Tesseract – Altered State

Britská skupina TESSERACT bola založená v roku 2003 gitaristom Acle Kahneym, ktorý patrí  do pomyselnej skupiny mladých hudobníkov venujúcich sa vývoju moderného technického melodického metalu. Až do roku 2007 bola akákoľvek práca kapely narúšaná personálnymi výmenami. Zloženie skupiny sa ako-tak utriaslo v roku 2007 a TESSERACT mohli začať makať na svojej prezentácii naplno. Prvý plnohodnotný úspech zožala skupina spolu s debutovým albumom „One“. Stali sa uznávanou skupinou najmä vo Veľkej Británii a takisto majú svoje nezastupiteľné miesto aj v djentovom žánri, kde zastupujú odnož ambient/melodického djentu. TESSERACT je príklad skupiny, ktorá bola určitý čas dosť podceňovaná a odrazu sa z nej stal veľký kolos.
Ich nový album „Altered State“ bol u mňa jedným z najočakávanejších v tomto roku. Obsahovo album vyjadruje všetky vnútorné pomery a vzťahy, ktorými si samotná skupina prešla. Štádiá nepokoja, rozvírených nálad vo vnútri, ako aj samostatné prežívanie spomínaných situacií,  kedy sa skupina vlastne z negatívnych skúseností ponaučila a využila to vo svoj prospech pre riadne napredovanie a ďalšiu existenciu.

V tomto koncepte je rozdelený album na štyri časti. Hmotu, myseľ, realitu a energiu. Po hudobnej stránke dominuje klasický djentový prvok, tlmený gitarový a riadne skreslený zvuk v polyrytmickom prevedení. Nechýbajú experimentálne zvuky a prvky, pričom moderný zvuk posúva pesničky do populárnejšej roviny.

Spevák Ashe O Hara spieva na rozdiel od predchodcu Dana Tompkinsa na celom albume len čistým hlasom. Jeho výšky sú čisté a jeho hlas sa veľmi príjemne počúva. Jednotlivé melódie a nostalgické tóny, smutné texty a presvedčivý spevácky prejav sú zaujímavé a atraktívne. Nechýbajú však ani výbušnejšie gitarové riffy a tie sú tou správnou infúziou a energiou pre získanie správneho náboja v samotných pesničkách.



Napríklad skladba „Resist“ je po ambientnom začiatku perfektnou ukážkou inteligentnej kombinácie rýchlych riffov a spevu vo vysokom tóne a v melancholickom obale. Takisto aj zvyšok albumu je plný výkrikov zúfalstva, bolesti a nešťastia, ktorému sa postavia na odpor osobná sila a vytrvalosť. Texty sú skutočne citlivé. Na albume sa nachádza aj singel „Nocturne“, ktorý mal naladiť verejnosť ako prvý na novinku ešte pred vydaním samotného albumu. Správna bola teda voľba pustiť práve spomínanú pesničku „von“ ako prvú. Je silná, melodická a má atribút zaujať aj metalového fanúšika, ktorý skupinu TESSERACT doposiaľ nepoznal.

Samotné nástroje majú skvelý zvuk. Inštrumentálne sú títo mladí hudobníci na špičkovej úrovni a ich hra zanecháva pozitívny dojem. Za zmienku určite stojí namakané saxofónové sólo v skladbe „Calabi – Yau“. Je to to pravé orechové spestrenie albumu a trošku aj vzdanie holdu klasickému jazzu.

TESSERACT albumom „Altered State“ len potvrdili fanúšikom, že všetky zmeny, ktoré sa v kapele udiali za ostatnú dobu mali svoj význam a tieto skutošnosti posunuli skupinu len kvalitatívne a skladateľsky dopredu. Aj keď popisovaný album nie je na počúvanie pre každú príležitosť, dovolím si tvrdiť že „Altered State“ je nepochybne jedným z najlepších albumov, ktoré budú vydané v roku 2013. Sľuby skupiny TESSERACT, že sa predstavia s kvalitným materiálom teda neboli určite len slovami do vetra!

Žáner: progressive metal
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Dátum vydania: 27.5.2013
Vydavateľstvo: Century Media
Web: http://tesseractband.co.uk
Zostava:
Ashe O Hara – spev
Acle Kahney – gitara
James Monteith – gitara
Amos Williams – basgitara, vokály
Jay Postones – bicie
Diskografia:
One  – 2011
Altered State – 2013
Tracklist:
1. Of Matter (14:16)
I. Proxy (5:05)
II. Retrospect (5:33)
III. Resist (3:40)     

2. Of Mind (14:40)
I. Nocturne (5:50)
II. Exile (8:50)

3. Of Reality (9:49)
I. Eclipse (5:03)
II. Palingenesis (2:46)
III. Calabi-Yau (2:01)

4. Of Energy (11:56)
I. Singularity (8:21)
II. Embers (3:36)

Definitíva:
Ambiciózni Briti TESSERACT vytvorili špeciálne dielo.
„Altered State“ je výzvou pre náročného poslucháča,
ktorý úprimne musí oceniť snahu ponúknuť zmes melodiky,
 polyrytmov a melancholickej atmosféry.
Predierajúce sa jemné tóny spolu s energickými riffmi
 sú správnou a originálnou zmiešaninou pre jeden
 z najlepších albumov tohto roka!

Autor: Scream

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla