Necrophobic – Womb of Lilithu

Švédi NECROPHOBIC sú už na metalovej scéne skúsenými harcovníkmi, aj keď nikdy neboli vo svojej krajine stredobodom pozornosti, ako ich iní kolegovia z bandže. Z pôvodnej zostavy NECROPHOBIC zostal iba bubeník Joakim Sterner a po nahratí nového albumu „Womb Of Lilithu“ sú momentálne v trojčlennej zostave po tom, ako z kapely vykopli speváka Tobiasa Sidegarda, ktorý údajne týral svoju manželku a dve dcéry. Po jeho súdnom procese kapela oznámila, že Tobias už nefiguruje v ich radoch, pretože nebudú tolerovať jeho domáce násilie a budú hľadať za neho náhradu.
Poďme však k tomu podstatnému, a to je ich nová doska „Womb of Lilithu“, ktorej dali má veľmi pekný artwork a je ich siedmou štúdiovou nahrávkou. Po prvých vypočutiach to u mňa s týmto albumom nevyzeralo vôbec dobre a ich death/black metalová spleť so zabrdnutím aj do thrash metalu ma nevedela zaujať. Až po určitom čase odokryla svoje zaujímavé zákutia. 



Pri tomto opuse ma napáda jedno slovo a to rozmanitosť. Sú tu použité rýchle vypaľovačky ako „Astaroth“, či výborná „Asmodee“,  poprepletané pomalšími melódiami vytvárajúcimi atmosféru napríklad v „The Necromancer“. Vo veľkej miere sú tu použité zborové vokály, ktoré dávajú nahrávke nádych majestátnosti. Natrafíme tu aj na rôzne intrá, ktoré by sa nestratili ani u takých NILE. Na albume hosťuje bývalý spevák AMORPHIS a AJATTARA Pasi Koskinen, konkrétne v skladbe „Opium Black“ a takisto speváckej hosťovačky sa zúčastnil aj Joakim Stabel, ktorý hral v roku 1991 v kapele na basgitaru.

Kapela obohatila svoju hudbu v niekoľkých skladbách aj  klavírom alebo v skladbe „Infinite Infernalis“ zaznie okrem klavíra aj akustická gitara. Spomeniem aj dve inštrumentálky, ktoré otvárajú a zakončujú nahrávku pričom hlavne tá posledná je fakt vynikajúca a je priam ako vystrihnutá z nejakého filmu.

Nahrávka nemusí hneď zaujať a v kombinácii s veľmi dlhou stopážou to nie je práve najlepší prípad pre udržanie vašej pozornosti. Vynechať tak tri, štyri skladby by možno nebolo na škodu pre väčší spád albumu. „Womb Of Lilithu“ nie je zlý album, ale v strednej časti, akoby nahrávke občas dochádzal dych a najlepšie veci sa dejú na začiatku a na konci albumu. Keby novinka obsahovala viac takých skladieb ako najlepšie kúsky na ňom „Splendour Nigri Solis“, „Furfur“ (moja najobľúbenešia ) alebo „Asmodee“ a „Marchosias“, tak by bolo hodnotenie určite vyššie.

Žáner: death/black
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Season of Mist
Dátum vydania: 25.10.2013
Web: www.necrophobic.net
Zostava:
Tobias Sidegard – vokál, gitara
Fredrik Folkare – gitara
Alex Friberg – basgitara
Joakim Sterner – bicie
Diskografia:
The Nocturnal Silence – 1993
Darkside – 1997
The Third Antichrist – 1999
Bloodhymns – 2002
Hrimthursum – 2006
Death To All – 2009
Womb Of Lilithu – 2013
Tracklist:
Womb Of Lilithu (2:26)
Splendour Nigri Solis (4:24)
Astaroth (6:01)
Furfur (4:08)
Black Night Raven (6:56)
The Necromancer (5:33)
Marquis Phenex (5:05)
Asmodee (4:00)
Marchosias (6:03)
Matanbuchus (4:40)
Paimon (4:49)
Opium Black (5:03)
Infinite Infernalis (6:15)
Amdusias (3:08)
Definitíva:
„Womb of Lilithu“ od Švédov NECROPHOBIC
 strieda dobré momenty so slabšími.
Na kráse mu niečo ubrala žiaľ aj prestrelená stopáž.

Autor: Prco

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla