SECRET SESSION – Fish Flying

Debutový materiál Slovákov SECRET SESSION je ťažko zaškatuľkovať, rozobrali sme si ho do detailov.

SECRET SESSION je názov slovenského zoskupenia, ktorého hlavným mozgom je Pablo Gajdoš, na tuzemskej scéne známy napríklad ako člen prog metalových SUNITY, na ktorých album sa čaká už niekoľko rokov. Fanúšikovia ho istotne poznajú z pôsobenia v ART OF CREATION, TRANS-CARPATHIAN ORCHESTRA, ktorí hrávajú skladby od SAVATAGE, alebo z účinkovania v projekte DAVID GILMOUR´S PINK FLOYD SHOW.

Secret Session – Fish Flying

Na prvotine SECRET SESSION sa Pablo obklopil húfom šikovných muzikantov a dokonca aj vokalistov a hostí. Pozastavil by som sa ešte nad jedným neobvyklým úkazom, a to je členstvo Ivy Mackovej, ktorá sa stará o projekcie, čo vystúpeniam skupiny určite dodáva na dramatickosti a pocite divákovho umeleckého uspokojenia.

Album otvára skladba „Who´s There“, ktorá má šokovala. Jej bezstarostnosť a detská radosť ma najprv vystrašila a musel som si na ňu hodnú chvíľu zvykať. Má však pekné pasáže a preto som sa nenechal odradiť a pokračoval som v počúvaní. A dobre som spravil.

Každá skladba na debutovom albume tohto zoskupenia tu hrá svojimi vlastnými farbami, čo robí nahrávku žánrovo takmer neuchopiteľnou. Nejaké vôdzky by sme však predsa len našli.

SECRET SESSION

„Fish Flying“ dominuje psychedélia a progresívny rock, ktorý každú chvíľku odbáča. Na okamih je jednou nohou v jazze, potom v rock´n´rolle, či blues, a o chvíľku opäť niekde inde. Dôležité je, že napriek takémuto žánrovému rozkročeniu si udržuje svoju kompaktnosť – v pohodovom tempe, Pablovom vokáli, a predovšetkým, v chytľavých melódiách.

Oceňujem veľmi pestré používanie rôznych zvukov klávesov a gitarových efektov, ktoré album vkusne ozvláštňujú. Chvíľkami v niektorých melódiách cítim závan SAVATAGE, poprípade JETHRO TULL a taktiež PINK FLOYD.

Najväčším triumfom na „Fish Flying“ je precítený, ľahký a klenutý spev Belindy Rašnerovej, takisto ako jeho využitie vo vokáloch, ktorým dodáva tú správnu žiarivú farbu.

Textová stránka je intímna, taktiež ako samotná hudba. Pojednáva o medziľudských vzťahoch, o viere, nádeji a láske. Má v sebe nádych po(na)učenia, múdrosti a nadhľadu. Ich filozofiu si môžu vychutnať i tí, ktorým je anglický jazyk cudzí, pretože texty sú v „booklete“ preložené do slovenčiny.

SECRET SESSION

Za vrcholy „Fish Flying“ považujem krásne melancholickú „Closer“ s nápaditou prostrednou časťou, kde sa v neobvyklom rytme striedajú spevy jednotlivých vokalistov a taktiež atmosféru podtrhujúcim melotrónom, za ktorý je zodpovedný talentovaný virtuóz Adam Mičinec; príjemnú a radostným blues navoňanú „Keys“ a osudovú „Salt of the Earth“, ktorá je perfektnou rozlúčkou s poslucháčom na konci dobrodružnej cesty „Lietajúcej ryby“.

Osobne mi na tejto nahrávke vadia niektoré žánrové kotrmelce. Na druhej strane majú muzikanti skvelú prácu s dynamikou, cit pre pekné a vzletné melódie, a taktiež vkusný prístup k aranžmánom.

SECRET SESSION nám prinášajú veľmi zaujímavý a pestrý album „Fish Flying“ a šepká sa, že na ďalšej platni sa už pracuje. Pevne verím, že nie som jediný, kto sa už na nástupcu debutu teší. Dovtedy si užívajme prekrásne zákutia aktuálneho počinu.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: psychedelic progressive rock
Krajina pôvodu: Slovensko
Vydavateľstvo: na vlastné náklady
Dátum vydania: 2019
Web: www.facebook.com/secretsessionsk
Zostava:
Pa(b)lo Gajdoš – spev, gitara, perkusie
Daniel Kéry – gitara, vokály, zvonkohra
Belinda Rašnerová – basgitara, spev
Matej Šalko – bicie, vokály
Iva Macková – projekcie
Tracklist:
Who´s There (05:21)
Same Old Ways (05:42)
You Can(´t) Be My Home (05:44)
Closer (07:04)
Keys (06:21)
If You Could Read My Mind (09:12)
Saviour Self (05:31)
Salt of the Earth (08:17)
Diskografia:
Fish Flying – 2019
Definitíva:
SECRET SESSION nám predostierajú rozmanitý mix žánrov a emócií na striebornom kotúči s názvom „Fish Flying“. Kapela má skvele vyvinutý zmysel pre dynamiku, cit pre zaujímavé melódie a aranžérsky vkus. Nechajte sa vtiahnuť atmosférou tejto „Lietajúcej ryby“ a ona sa vám za to určite odvďačí.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla