THE BLACK DAHLIA MURDER – Verminous

Detroitským maniakom sa už tentokrát nepodarilo dodržať časový štandard vydávania nosičov každé dva roky, čo však rozhodne nie je žiadna tragédia. Novinka „Verminous“ prichádza navyše v súčasnej dobe koncertného vákua, čo určite prispelo k tomu, aby jej bola venovaná väčšia pozornosť.

Už na predošlých recenziách bol načrtnutý prístup, s akým THE BLACK DAHLIA MURDER v rámci svojej tvorby pracujú. Sú majestátnou strašidelnou plachetnicou, ktorej poloha kormidla na rozbúrenom death metalovom poli nezaznamenala výraznejšiu zmenu kurzu do iných strán. Kapela si skrátka už niekoľko rokov ide svoje a určite nebudem hovoriť iba za seba, ak poviem, že posledné nahrávky síce ponúkali výdatnú porciu šťavnatého melodického death metalu, no zároveň splývali do jedného homogénneho celku. Zdá sa však, že sa kruh preťal a pätica amerických diablov sa rozhodla v prípade novinky „Verminous“ vybočiť zo svojho skladateľského stereotypu.

THE BLACK DAHLIA MURDER – Verminous

Hneď úvodná titulná skladba „Verminous“ ma nenecháva na pochybách, že mám v prehrávači správnu bandu. Melodický náklep s miernym rytmickým labyrintom funguje na jednotku a tak sa teším na ďalšie kúsky. Avšak tu sa dostávam aj ku kameňu úrazu…

Páni sa rozhodli trocha ubrať z plynu a nahrať album, ktorý lipne viac na atmosfére ako na rýchlosti. V rámci nápadov a riffov sa vracajú späť k svojim úplným koreňom a zároveň vzdávajú hold velikánom, na ktorých vyrastali. Ak by mi niekto predtým povedal, že toto bude recept, akým bude nová doska od THE BLACK DAHLIA MURDER pečená, mydlím si ruky na nahrávku roka. Nanešťastie sa tak nestáva.

Prvý problém začínam cítiť už po troch počutiach, kedy si uvedomujem, že sa musím nútiť si „Verminous“ vypočuť za účelom písania tejto recenzie. Druhý v momente, keď si následne púšťam „Deflorate“ a uvedomujem si, že hociktorá skladba z tohto albumu funguje lepšie ako aj tie najlepšie kúsky z novej placky.

THE BLACK DAHLIA MURDER

Okolo dosky chodím už tretí týždeň ako tiger v klietke z jednej strany na druhú, a snažím sa objaviť nadšenie, dravosť a živelnosť. Teda elementy, ktoré nebolo nikdy predtým problém nájsť na predošlých nosičoch, no nedarí sa mi to. Jednoducho, novinka ma, až na niekoľko ozaj vydarených svetlých momentov, ktoré možno nájsť v spomínanej úvodnej „Verminous“, „Sunless Empire“ alebo „How Very Dead“ ako celok nebaví.

Rozhodne oceňujem úmysel kapely vybočiť zo zabehnutých koľají a pridať do svojej tvorby štipku old schoolového korenia. Spomínaná hororová atmosféra sa dá priam krájať, z jednotlivých skladieb cítiť zatuchlý závan starých pivníc, Trevorove texty žeriem aj s horčicou, no stále mi chýba nápad, dobre zapamätateľný riff, energia. Tridsaťosem minút čakám na akýsi očakávaný vrchol, ktorý ale skrátka neprichádza. O žiadnom vyslovenom prúsere nemôže byť reč, avšak novinka vo mne nedokáže vyvolať ani nadšenie, čo ma veľmi mrzí.

Nie je jednoduché písať kriticky na kapelu, ktorú ma človek naozaj rád a ktorej tvorbu s nadšením sleduje krok po kroku už niekoľko rokov. „Verminous“ je však skrátka album, ktorý mi v ušiach zrejme dlho rezonovať nebude. Napriek tomu placku nejde neodporučiť. Kladné ohlasy fanúšikov a výborné čísla predajnosti, ktorými sa chalani v súčasnosti chvália na sociálnych sieťach, hovoria samé za seba.

Hodnotenie autora: 6 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na chod nášho webu.

Žáner: melodic death metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Metal Blade Records
Dátum vydania: 17.04.2020
Web: http://www.tbdmofficial.com/
Zostava:
Trevor Strnad – vokály
Brian Eschbach – gitary
Brandon Ellis – gitary
Max Lavelle – basgitara
Alan Cassidy – bicie
Tracklist:
Verminous (03:49)
Godlessly (03:27)
Removal of the Oaken Stake (04:25)
Child of Night (03:37)
Sunless Empire (03:57)
The Leather Apron’s Scorn (03:33)
How Very Dead (03:07)
The Wereworm’s Feast (04:35)
A Womb in Dark Chrysalis (00:48)
Dawn of Rats (04:35)
Diskografia:
Unhallowed – 2003
Miasma – 2005
Nocturnal – 2007
Deflorate – 2009
Ritual – 2011
Everblack – 2013
Abysmal – 2015
Nightbringers – 2017
Verminous – 2020
Definitíva:
THE BLACK DAHLIA MURDER preťali v rámci vydávania nových nosičov svoju dvojročnú pauzu, čo však vôbec nie je kameňom úrazom. „Verminous“ je album, ktorý na strane jednej triafa priamo do čierneho pri navodzovaní hororovej atmosféry, no zároveň zlyháva pri snahe zaujať dobrými melodickými riffmi, ktoré na starších nosičoch predstavujú hlavnú dominantu ich tvorby. Nič tragické sa však nekoná a zároveň veríme, že novinka si svojich priaznivcov istotne nájde.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články