Mortis ôsmimi skladbami. V porovnaní s ňou je Empty Hollow kratšia, ale aj napriek tomu v sebe ponúka toho viac. Po tejto skladbe, ktorú považujem za vrchol albumu nasleduje ešte 5 piesní. Prvá z nich Saviour of the Dead prekvapí najtvrdším riffom na albume, ale aj napriek tvrdosti je v nej veľmi pekný melodický refrén. V nasledujúcej Hellgirl nás hneď na úvod čaká ďalšie prekvapenie v podobe „výmeny názorov“ medzi plačúcim dieťaťom a Smolskeho gitarou. Skladba znie z celého albumu najviac „rádiovo“. Nasledujúca Purified je typická „rejdžovka“. Through Ages je však úplne z iného súdka. Akustická gitara, žiadne bicie a Peavey sa nám predstaví v úplne inej polohe spevu ako sme u neho zvyknutý. Musím povedať, že mu to ide nádherne. Album uzatvára  Tomorrow Never Comes s veľmi chytľavým refrénom. Skladba vôbec nepôsobí, že by bola na albume iba do počtu.

Na String To A Web je spolu 14 skladieb a ťažko by sa niektorá z nich mohla označiť za slabú. Album je nesmierne pestrý, veľmi dobre spracovaný, či už po zvukovej alebo hudobnej stránke. Tam kde sa Victor Smolski pri predošlom albume krotil, tu sa pekne vyzabával. Zaradenie päťskladbového eposu do stredu albumu považujem za najlepšie riešenie. Najprv vás album nakopne a pekne pripraví na jeho vrchol aby vás následne ešte párkrát potešil a prekvapil. Je len málo nahráviek, ktoré ma nenudia, aj keď si ich pustím dvakrát za sebou a tento medzi ne rozhodne patrí.

Žáner: heavy/power/progressive metal
Krajina pôvodu: Nemecko, Bielorusko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast / Riot, 2010
Web: www.rage-on.de
Zostava:
Peter „Peavey“ Wagner – basa, spev
Victor Smolski – gitara
André Hilgers – bicie
Diskografia:
Reign of Fear – 1986
Execution Guaranteed – 1987
Perfect Man – 1988
Secrets In a Weird World – 1989
Reflections of A Shadow – 1990
Trapped – 1992
The Missing Link – 1993
10 Years In Rage – 1994
Black In Mind – 1995
Lingua Mortis – 1996
End of All Days – 1996
XIII – 1998
Ghost – 1999
Welcome To the Other Side – 2001
Unity – 2002
Soundchaser – 2003
Speak of the Dead – 2006
Carved In Stone – 2008
Strings To A Web – 2010
Tracklist:
The Edge of Darkness (4:32)
Hunter and Pray (4:33)
Into the Light (4:24)
The Beggar´s Last Dime (5:42)
Empty Hollow (6:19)
Empty Hollow II Strings To A Web (3:54)
Epmty Hollow III Fatal Grace (1:20)
Empty Hollow IV Connected (2:53)
Empty Hollow V Reprise (1:50)
Saviour of the Dead (5:44)
Hellgirl (4:13)
Purified (3:47)
Through Ages (2:05)
Tomorrow Never Comes (3:41)
Definitíva:
Po Carved In Stone, kde sa Rage
vrátili ku koreňom a s novým
bubeníkom nás prekvapili najpestrejším
albumom v ich kariére. Strings To A Web
nakopnú typické vypaľovačky od Rage,
aby nás následne ohúril orchestrálny
epos Empty Hollow.  Posledné skladby
v niektorých častiach
opäť prekvapia. Tento album
presahuje hranice svojho žánru
vo viacerých momentoch
a to z neho robí  nezabudnuteľné dielo.

Autor: Bulljoe

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla