Carcass – Surgical Steel

Bolo že to radosti, ale aj obáv zároveň, keď kapela CARCASS oznámila práce na novom štúdiovom albume. Dnes už legendárna kapela z anglického Liverpoolu, ktorá svojimi prvými nahrávkami „Reek Of Putrefaction“ a „Symphonies Of Sickness“ inšpirovala a dala hudobný základ ďalším goregrindovým spolkom, či v neskoršom čase, keď ich hudba dostala „ľudskejšiu“ podobu a boli jednými z prvých, ktorí hrali melodický death metal. V roku 1996 po ich nie úplne typickom albume „Swansong“ prišiel rozpad a až v roku 2007 si povedali, že sa dajú opäť dokopy aspoň na pár festivalov, pričom o novom albume nechceli ani len počuť… Až koncom minulého roka prišli s radostnou správou o vydaní ďalšieho záseku.
Keď kapela zverejnila prvú ukážku v podobe nekompromisného singlu „Captive Bolt Pistol“, ktorý keď som počul, tak my padla sánka a vravel som si, že tento album bude poriadna šleha. A aká je teda celá novinka od CARCASS?

Časy, kedy sa hudobníci prehrabávali vo vnútornostiach za doprovodu goregrindových zbesilostí sú už dávno preč a na novom albume sme dostali presne to, čo sme aj očakávali.  Výborný chytľavý a živelný materiál, ktorý šlape od začiatku až do konca s vynikajúcimi riffmi. K dispozícii sú zabijácke vypalovačky v štýle „Thrashers Abbatoir“, či spomínanej „Captive Bolt Pistol“, poprepletané sólovými vyhrávkami a melodickými linkami od Billa Steera, pred ktorým opäť fakt klobúk dolu za to čo predvádza na novom albume. A toto zvýrazňuje nezameniteľný vokál Jeffa Walkera.



Na novinke počuť aj thrash či heavy metalové vplyvy. Sám Jeff Walker označil tento album v jednom z rozhovorov, ako chýbajúci článok medzi „Necroticism“ a „Heartwork“, s čím sa dá súhlasiť. Novinka vznikala po odchode Michaela Amotta (čo nebola až taká strata, keďže aj v minulosti zložil väčšinu materiálu Bill Steer, Amott nahrával iba sóla) v trojici, kedy na bubenícku stoličku posadili Daniela Wildinga (TRIGGER THE BLOODSHED, ex – ABORTED), keďže Ken Owen ma stále zdravotné problémy po mŕtvici, ktorú utrpel v roku 1999. Owen však na albume figuruje aspoň ako hosť keď nahrával niektoré vokály. Spomínaný nový bicmen má veľký podiel na tom, ako nový materiál šlape, jeho hra a klepačky tlačia celú kapelu dopredu.

Zaujímavosťou u CARCASS sú aj na tomto albume ich originálne texty, ktoré ma asi nikdy neprestanú fascinovať a ktorým zároveň často krát vôbec nerozumiem. Tak napríklad, texty o jatočnej pištoli, či texty plné odborných lekárskych termínov alebo skladby, ktoré majú v názve napríklad označenie ocele vhodnej na výrobu chirurgických nástrojov. Najsilnejšími momentmi na albume sú skladby „Thrashers Abbatoir“, „Cadaver Pouch Conveyor System“, „Noncompliance To ASTM F899-12 Standard“, či najväčšia hitovka „Captive Bolt Pistol“.

CARCASS neprišli na novom albume s ničím prevratným a ani to nie je treba, pretože táto kapela už dávno potvrdila svoje kvality a na „Surgical Steel“ dala fanúšikom presne to, čo očakávali. Nový album od CARCASS bol pre mňa udalosťou tohto roka a dopadol k mojej spokojnosti, pričom zároveň dodávam, že ašpirant na album roka je zrejme jasný.

Žáner: death metal/death n roll
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 13.9.2013
Web: https://www.facebook.com/OfficialCarcass
Zostava:
Jeff Walker – vokál, basgitara
Bill Steer – gitara, vokály
Daniel Wilding – bicie
Diskografia:
Reek Of Putrefaction – 1988
Symphonies Of Sickness – 1989
Necroticism – Descanting The Insalubrious – 1991
Heartwork – 1993
Swansong – 1996
Surgical Steel – 2013
Tracklist:
1985 (1:15)
Thrashers Abbatoir (1:50)
Cadaver Pouch Conveyor System (4:02)
A Congealed Clot Of Blood (4:14)
The Master Butchers Apron (4:01)
Noncompliance To ASTM F899-12 Standard (6:07)
The Granulating Dark Satanic Mills (4:10)
Unfit For Human Consumption (4:25)
316L Grade Surgical Steel (5:20)
Captive Bolt Pistol (3:17)
Mount Of Execution (8:25)
Definitíva:
CARCASS neprišli na novom albume
 s ničím prevratným a ani to nie je treba,
pretože táto kapela už dávno potvrdila svoje kvality a na „Surgical Steel“ dala fanúšikom presne to,
čo očakávali.

Autor: Prco

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla