VALKYRIE – Fear

Peter Adams, známy z pôsobenia v kapele BARONESS (opustil ju v roku 2015), založil ešte v roku 2002 skupinu VALKYRIE, s ktorou sa o slovo hlási už so štvrtým dlhohrajúcim albumom.

Osem skladieb sa nesie v príjemnej hard rockovej atmosfére. Muzika nie je ani nejako špeciálne progresívna, ani agresívne atakujúca sluchové bubienky, alebo nejako inak extravagantne nezaraditeľná. Zaujímavý cover albumu pekne zapadá do celej štruktúry tejto novinky.

VALKYRIE – Fear

VALKYRIE hrajú príjemný vskutku hard rock, ktorý sa rozprestiera na časovej ploche futbalového polčasu. Zvuk koreňov BARONESS je v niektorých momentoch neprehliadnuteľný. Relatívme stredne pomalé tempá radia skupinu tak okrajovo k žánru post doom metal. Avšak, je to hlavne o poctivom hard rocku, ktorý si VALKYRIE ctia a rovnako tak aj užívajú.

Úvodná pieseň „Feeling So Law“ má niečo cez 5 minút a úplne načrtne, v akých vodách budeme plávať počas celej stopáže albumovej novinky. „Fear“ pôsobí miestami melancholicky, ba až upokojujúco. Príjemné gitarové vyhrávky a sóla sú jeho ozdobou. Občas dostávam pocit, že plávam na jednej vlne, ktorá nemení svoju silu ani intenzitu. Nie je to výčitka, ale iba holý fakt.

VALKYRIE

Tretia v poradí „Loveblind“ je môj tip na pecku albumu. Perfektný song. Príjemne ťahavé vyhrávky pôsobia až ikonicky. Skvelá basová linka upevňuje celkový zvuk, ktorý má najbližšie ku velikánom BLACK SABBATH. Sedemdesiatky ako vyšité.

Počas počúvania celej nahrávky nemôžete čakať nejakú výraznú zmenu tempa alebo nálady. Album zakončuje prekrásna inštrumentálna balada „Exasperator“, ktorá má nádherné stupňovanie a je prekrásnym zakončením osláv koreňov hard rockovej hudby.

Kapela využíva základné prvky hard rocku a nebojím sa napísať, že mierne aj doom metalu. Silné korene a perfektné zladené nástroje robia z „Fear“ veľmi pekný album. VALKYRIE sa s novinkou vskutku pohrali. Počúval som ju veľmi dlho, kým som vyniesol súd. A čím viac som album „Fear“ počúval, tým viac sa mi páčil. VALKYRIE ma upokojujú. Ladia s mojou mysľou.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: hard rock/doom
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Relapse Records
Dátum vydania: 24.07.2020
Web: https://valkyrieband.com/
Zostava:
Jake Adams – gitara, spev
Peter Adams – gitara, spev
Alan Fary – basgitara
Warren Hawkins – bicie
Tracklist:
Feeling So Low (05:07)
Afraid To Live (06:45)
Loveblind (05:27)
The Choice (06:05)
Fear And Sacrifice (06:35)
Brings You Down (04:52)
Evil Eye (04:36)
Exasperator (03:49)
Diskografia:
Valkyrie – 2006
Man of Two Visions – 2008
Shadows – 2015
Fear – 2020
Definitíva:
VALKYRIE nahrali veľmi pekný a príjemný album. Kapela využíva základné prvky hard rocku a mierne aj doom metalu. Silné korene a perfektné zladené nástroje robia z „Fear“ album s majestátnymi a ikonickými gitarovými vyhrávkami. Nahrávka istotne poteší „starú školu“, ktorí majú radi BLACK SABBATH a základy hard rocku.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články