Satyricon – Satyricon

Suverénne najdlhšia štúdiová pauza u SATYRICON je napokon definitívne za nami. Konečne! O väčšinu hladných a neukojených krkov je tak snáď už definitívne postarané. Avšak čo, ak hlavný chod, v tomto prípade rovnomenná albumová novinka „Satyricon“, akosi mnohým príliš nešmakuje? Charizmatický frontman Satyr v aktuálnych rozhovoroch neraz patrične dáva najavo fakt, že asi takto nejak by mala znieť verzia dospelých SATYRICON. Verzia dnes už právom kultovej kapely, ktorá sa neraz nebojácne vrhla do posúvania striktne limitovaných hraníc black metalového žánru.
Posúvanie vpred je neraz vec vítaná, zaujímavá a častokrát aj nevyhnutná, lenže páni Satyr a Frost na novinkovom záreze black metalové hranice doslova zbúrali a zrovnali so zemou! Evolúcia započatá na fantastickom albume „Volcano“ (2002), tak dosiahla svoj pomyselný vrchol. Dilema s otáznikom na konci tejto vety je však viac ako silná. Ak má byť podľa spomínaných Satyrových slov práve toto dospelá verzia, tak to sa ortodoxní vyznávači môžu začať úprimne „tešiť“ na tú dôchodcovskú. Ale dosť bolo neustáleho chodenia okolo horúcej kaše. Poďme a pusťme sa konečne do nej.

Na prvé počutie album doslova vyrazí dych. Pozitívne slová ale hľadať márne. Až po niekoľkých počutiach prilietajú prvé lastovičky. Čo udrie do uší ako prvé, je celková produkcia. Nahrávka znie veľmi prirodzene a pomerne surovo. Ako keby sa hudobníci zabudli niekde ďaleko v sedemdesiatych rokoch a odmietli všetky digitálne vymoženosti tohto sveta. Ďalším obrovským skokom napred je samotná hudobná náplň. SATYRICON nikdy predtým nezneli tak jemne, pohodovo, ale zároveň i prepracovane, hoci v tomto smere bude asi aj naďalej suverénne kraľovať nedostižný „Rebel Extravaganza“ (1999).



Rýchlosť a akákoľvek brutalita, akoby takmer nehrali žiadnu úlohu, všetko je totiž podriadené budovaniu špecifickej atmosféry. Jeden motív strieda druhý a tempo sa mení ako na bežiacom páse. Tam, kde dvojica pred chvíľou priam uspávala, práve teraz pekelne diktuje. Asi najvýraznejšie je to citeľné pri trojlístku „Phoenix“, „Walker Upon The Wind“ a „Necrohaven“. Kritikou strhaný „slaďák“ v podaní výborného speváka Sivert Hoyem (MADRUGADA) je pre SATYRICON obrovským krokom do neznámeho teritória. Bude takto kapela znieť i v budúcnosti? Snáď nie. Zaujímavé spestrenie tohto kotúča? Rozhodne áno!

Nasledujúca víchrica „Walker Upon The Wind“ je z úplne iného sudka. Frost ženie kapelu neskutočným spôsobom a Satyr šteká slová ako besný doberman. A „Necrohaven“? Chytľavý hit, ktorý na koncerte jednoducho musí (!) zaznieť. K tomu si prirátajme podarený štart v podobe „Tro Og Kraft“, prepracovanú suitu „The Infinity Of Time And Space“ či krásne outro „Natt“ a je vymaľované.

Žiaľ, nieje vždy všetko na jednotku s hviezdičkou. Dvojica znie občas pomerne tažkopádne a niektorým piesňam rozhodne chýba pri tých všetkých serepetičkách švih. Intro „Voice Of Shadows“ by mohlo byť o niečo kratšie, chýba mu totiž akákoľkvek gradácia a napätie. Za suverénne najhoršiu vec potom možno zvoliť jednoznačne „Our World, It Rumbles Tonight“. Je mi záhadou prečo práve túto skladbu vypustili SATYRICON do obehu hneď ako prvú, ale budiž. Aj napriek týmto výhradám to však stačí na veľmi dobré hodnotenie. Kritika síce nový album pomerne odbila, avšak SATYRICON si týmto výtvorom určite hanbu neurobili.

Žáner: black metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Roadrunner Records
Dátum vydania: 9.9.2013
Web: www.satyricon.no
Zostava:
Satyr – gitara, vokál, basgitara
Frost – bicie
Diskografia:
Dark Medieval Times – 1994
Shadowthrone – 1994
Nemesis Divina – 1996
Rebel Extravaganza – 1999
Volcano – 2002
Now, Diabolical – 2006
The Age Of Nero- 2008
Satyricon – 2013
Tracklist:
Voice Of Shadows (2:35)  
Tro Og Kraft (6:01)
Our World, It Rumbles Tonight (5:12)
Nocturnal Flare (6:38)
Phoenix (6:32)
Walker Upon The Wind (4:57)
Necrohaven (3:12)
Ageless Northern Spirit (4:43)
The Infinity Of Time And Space (7:47) 
Natt (3:34)
Definitíva:
SATYRICON prišli s albumom, ktorý sa viacerým nezapáči.
Mnohí možno kapelu odpíšu a nadobro s ňou skončia.
Pre nás ostatných však môže byt nový rovnomenný
 album prijemným soundtrackom týchto potemnelých jesenných dní.

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla