AVATAR – Hunter Gatherer

Švédi AVATAR vydávajú po dvoch rokoch albumovú novinku. Ide pri tom už o ich ôsmu plnohodnotnú štúdiovku.

Vlaňajší živák „The King Live in Laris“ bol ľahkým osviežením, ktorý mňa veľmi potešilo a navnadil na čerstvú nahrávku „Hunter Gatherer“. Aktuálny počin v sebe spája hneď niekoľko štýlov. Asi aj preto má poriadne gule a výborný zvuk.

AVATAR – Hunter Gatherer

Zľahka agresívny, jemne umiernený, decentne hopsajúci. Aj taký je zvuk aktuálneho albumu AVATAR. Našli by ste na ňom skutočne celkom dosť hudobných štýlov, ktoré by sedeli popisu. Len z úvodu: thrash metal, heavy metal, ľahký groove a miestami dokonca doom metal. Švédi sa však sami škatuľkujú ako nu-metal.

Novinka AVATAR má 45 minút. Na tejto ploche je ukrytých desať skladieb. „Silence in the Age of Apes“ je nástup ako z veľkej knihy. Tresky, blesky a napalm. Perfektný song. Potom vás na riť posadí „Colossus“. Je to mix HIM, DEPECHE MODE, FAITH NO MORE a ešte neviem čoho, ale určite by sa tam vošlo veľa kapiel. Dokonca aj RAMMSTEIN. Preto som písal v úvode o skutočne širokej škále tejto veľmi nevšednej a výnimočnej kapely zo Švédska.

AVATAR

Sila Švédov je v ich melodickosti. „A Secret Door“ by pokojne mohla patriť krajanom IN FLAMES. Samozrejme, až na popové pískanie pred slohou. Skutočne geniálne. Pieseň „Child“ znie ako mix WEEZER a SOULFLY alebo ak chcete, mix rocku s metalom, z ktorého vychádza perfektný refrén.

„Gun“ mi vytrela zrak. Teda sluch. Pieseň zahraná iba na klavíry. Zimomriavkové. Akoby bola od inej skupina. Ale to som presne o AVATAR písal. Ich variabilita nemá konca a ani začiatku. Táto štyri a pol minútová balada je toho absolútnym dôkazom.

Švédi ma bavia, lebo rúcajú akékoľvek škatuľky. V tom sú jednoznačne najsilnejší. Farebná je veruže hudba AVATAR. Rovnako ako artwork albumu, ktorý sa mi veľmi páči. AVATAR v roku 2020 sú melodický viac ako kedykoľvek predtým. Prechádzajú žánrami a skutočne nepotrebujú s ich zvukom nikam definitívne patriť. A zistil som, že mám skutočne novú obľúbenú kapelu.

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: nu-metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: eOne
Dátum vydania: 07.08.2020
Web: https://avatarmetal.com/
Zostava:
Johannes Eckerström – spev
Jonas „Kungen“ Jarlsby – gitara
Tim Öhrström – gitara
Henrik Sandelin – basgitara
John Alfredsson – bicie
Tracklist:
Silence in the Age of Apes (04:21)
Colossus (04:01)
A Secret Door (06:06)
God of Sick Dreams (03:57)
Scream Until You Wake (04:10)
Child (05:33)
Justice (04:41)
Gun (04:31)
When All But Force Has Failed (02:48)
Wormhole (05:20)
Diskografia:
Thoughts of No Tomorrow – 2006
Schlacht – 2007
Avatar – 2009
Black Waltz – 2012
Hail the Apocalypse – 2014
Feathers & Flesh – 2016
Avatar Country – 2018
Hunter Gatherer – 2020
Definitíva:
Zľahka agresívny, jemne umiernený, decentne hopsajúci. Aj taký je zvuk posledného albumu AVATAR. Mix žánrov a fantastická muzikálnosť, radí kapelu medzi svetovú triedu rockovej a metalovej hudby v roku 2020. Dobrú chuť, novinka „Hunter Gatherer“ stojí za to.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články