SARKE – Gastwerso

Nórska banda z Osla, pod vedením Nocturna Culta z legendárnej kapely DARKTHRONE, nahrala svoj piaty album.

Album „Gastwerso“ je veľmi príjemným mixom black a thrash metalu. Prímes progresívnych prvkov a ďalších nástrojov dáva tomuto celému minimalistickému dielu ďalší rozmer. Kapela znie dobre a sebavedomo. Niektoré piesne príjemne prekvapia zmenou tempa a rytmu.

SARKE – Gastwerso

Pribudne na moje prekvapenie aj ženský vokál. Áno, na relatívne krátkej stopáži nájdeme veľa prekvapení, skrytých prvkov, ale aj poriadneho nárezu. Album má perfektný zvuk.

Natíska sa otázka, čím sa vlastne SARKE líšia od DARKTHRONE. Alebo inak. Líšia sa vôbec? Áno, sú to dve rozdielne kapely, ktoré nemajú od seba ďaleko, ale rozdiel v ponímaní zvuku a jeho špinavosti je zreteľný. SARKE majú modernejší a čistejší sound.

„Gastwerso“ obsahuje osem rozmanitých skladieb. Milovníci temného zvuku sa majú načo tešiť, ale rovnako tak aj tí, ktorí hľadajú radi skryté zákutia vo zvukoch kapely. Tí ktorí majú radi DARKTHRONE alebo taký TRIPTYKON, by mali určite zbystriť pozornosť a nenechať nič na náhodu.

SARKE

Vstup do jemných progresívnych vôd kapele veľmi pristane. Album je veľmi pestrý a nenesie sa iba na jednej vlnovej dĺžke. „Echoes from the Ancient Crucifix“ je mixom thrashu a doom metalu. Veľmi dobrá skladba. Silná a emotívna. Za mňa je to pecka celého albumu. SARKE v sebe miešajú rôzne metalové odnože, z ktorých ale víťazí asi predsa len thrash.

Keď som písal o progresívnych prvkoch tejto nahrávky, musím spomenúť skladbu „Mauseoleum“, ktorá je toho živým dôkazom. Pomalý vstup, vokál, ktorý takmer recituje a v pozadí „hamondky“. Perfektná pieseň.

„The Endless Wait“ má totálne meditatívny charakter. Táto pieseň, je akoby od inej kapely. A to sa mi veľmi páči. Bezhraničný pocit tvorenia. Za túto skladbu dávam bod navyše. Pripomína mi Nicka Cavea, aj keď to je možno iba môj pocit. Dokonca ženský vokál, ktorý tam dostal priestor, je naozaj nádherný. „Ties of Blood“ je poriadny nárez. Až taký „darkthronovský“. Pomaly nás preberá z letargie a zároveň dostáva pomaly na koniec albumu.

Veľmi sympatický album, skúsenej kapely. Progresívne vnímaný thrash metal s prímesou blacku znie miestami až veľmi intímne. Ale nie je to žiadne klišé. Mňa osobne SARKE touto nahrávkou milo prekvapili.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: black/thrash metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Indie Recordings
Dátum vydania: 15.11.2019
Web: https://www.facebook.com/sarkeofficial/
Zostava:
Nocturno Culto – spev
Sarke – gitara
Steinar Gundersen – gitara
Anders Hunstad – klávesy
Terje Kråbøl – bicie
Tracklist:
Ghost War (03:20)
Echoes from the Ancient Crucifix (03:16)
Mausoleum (05:33)
The Endless Wait (04:49)
Ties of Blood (03:15)
In the Flames (04:06)
Rebellious Bastard (04:17)
Cribs Hand (05:59)
Diskografia:
Vorunah – 2009
Oldarhian – 2011
Aruagint – 2013
Bogefod – 2016
Viige Urh – 2017
Gastwerso – 2019
Definitíva:
SARKE nie sú DARKTHRONE, ani nikdy nimi nebudú. A to je dobre. Nóri vydali veľmi vydarený album. Thrash metal zabalený do krásne progresívneho hávu, z ktorého na vás vylieza napríklad taký TRIPTYKON. „Gastwerso“ je prekvapivo svieži album, v ktorom si určite nájdu veľa nielen ortodoxní fanúšikovia thrash alebo black metalu.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články