Sarke – Aruagint

Nórska kapela SARKE dodržuje aj naďalej dvojročnú periodicitu vydávania nových albumov a v tomto roku prišli už s treťou dlhohrajúcou nahrávkou vydanou prostredníctvom Indie Recordings. Túto skupinu, ktorá vznikla v roku 2008 registrujem už dlhšie, ale až teraz sa mi dostala pod ruky ich tvorba a to konkrétne nová nahrávka „Aruagint“.
Toto je moje prvé stretnutie s hudbou SARKE, takže predchádzajúce albumy nemôžem brať do úvahy a ani ich porovnávať a tohtoročnú novinku beriem ako samostatný celok. Keby som mal jednoducho charakterizovať čo vytvorili títo piati hudobníci z Nórska, ktorí stoja za menom SARKE na novom albume so stopážou 38 minút, tak to bude označenie pochmúrna a zároveň groove nahrávka.

Poďme však najprv k tej „pochmúrnosti“. Výrazne tu počuť, že si dali záležať na atmosfére nahrávky, ktorá je miestami dosť melancholická a temná s vplyvmi doom metalu. Hneď druhá skladba „Jodau Aura“ je toho jasným dôkazom, kde ponurú atmosféru podfarbuje ku koncu skladby epický ženský zborový spev. Podobne ladenými skladbami sú „Walls Of Ru“ či výborná „Skeleton Sand“ s naliehavou melódiou.



Je celkom ťažké nejak zaškatuľkovať hudbu SARKE, pretože je tu viacero vplyvov. Pomedzi  ťaživé melódie (tu sa dostávame k spomínanému groove metalovému zneniu) sa objavujú poriadne hutné gitary. Nahrávka sa pohybuje väčšinou v strednom tempe, ale aby sme nepospali, tak nás kapela rýchlo vytrhne z melancholického zasnenia pri  rýchlejších piesňach, akými sú rytmická „Ugly“, alebo „Strange Pungent Odyssey“ s výborným ústredným riffom a skladba „Salvation“. Na novinke počuť, že SARKE sa inšpirovali kapelami ako CELTIC FROST či BLACK SABBATH. Zvukovo sa tento album pohybuje v rokoch minulých, príjemne potešila hlavne výborne znejúca zvonivá basgitara.

Ak siahnete po tejto nahrávke tak určite neurobíte chybu. Je to slušný old schoolový materiál s groove vyznením obohatený temnou atmosférou.

Žáner: black/thrash metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Indie Recordings
Dátum vydania: 20.9. 2013
Web: www.facebook.com/sarkeofficial
Zostava:
Nocturno Culto – vokál
Sarke – basgitara
Anders Hunstad – klávesy
Steinar Gundersen – gitara
Asgeir Mickelson – bicie
Diskografia:
Vorunah – 2009
Oldarhian – 2011
Aruagint – 2013
Tracklist:
Jaunt Of The Obsessed (3:07)
Jodau Aura (4:55)
Ugly (2:08)
Strange Pungent Odyssey (3:17)
Walls Of Ru (3:55)
Salvation (3:56)
Skeleton Sand (5:53)
Icon Usurper (6:38)
Rabid Hunger (4:22)
Definitíva:
Tretí štúdiový album „Aruagint“ od Nórov
 SARKE môžeme označiť ako groove nahrávku
 v strednom tempe obohatenú temnou atmosférou.

Autor: Prco

Hodnotenie autora: 7 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla