GOTHOOM OPEN AIR FEST 2013

GOTHOOM OPEN AIR FEST 2013

ANAAL NATHRAKH (Uk)
ROTTING CHRIST (Gre)
WHITECHAPEL (Usa)
ARKONA (Rus)
HATE (Pol)
DECREPITH BIRTH (Usa)
a mnoho ďalších

15. – 17. august 2013, Nová Baňa – Areál jazera Tajch

Jediný slovenský naozaj metalový festival, navyše orientovaný v prvom rade na extrémnejšie a podzemnejšie tvrdé žánre, sa v auguste tohto roku dočká svojho už štvrtého pokračovania. Niet divu, zásluhou úrovne účinkujúcich, festivalového servisu a sprievodných atrakcií, ako aj vďaka príjemnému prostrediu v lone prírody a organizátorskému prístupu v štýle „metalisti pre metalistov“ sa táto rozsahom skôr „útulná rodinná akcia“ stala tým najlepším slovenským miestom, kde si zahraničná špička zahrá na metalovom festivale.

Po minulom ročníku, ktorý bol v znamení svetovo uznávaných poľských mystických deathmetalistov BEHEMOTH, lotyšských pohanov SKYFORGER, gréckych deathmetalových symfonikov SEPTIC FLESH a viacerých nádejí európskej scény a špičky česko/slovenského extrémneho metalu rovnako ako sľubných domácich death, thrash, doom, black, grind a core zoskupení, organizátori latku pre tento rok nastavili ešte vyššie a aj preto majte na pamäti, že počet lístkov bude limitovaný a váhať sa vám fakt neoplatí.



Súpis účinkujúcich je naozaj úctyhodný. Začať možno gréckou death/black/atmospheric metalovou legendou ROTTING CHRIST, ktorá je na scéne ťažko uveriteľných 25 rokov a ich aktuálny album „Kata Toi Daimona Eaytoy“ zbiera v recenziách superlatívy. Podarilo sa siahnuť aj po kvalite z druhej strany Atlantiku, po vychytených deathcoristoch WHITECHAPEL, a až k Tichému oceánu, keďže uznávaní technickí deathmetalisti DECREPIT BIRTH sú z Kalifornie. Nebude to ich slovenská premiéra, to, akí až dobrí sú, tunajšiemu publiku už predviedli a práve preto na nich ľudia prídu zas.

V rámci bravúrneho mixu najextrémnejších žánrov, v ktorom dominuje black metal a grindcore, sú hviezdou neslabnúcej intenzity britskí ANAAL NATHRAKH. Mnohých priaznivcov pagan a folk metalu  poteší aj ruská skupina na čele s charizmatickou Mášou ARKONA a dlhoroční poľskí kedysi death metalisti, dnes možno skôr death/black atmosferici HATE, ktorí prídu aj napriek veľkej tragédii v ich skupine.

Z novších zahraničných nádejí do Novej Bane zavítajú poľskí metaloví avantgardisti OBSCURE SPHINX, death/thrashmetaloví Brazílčania ITSELF, maďarskí ANGERSEED predvedú svoj pohľad na death metal a atmosférický pohanský black metal zaznie od jeho ukrajinskej špičky KHORS.

Pokiaľ ide o domácu – slovenskú i českú – scénu, opäť sa podarilo vybrať to najlepšie z najlepšieho. Uvidíte a počujete legendu českého black a atmosférického metalu ROOT, slovenský thrash/punk/grindový náter ČAD alebo ostrieľaných melodic/brutal death metalových FLESHLESS.

Rôzne podoby doom metalu, často aj sfúzovaného s death metalom, gotikou, rockom a podobne, predvedú jeho poprední čs. predstavitelia DYING PASSION, DOOMAS, SIX DEGREES OF SEPARATION, GALADRIEL a SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY.

Melodickejšiu, viaceré žánre spájajúcu podobu death metalu publiku predstavia SECRET OF DARKNESS a takisto so slovenským folklórom koketujúci LUNATIC GODS. Vystúpi tu značná časť čs. death metalovej špičky – SUBURBAN TERRORIST, BRUTE, POPPY SEED GRINDER, UNMOURNED, progresívnejší MINDWORK či atmosférickí EMPYRION.

O extrém v oblasti death metalu, grindcoru, crustu a gore sa postarajú víťazi Radio Head Awards 2012 OBLITERATE a s nimi ATTACK OF RAGE, MACERACE a GUTALAX. Pre fanúšikov moderných core a skočných záležitostí tu budú BRAINSCAN, NOOSTRAK, HATE CONTROL. Prvýkrát na Gothoom Open Air zaznie aj slovenský punk v podaní šamorínskych KONFLIKT.

To zďaleka nie je všetko, viacero ďalších nádejných bánd stále súťaží o účasť na tomto podujatí a iste sa dočkáme ďalších príjemných prekvapení.

Po skončení hlavného programu budú každý večer na veľkom plátne premietané gore horory z 90. rokov a vzhľadom na umiestnenie festivalu si návštevníci môžu do programu zaradiť aj kúpanie v jazere či výlety do prírody a okolia, bohatého na kultúrne pamiatky. Popri klasickom bývaní v stanovom mestečku je možné ubytovanie a stravovanie aj v blízkom penzióne. Festivalovou samozrejmosťou bude opäť bohatý výber tovaru – nahrávky, oblečenie, doplnky atď. v stánkoch metal shopu a široká ponuka občerstvenia.

Je sa teda na čo tešiť. A nezabudnite, lístok na toto všetko zoženiete za 35 €  do 10.8.2013 či už v sieti TICKETPORTAL alebo na oficiálnom shope www.gothoomshop.com 

Tlačová správa