TARJA – In the Raw

Fínska metalová diva po troch rokoch (keď nerátame vianočný album z roku 2017) opäť potešila svojich fanúšikov ďalšou porciou nových piesní. Nový album dostal názov „In the Raw“.

TARJA na predchádzajúcom albume naznačila trochu iné smerovanie v zmysle zvoľnenia tempa a melodickejších polôh, uvidíme teda, či na načrtnutej ceste zotrvá alebo sa odhodlá preskúmať opäť nejaké nové vody.

TARJA – In the Raw

Na albume „In the Raw“ sa nachádza desať skladieb a je takmer rovnomerne rozdelený na dve pomerne rozdielne časti. Poďme ale pekne poporiadku. Hneď v úvodnej skladbe „Dead Promises“ si TARJA prizvala k mikrofónu Bjorna „Spped“ Strida (SOILWORK), ktorého môžeme počuť v pomerne netradičnej melodickej polohe. Samozrejme, nechýbajú ani klasické chrapláky, ale melodické zborové refrény a celkom ostrý gitarový nástup skladby dávajú albumu šmrnc hneď z úvodu. A je to dobré navnadenie pred zaradením vyššieho prevodového stupňa.

Aj v druhej skladbe, „Goodbye Stranger“ si TARJA prizvala posilu. Tentokrát si zaspievala ženský duet spoločne s Cristinou Scabbiou z talianskej formácie LACUNA COIL. Jej účasť v skladbe však nie je príliš výrazná (hlavne popri hymnických refrénoch fínskej speváčky), melodicky však skladba pokračuje v nastúpenom a pomerne svižnom tempe (aj keď jej chýbajú výraznejšie inštrumentálne prvky) a v jej závere znovu čakáte na to spomínané preradenie na vyšší rýchlostný stupeň.

Jeho záblesk prináša tretia skladba v poradí, „Tears in Rain“, kde už TARJA figuruje bez vokálnych hostí. Opäť, rýchle riffy na úvod, príznačný symfonický refrén, gitarové sólo, ktoré zaujme, ale slohám proste chýba šmrnc – niečo, čím by boli špecifické a vyznievajú tuctovo.

Tarja Turunen. Foto: Tim Tronckoe

Tu bohužiaľ so snahou o preradenie na vyšší stupeň končíme. Trojicu úvodných skladieb môžeme radiť pravdepodobne k vrcholu celého albumu – aspoň z pohľadu poslucháčov, ktorí preferujú rýchlejšie veci.

V úvode som spomínal, že desať skladieb sa dá rozdeliť na dve pomerne rovnomerné skupiny. Samotný predel tvorí balada „You and I“. Ak som sa trochu posťažoval na nedostatok šťavy v úvode, tak práve túto poriadne ťahavú baladu musím naozaj vyzdvihnúť. Upokojujúci klavír, ktorý dáva skladbe priam ambientnú atmosféru necháva dokonale vyznieť TARJIN kryštalický vokál. To je vlastne druhý vrchol albumu, len je možno trochu škoda, že na symfonickom albume je to práve balada.

Na baladu nadväzuje počin s názvom „The Golden Chamber: Awaken / Loputon Yo / Alchemy“, ktorý je v podstate akýmsi sedemminútovým hymnickým opusom, v ktorom je vokálov pomenej a po šiestich minútach dokonca zaznie TARJIN vokál v jej rodnom jazyku – je to také intermezzo albumu samotného, pretože väčšina skladieb na jeho zvyšku má v priemere sedem minút a aj keď tu je nádych symfonickosti badateľnejší, TARJA na tempe výrazne ubrala a z druhej polovice albumu viac cítiť príbeh.

Z nahrávky mám po niekoľkých vypočutiach rozporuplné pocity. Obidve polovice albumu sú niečím špecifické, no každej z nich niečo chýba. TARJA zo svojho vokálneho umu nestratila ani štipku, to ani náhodou, „In the Raw“ je však koncepčný album, miestami sa viac približujúci k opere.

Hodnotenie autora: 5,5 / 10

Žáner: symphonic rock/metal
Krajina pôvodu: Fínsko
Vydavateľstvo: earMUSIC
Dátum vydania: 30.08.2019
Web: chttp://www.tarjaturunen.com
Zostava:
Tarja Turunen – spev
Alex Scholpp – gitara
Kevin Chown – basgitara
Max Lilja – cello
Christian Kretschmar – klávesy
Timm Schreiner – bicie
Tracklist:
Dead Promises (05:50)
Goodbye Stranger (05:12)
Tears in Rain (04:28)
Railroads (04:01)
You and I (04:07)
The Golden Chamber: Awaken / Loputon Yo / Alchemy (07:05)
Spirit of the Sea (06:56)
Silent Masquerade (07:32)
Serene (04:42)
Shadow Play (07:23)
Diskografia:
My Winter Storm – 2007
What Lies Beneath – 2010
Colours in the Dark – 2013
Ave Maria – en Plein Air – 2015
The Shadow Self – 2016
From Spirits and Ghosts (Score for a Dark Christmas) – 2017
In the Raw – 2019
Definitíva:
TARJA na albume „In the Raw“ pokračuje v nastúpenom trende z predchádzajúcej nahrávky. Zabudnite na symfonické orgie, ľadová kráľovná tentokrát ponúka skôr pokojnejšiu prechádzku zamrznutými symfonickými jazerami. Ortodoxnejší fanúšikovia sa jej však týmto albumom budú oslovovať o dosť ťažšie.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla