PRETTY MAIDS – Undress Your Madness

Takmer súčasne s vydaním novej štúdiovej dosky veteránov PRETTY MAIDS prichádza z tábora Dánov aj zdrvujúca správa o rakovine pľúc lídra Ronnieho Atkinsa. Opäť raz kvalitná náplň novinky „Undress Your Madness“ tak zmierňuje trpkú pachuť reality života.

Tento energický vokalista, známy aj z projektu AVANTASIA, svojským živelným prejavom rozsieva na pódiu len pozitivizmus a takmer štyridsať rokov je zárukou kvalitného melodického metalu s neodmysliteľným rockovým nádychom. Spolu s neodlučiteľným parťákom Kenom Hammerom stoja za piliermi európskeho heavy metalu „Red, Hot and Heavy“ (1984) či „Future World“ (1987), a každou ďalšou nahrávkou si nekompromisne udržiavajú ukážkovú formu.

PRETTY MAIDS – Undress Your Madness

Ani táto aktuálna nie je iná. „Undress Your Madness“ je už štvrtým diskom v rade, ktorému sa dostalo producentskej starostlivosti chýrneho Jacoba Hansena. Zvukovo sa teda pokračuje v línii nastolenej bombastickým materiálom „Pandemonium“. Oproti minulému záseku „Kingmaker“ (recenzia TU) ide o kus vzdušnejší materiál, menej zemitejšieho či temnejšieho rázu s mierne vytiahnutými klávesmi, nie však natoľko, aby udusili gitarové riffy, či nedali priestor malebným sólam.

Tak, ako je u PRETTY MAIDS zvykom, album je na pomedzí európskeho heavy metalu a amerického, štadiónového rocku alebo i AOR. Príklon k tej či onej strane je jasne daný osobitým Ronnieho prejavom, ktorý vie skladbu zjemniť, ale i hnať dynamikou a dravosťou svojho vokálu. To isté platí aj pre Kenovu gitaru, ktorej miestami úsečnosť až odmeranosť je často v protiklade s jeho pôvabnými až nežne sa vinúcimi sólami. Na vrstevnatosti pridávajú citlivo zakomponované klávesy a sample, ktoré len umocňujú želaný výraz piesní.

PRETTY MAIDS

Spoločným menovateľom skladieb je ich zvodná melodika s vyčnievajúcimi hymnickými až klenutými refrénmi. Každá jedná z položiek má neskutočný hitový potenciál a kandidátov na singel je neúrekom. Tým prvým sa stala hneď úvodná „Serpentine“ s ťaživými riffmi, zomknutou atmosférou a ťahavým sólom. Strieda ju rockovo svieža „Firesoul Fly“ s iskrivo vibrujúcim refrénom. Titulná „Undress Your Madness“ spolu s „If You Want Peace (Prepare For War)“, „Black Thunder“ či „Slavedriver“, kladú dôraz na hutnejšie gitary, nástojčivejšie vokály, šlapavé tempá i údernú rytmiku a jednoznačne zastávajú metalová tvár nahrávky.

Naopak, civilná „Will You Still Kiss Me (If I See You in Heaven), „Runaway World“ i „Shadowlands“, sú príznačné rockovým nádychom, vzletnými, úchvatnými refrénmi a nadýchanými popínavými gitarami hodiacimi sa na veľké štadióny. „Strength of a Rose“ sympaticky uzatvára album ako silne emotívna a citlivo gradujúca balada.

Hoci budúcnosť PRETTY MAIDS nie je momentálne veľmi jasná, novinka „Undress Your Madness“ nám poskytla množstvo čerstvého materiálu podčiarkujúceho výnimočnosť, osobitosť a nevyčerpateľnosť talentu akým disponujú títo mohykáni melodického metalu.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: melodic heavy metal
Krajina pôvodu: Dánsko
Vydavateľstvo: Frontiers Records
Dátum vydania: 08.11.2019
Web: http://www.prettymaids.dk/
Zostava:
Ronnie Atkins – vokály
Ken Hammer – gitary
René Shades – basgitara
Chris Laney – klávesy
Allan Sørensen – bicie
Tracklist:
Intro (00:34)
Serpentine (04:17)
Firesoul Fly (04:17)
Undress Your Madness (04:20)
Will You Still Kiss Me (If I See You in Heaven) (03:59)
Runaway World (04:27)
If You Want Peace (Prepare For War) (04:16)
Slavedriver (04:49)
Shadowlands (03:54)
Black Thunder (03:46)
Strength of a Rose (04:40)
Diskografia:
Red, Hot and Heavy – 1984
Future World – 1987
Jump the Gun / Lethal Heroes – 1990
Sin-Decade – 1992
Stripped – 1993
Scream – 1994
Spooked – 1997
Anything Worth Doing, Is Worth Overdoing – 1999
Carpe Diem – 2000
Planet Panic – 2002
Wake Up to the Real World – 2006
Pandemonium – 2010
Motherland – 2013
Louder than Ever – 2014
Kingmaker – 2016
Undress Your Madness – 2019
Definitíva:
„Undress Your Madness“ je ďalšou z radu podarených nahrávok dánskych veteránov melodického metalu PRETTY MAIDS. Metalová údernosť a rocková vzletnosť sa predháňajú v pretekoch o príťažlivejší refrén či nablýskanejšie sólo, ktorých jednoznačným víťazom je poslucháč tohto energického a sviežeho materiálu.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla