Annihilator – Feast

Keď som si v jednom nemenovanom metalovom magazíne pred istým časom prečítal, že nový album „Feast“ od kanadskej úderky ANNIHILATOR sa zaradí medzi päť najobľúbenejších výtvorov samotného frontmana Jeffa Watersa, zmocnil sa ma ten zvláštny pocit.  Ten pocit, keď cítite v kostiach, že prišiel čas na výnimočné dielo. No doba nám už „trochu“ pokročila a najkreatívnejšie obdobie má ANNIHILATOR už dávno za sebou. A pocity vám zrazu hovoria to staré známe: „Jeff znova kecal!“ 
Očakávať, že títo Kanaďania opäť natočia tak fantastické dosky ako „Alice In Hell“, „Never Neverland“ či „King Of The Kill“ by bola asi číra naivita, lenže…, čo ak Jeffa a spol. osvietilo tak, ako v prípade mladších, ale výborných „Carnival Diablos“ či „Schizo Deluxe“? Čo si budeme klamať  hneď na úvod, zázrak sa ani v tomto prípade nekoná. Aktuálna novinka „Feast“ však zďaleka nepatrí ani na opačný pól pomyselnej stupnice, takže vo výsledku sa tak jedná o nadpriemerné dielo.

Kapela si aj tentokrát drží svoj kvalitatívny štandard, Jeff tu a tam trochu opisuje (nevyhol sa tomu ani na novom cd), mení spoluhráčov ako slipy a vydáva nový matroš. Teda, nič nového pod slnkom. Po takmer tridsiatich rokoch na scéne je náročné prísť s niečim objavným a sviežim, takže nakoniec sme radi aj za takýto materiál. Tak či onak, minimálne na pódiu je ANNIHILATOR stále poriadna šelma.



K spomínanej dravej šelme by sa dal smelo prirovnať aj úvodný kopanec „Deadlock“, ktorý patrí suverénne k tomu najrýchlejšiemu na tomto albume. A nakoniec ani tak nevadí, že smelo citujú také klasiky ako „No Remorse“ a „Show No Mercy“, veď hlavne nech to poriadne šľape! S nasledujúcou „No Way Out“ prichádza aj prvé malé zjemnenie, ale to iba akože. Všetko je totiž rázom rozdrvené pocitivým thrashingom. Zaujímavosťou je, že naša štvorica k tejto skladbe po dlhých rokoch natočila i podarený videoklip. Trochu punkových nálad pridá „Smear Campaign“, naopak „No Surrender“ prekvapí funky zložkou. Ale to už bohužiaľ prichádza čas na jednoznačne najhoršiu položku „Wrapped“ a totálne zmrvenú baladu „Perfect Angel Eyes“. V nich ANNIHILATOR nevynikajú už poriadne dlhú dobu, lenže táto príšernosť je niečo extra. Ešteže na seba kvalita nenechá dlho čakať a nárezová „Demon Code“ sa dá smelo zaradiť k vrcholom počinu „Feast“. To sa ale dá povedať aj o samotnom závere tejto kolekcie, kde minimálne „One Falls, Two Rise“ patrí úplne k tomu najlepšiemu, čo kapela v posledných rokoch vyprodukovala.

Album sme si teda pekne rozmenili na drobné a čo na záver? Bolo by na škodu nepochváliť spevácky výkon Davea Paddena, ktorý už dnes tvorí neodmysliteľnú súčasť tejto kanadskej legendy. Na aktuálnom cd podal zatiaľ suverénne najsebavedomejší výkon, takže lepšiu oslavu jeho desaťročného pôsobenia v radoch ANNIHILATOR si ani nemohol predstaviť. Tak nám to vyzerá, že si k sebe Jeff konečne našiel toho správneho parťáka.

PS: ak si predsa plánujete zadovážiť aktuálny album na originálnom nosiči, tak určite neprehliadnite limitovanú edíciu. Tá totiž okrem fantastického 3D coveru obsahuje aj bonusové cd „Re-Kill“, na ktorom sa ukrýva ďalších sedemdesiat minút famóznej muziky! ANNIHILATOR totiž znovu nahrali svoje najväčšie šlágre a je vám to veru chuťovka ako sa patrí. Pol boda nahor!

Žáner: thrash/groove metal
Krajina pôvodu: Kanada
Vydavateľstvo: UDR Music
Dátum vydania: 23.8.2013
Web: www.annihilator.com
Zostava:
Jeff Waters – gitara, vokál, basgitara
Dave Padden – vokál
Mike Harshaw – bicie
Diskografia:
Alice In Hell – 1989
Never Neverland- 1990
Set The World On Fire – 1993
King Of The Kill – 1994
Refresh The Demon – 1996
Remains – 1997
Criteria For A Black Widow- 1999
Carnival Diablos- 2001
Waking The Fury – 2002
All For You – 2004
Schizo Deluxe – 2005
Metal – 2007
Annihilator – 2010
Feast – 2013
Tracklist:
Deadlock (4:22)  
No Way Out (5:19)
Smear Campaign (4:14)
No Surrender (5:36)
Wrapped (3:46)
Perfect Angel Eyes (4:26)
Demon Code (6:21)
Fight The World (6:53)
One Falls, Two Rise (8:33) 
Definitíva:
Jeff Waters a spol. sa opäť snažia dokázať,
že nepatria do starého železa.
A darí sa im to relatívne dobre.
Míľniky tejto legendárnej partičky síce ostanú
 opäť neprekonané, ale to samozrejme nevadí,
keďže ANNIHILATOR zabávajú stále dostatočne dobre.

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 7 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla