DISAVOWED – Revocation of the Fallen

Stálica európskeho death metalu DISAVOWED sa po dlhšom čase opäť hlási o slovo. Vydarená placka „Stagnated Existencie“ má konečne svojho nástupcu, ktorý nesie názov „Revocation of the Fallen“. Trinásť rokov je dlhá doba a očakávania priaznivcov kapely preto opodstatnené.

Ak by som musel ukázať prstom na partiu zo starého kontinentu, ktorá hrá zaoceánsky smrteľný kov tým najukážkovejším spôsobom, zrejme by to bola pätica fešákov (4 kusy z Holandska, jeden pôvodom zo samotného „Drakulova“ ) hovoriacich si DISAVOWED. Kapela tento rok oslavuje svoje okrúhle dvadsiate narodeniny, no v kariérnej kolónke diskografia, si v júli pripísala len tretiu čiarku. A snáď nebudem nedôstojný a ani sa nikoho nedotknem, ak skonštatujem len jedno: „Dobre“.

DISAVOWED – Revocation of the Fallen

Povedzme si úprimne, v súčasnom hudobnom pretlaku rozhodne nejde o kvantitu. Šablóna s periodickým výskytom dvoch premenných, opakujúcich sa každé dva roky v tvare: „nový album – turné“, začne strácať na čare pri každom interpretovi, obzvlášť, ak poslucháč vycíti akúsi rutinu.

V rámci krabičky „brutal death metal“ som trošku prieberčivý a nezamestnávam svoje sluchovody všetkým, čo pod touto nálepkou vyjde. DISAVOWED sú pre mňa už niekoľko rokov kapelou, ktorá v tomto žánri má čo povedať a má u mňa veľa sympatií. Bezhlavo nepitvá v ľudskom tele a namiesto toho veršuje o samotnom (ne)zmysle existencie na našej modrej planéte. Z kapely ide prirodzenosť, čo do propagácie jednotlivých členov na scéne, a plusom je pre mňa aj viac-menej stabilná zostava.

„Revocation of the Fallen“ otvára pre mňa (do dnešného dňa) osobne najobľúbenejší kúsok „The Process of Comprehension“ a prvé, pri čom zbystrím, je samotný zvuk nahrávky. Napriek absolútnej smršti, ktorá mi prevalcuje sluchovody, je všetko čitateľné a jednotlivé hudobné nástroje sú v priestore samotnej produkcie skupiny usporiadané tak, aby poslucháč nemusel „šponovať uši“. Veľkú radosť robia dobre počuteľné slappinky na base, či umelý, no zato konkrétny guľomet v podaní kopákov pána Septimiua Hărşana.

DISAVOWED

Skladba valí vpred a hlavnú klepačku strieda super refrén. Mimochodom, „The Process of Comprehension“ evokuje pecku „Treason“ z predposlednej dosky. Divoká jazda pokračuje a ja iba nechápavo krútim hlavou. Naposledy ma takto zrejme rozsekal „Annihilation the Wicked“ od NILE. Musím zároveň uznať, že mi DISAVOWED na novinke kolegov z katedry Egyptológie veľmi pripomínajú.

„Revocation of the Fallen“ je skrátka neuveriteľný náklep, v ktorom sa ale po hudobnej stránke ľahko orientuje. DISAVOWED servírujú nápady v rýchlom slede, na druhej strane sú ale výkony všetkých hudobníkov podávané tak, aby poslucháča neunavovali a skladby nezovšedneli. Technickejšie pasáže, sekačky a pomalé riffy stále bavia a sú vyšperkované. Ich účelom je upokojiť hurikán, ktorý DISAVOWED pripravili, no súčasne sú hrané spôsobom a intenzitou, ktorá proste vyráža dych.

Bez zbytočných okolkov a obkecávačiek sa dá teda priebeh počúvania nového albumu opísať nasledovne: 1 – Poslucháč si pustí nahrávku, 2 –  Poslucháč padne na zadok, 3 – Po tridsiatich minútach sa poslucháč postaví a vráti sa k bodu jedna.

Bude veľmi zaujímavé sledovať, kam sa DISAVOWED svojou produkciou budú ešte vedieť posunúť. Mne spravili novinkou veľkú radosť, je počuť, že si dali aj tentokrát záležať, a ak motyka vystrelí, snáď túto bandu s novým materiálom v našich končinách opäť uvidíme čoskoro naživo. Posledná zastávka spred dvoch rokov na Beluša Feste rozhodne stála zato!

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: brutal death metal
Krajina pôvodu: Holandsko
Vydavateľstvo: Brutal Mind
Dátum vydania: 31.07.2020
Web: http://www.disavowed.nl/
Zostava:
Robbe K – vokály
Gerben van der Bij – gitara
Daniel van der Broek – gitara
Nils Berndsen – basgitara
Septimiu Hărşan – bicie
Tracklist:
The Process of Comprehension (03:19)
The Enlightened One (03:46)
Revocation of the Fallen (04:15)
Imposed Afterlife (03:30)
Deformed Construct (03:49)
Therapeutic Dissonance (03:31)
Defractured in Contemplation (02:39)
Egocentric Entity (03:14)
The Inevitable Outcome (02:58)
Facing the Singularity (02:29)
Diskografia:
Perceptive Deception – 2001
Stagnated Existence – 2007
Revocation of the Fallen – 2020
Definitíva:
Novinka „Revocation of the Fallen“ od holandských kajnšmetkov DISAVOWED rozhodne nie je albumom, ktorý bol nahraný za účelom „len aby bolo, lebo sme dlho nič nevydali“. Album vyráža dych svojou brutalitou, rýchlosťou a intenzitou, no neostane dlžný nič ani fanúšikom, ktorí si radi nechajú zamotať palicu krkolomnými riffmi, či trefnými sekačkami. V kombinácií so super zvukom a netuctovým prístupom kapely k svojmu žánru je aktuálna novinka nutnosťou pre všetkých priaznivcov toho najsurovejšieho smrteľného kovu.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla