SATYRICON DONIESLI DO BRATISLAVY SEVERSKÝ CHLAD

Všetci fanúšikovia klasického black metalu mali už dávno dátum 3. decembra, výrazne poznačený alebo zapamätaný ako večer, kedy sa bude konať jeden z koncertov roka. Do Bratislavy totiž v rámci svojho turné zavítala nórska black metalová legenda SATYRICON. Počas celého turné ich sprevádzala mladá taiwanská formácia CHTHONIC.
Koncert sa mal pôvodne konať v klube Randal, čo veľa fanúšikov znepokojovalo, či sa vôbec do klubu zmestia, organizátor zrejme po zhliadnutí kapacitných možností klubu deň pred koncertom rozhodol o presune o poschodie vyššie do klubu MMC, ktorý je priestorovo oveľa štedrejší pre fanúšikov aj pre samotnú kapelu.

Ako býva opäť pekným zvykom, predkapela začala hrať presne na čas. Taiwanská, vekom mladá kapela CHTHONIC odetá do efektných black metalových kostýmov na prvý pohľad pripomínala komerčnejšie legendy ako CRADLE OF FILTH alebo DIMMU BORGIR. Pohľad aj pozornosť pútal hlavne spevák, ktorý sa okrem imidžu u Danyho Filtha inšpiroval aj jeho štýlom vokálu, teda používa neurčitý typ škreku a vresku. Pre mužskú časť publika bola určite vítaným spestrením večera, krásna mladučká basgitaristka odetá v hornej časti tela do priehľadného priliehavého topu, ktorý všetci vnímali viac, ako svietiace ozdoby na hmatníku jej basgitary. Kapela hrala len veľmi krátko, ale jej set bol osviežujúci a určite zaujali veľa poslucháčov. Teda, okrem niektorých  konzervatívnejších jedincov, ktorým sa tento výber exotického a moderného metalu zdal ako nevhodný pred vystúpenie black metalovej legendy. Ja sa priznám, že sa mi táto kapela páčila, skladby síce neboli na prvé počutie zapamätateľné, ale určite neboli ani jednoduché alebo nudné. Pódiová šou bola energická a zaujímavé bolo aj použitie netradičného sláčikového nástroja, ktorý vyzeral ako veľké kladivo a znel trochu ako husle alebo viola. Sympatické na kapele bolo aj ich pozývanie fanúšikov po koncerte k stánku s tovarom kapiel, na fotenie a podpisovanie. Nato, že hrajú turné s takou veľkou kapelou, mali neskutočne skromné a za pozornosť a pochvalu vďačné správanie.

Po odfotení sa s kapelou CHTHONIC som sa už celkom tešila na legendu, kvôli ktorej sme tento večer všetci prišli. Fanúšikov prišlo okolo 300, čo sa v takom veľkom klube komfortne rozložilo, takže sme si nemuseli držať miesta v prvých radoch a aj keď sme prišli do sály tesne pred začiatkom, dostali sme sa do kotla pod pódiom. Mali sme ešte pár minútiek na obzretie si pódia, ktorému dominovala na vyvýšenom stupienku obrovská vysokonadštandardná sada bicích nástrojov majstra Frosta a samozrejme zadná plachta niesla motív nového albumu s názvom „Satyricon“. Demonickovu recenziu nájdete TU.

 


SATYRICON vyšli pred fanúšikov na minútu presne a hneď sa pustili do servírovania skladieb. Ako prvé odznelo intro k novému albumu „Voice of Shadows“, po ktorom Satyr odložil gitaru a postavil sa za mikrofón na dvojramennom podstavci. Počas ich setu odzneli hity z predošlých albumov, hlavne „Now, Diabolical“, „The Age of Nero“, ale hralo sa aj z albumu „Volcano“. Hlavné zastúpenie skladieb však bolo logicky z albumu „Satyricon“. Fanúšikovia azda najviac reagovali pri skladbe „Now, Diabolical“.

Počas celého koncertu dokazoval frontman Satyr, že nie nadarmo je jednou z hlavných osobností svetového black metalu, jeho chladné a pritom uvoľnené vystupovanie navodzovalo tú správnu atmosféru klasického black metalového koncertu. Bez všetkých ozdôb a prehnaného imidžu a kulís dokázal navodiť pocit chladu, hnevu, strachu, ale hlavne pocit blaha pre uši. Čo chcel, to nám ponúkol a my sme to hltali spolu s hučiacimi gitarami a kanonádou od majstra Frosta spoza bicích. Bola som už na množstve koncertov, ale musím povedať, že tak prirodzenú a silnú charizmu ako má Satyr som ešte nezažila. Chladný a pritom jasný prejav bez akejkoľvek okázalosti pôsobil priam hypnoticky. Aj jeho preslovy a poďakovania fanúšikom boli tak strohé  a pritom úprimné a silne pôsobiace aj bez akejkoľvek hranej komédie.

Prejav fanúšikov bol tiež nie práve štandardný, musím priznať, že v prvých radoch sa headbangovalo menej ako býva zvykom (dôvodom môže byť aj prevládajúci počet ľudí s krátkymi vlasmi), ale všetci, akoby boli viac presiaknutí mrazivou melanchóliou a pocitmi zo skladieb. Ľudia sa viac zameriavali na precítenie ako fyzický pohyb, aj keď tlieskali a vystierali svoje ruky pri každej požiadavke kapely.  Snáď najzrejmejšie som to vnímala  pri jednom z prídavkov, ktorým bol očakávaný hit „Mother North“, po ktorom nasledovala už len „K.I.N.G“ a severskému víru bol koniec.

Po skončení koncertu sme s pár fanúšikmi zostali čakať na kapelu a rozoberali svoje pocity. Niektorí boli sklamaní, že set SATYRICONU bol o 4 skladby kratší, v porovnaní so zverejnenými playlistami z predošlých koncertov turné. Dôvod sme sa však zakrátko dozvedeli od samotného Satyra, ktorý počas podpisovania a fotenia ochotne odpovedal aj na priamu otázku o skrátení setu, že to je z dôvodu jeho zdravotného stavu (problém s uzlinou na krku), ktorý si vyžaduje hneď ďalší deň návštevu nemocnice. Týmto si získal nielen môj obdiv za hudobnú tvorbu a prezentáciu, ale aj uznanie za zvládnutie odspievania koncertu v takomto zdravotnom stave. Po Satyrovi sa s fanúšikmi ochotne odfotil a popodpisoval všetko čo mu bolo predložené, aj tichý majster – bubeník Frost a bodka za black metalovou akciou roka bola spravená.

PLUSY:
Absolútne emočné zasiahnutie hudbou, skromný prejav všetkých hudobníkov večera, presun z Randalu do MMC, perfektná organizácia
MÍNUSY:
Opäť raz ranné vstávanie z dôvodu konania koncertu  v strede pracovného týždňa

PLAYLIST SATYRICON:
„Voice of Shadows“, „Hvite Krists Dod“, Now, Diabolical“, „Black Crow On a Tombstone“, Our World, It Rumbles Tonight“, „Walker Upon the Wind“, „Repined Bastard Nation“, „The Infinity of Time and Space“, „To the Mountains“, „The Pentagram Burns“ – „Mother North“, „K.I.N.G.“.

Autor a foto: Anula

CHTHONIC

SATYRICON