MORNA – Sentient Cultist

Po troch singloch vydaných v priebehu dvanástich mesiacov prišiel koncom minulého roka na svet nový album talentovaných hudobníkov MORNA z Novej Dubnice nazvaný „Sentient Cultist“. Čo môže poslucháč očakávať, bude predmetom najbližších riadkov.

MORNA sú jasným dôkazom toho, že tvrdá práca, poctivý prístup a oddanosť časom svoje ovocie prinesú. Výhra celoslovenského finále na Wacken Battle Slovakia 2017, tri nominácie na Radio Head Awards v kategórií „Hard & Heavy“, pričom z toho jedna víťazná, toto tvrdenie iba podčiarkujú.

MORNA – Sentient Cultist

Kapela sa o slovo hlási štyri roky po vydaní placky „Nuisance” (recenzia TU), pričom pred vydaním plnohodnotného nosiča do sveta vypustila niekoľko chuťoviek, no napriek tomu bola moja zvedavosť po objavení nosiča v poštovej schránke veľká.

Za zmienku určite stojí obal albumu, ktorý má na svedomí Valér Tornád zo skupiny ČAD. Samotný booklet je spravený vkusne, decentne a prehľadne.

Po vložení placky do mechaniky ma veľmi milo prekvapil zvuk. Ťažko povedať, či je zaň zodpovedný dobrý mastering alebo šikovnosť samotnej kapely (chalani si novinku nahrávali sami), no predpokladám, že oba elementy zohrali svoju významnú úlohu. Tu ozaj nemám žiadne výhrady, obzvlášť vyzdvihujem rytmickú sekciu.

Snáď sa na mňa frontman Robert neurazí, ak hneď „zhurta” priznám, že najobľúbenejším songom sa u mňa po prvom vypočutí stal kúsok bez jeho hrdelného prejavu a to inštrumentálna „Ingress“, pričom táto skladba aj naďalej ostáva spolu s dvojkou „Through the Pain I See Others“ mojim favoritom po niekoľkých desiatkach vypočutí.

MORNA

Celkovo mám z nahrávky dojem, akoby prvá polovica bola viacej valivejšia, tvrdšia a vo zvyšku albumu MORNA viacej vsádza na ťaživú atmosféru. Neponáhľa sa tak vpred, má skôr tendenciu hrať sa s náladou poslucháča, využíva všetky farby tónov a nevynecháva jedinú možnosť človeka zneistiť a znepokojiť.

Výraznejšie pritvrdenie a prebudenie nastáva až pri poslednom kúsku „Biographic Trajectories of Suffering“. Nie je to však vôbec na škodu a z poctivého a svedomitého prístupu všetkých členov kapely možno usúdiť, že ide o zámer. Navyše, albumu je potrebné skutočne venovať istú dávku času, niektoré jeho zákutia si užívam až mesiac po dennodennom počúvaní. Priznám sa ale, že by som z času na čas uvítal viac tvrdšieho materiálu, akým boli napríklad skladby „To Think Alone“, alebo „Being Me“ zo spomínaného „Nuisance”.

Ohľadom žánrového smerovania kapely sa toho stihlo popísať už mnoho, prirovnávať ju iba k švédskym pionierom progresívneho (teraz už) rocku je skutočne unáhleným verdiktom. Osobne v novinke cítim viacej severských vplyvov a to nie len škandinávskych. V istých momentoch mi na um prišli poľskí RIVERSIDE, v tvrdších pasážach dokonca zaoceánsky NEVERMORE.

Napriek tomu si nedovolím povedať, že by MORNA výrazne vymäkla. Z nahrávky však cítiť, že chalani už viacej kalkulujú. Skladateľsky o niečo vyzreli a hudobne sa od posledného počinu „Nuisance” určite posunuli o nejaký ten krok vpred.

„Sentient Cultist“ predstavuje kus precízneho a premysleného hudobného nosiča, ktorý vyžaduje nemalú dávku pozornosti, ktorá však rozhodne stojí zato.

„When your mind is finally corrupted,
You know the only being to hate is yourself.“

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: progressive death metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Nová Dubnica)
Vydavateľstvo: na vlastné náklady
Dátum vydania: 13.12.2019
Web: http://www.morna.sk/
Zostava:
Robert Ruman – gitary/vokály
Michal Vlkovič – gitary/vokály
Tomáš Cvečka – basgitara
Jakub Filip – bicie
Tracklist:
Ingress (04:01)
Through the Pain I See Others (06:41)
Let Us Bury This Body (07:18)
Follow Forty-One Point Two (07:49)
The Therapist (05:16)
Silence Doesn’t Exist (07:32)
Apparitions (01:46)
Biographic Trajectories of Suffering (08:05)
Diskografia:
A Tale of Woe – 2013
Nuisance – 2015
Sentient Cultist – 2019
Definitíva:
Kapela MORNA nenecháva svojej povesti talentovaného slovenského prog-metalového telesa nič dlžná. „Sentient Cultist“ je správne náladovým, dobre prepracovaným a vyšperkovaným dielom, nielen čo sa hudobného obsahu týka, čoho dôkazom je vydarený booklet a kvalitný zvuk. Možno sa už v porovnaní s predošlými počinmi ponáhľa menej strmhlav dopredu, no o žiadne výrazne vymäknutie nejde.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla