DARK TRANQUILLITY – Moment

Nie každá kapela sa môže pasovať za zakladateľa žánru. Alebo aspoň za tú, ktorá stála pri samotnom zrode alebo vývoji nejakého štýlu. DARK TRANQUILLITY sú však opakom. Títo Švédi sa majú právo pasovať sa za mienkotvornú skupinu – zakladali žáner melodic death metal.

Švédski pionieri melodického death metalu vydávajú už svoj dvanásty album. Bolo to veľmi dávno, keď debutovali s nahrávkou „Skydancer“ (1993). DARK TRANQUILLITY sa radia medzi priekopníkov tohto štýlu spolu s IN FLAMES alebo AT THE GATES.

DARK TRANQUILLITY – Moment

Piesne na novinke „Moment“ sú veľmi dobre poskladané, no aj tak mám pocit, že sú trošku iné oproti ostatnému albumu „Atoma“ z roku 2016. Čerstvý materiál štartuje singel „Phantom Days“, ktorý fanúšikovia mohli počuť už v septembri.

Album znie veľmi moderne, miestami až hĺbavo. Nemôžeme však čakať priamočiary materiál, ktorý by od prvej po poslednú minútu valcoval. Nahrávka „Moment“ sa fanúšikom odvďačí až po viacerých počutiach. Aranžmány skladieb sú dotiahnuté do dokonalosti. Perfektné melódie sú rozpoznateľným znakom tejto švédskej legendy, aj keď tam pre mňa visí také zvláštne „ale“.

DARK TRANQUILLITY prešli počas svojej existencie obrovským vývojom a to cítiť aj na aktuálnom počine. Kapela jednoducho neprešľapuje na mieste. Keď som hovoril, že tento album je iný, ako predchodca, podčiarkol by som to zmenou na poste oboch gitaristov. Tí najskôr kapelu sprevádzali na turné a potom sa z nich stali aj plnohodnotní členovia. Reč je o Christopherovi Amottovi (ex-ARCH ENEMY) a Johanovi Reinholdzovi (ANDROMEDA, SKYFIRE).

DARK TRANQUILLITY. Foto: Dirk Behlau

Veľkou devízou kapely a samotnej novinky je spev a samotný hlas speváka Mikaela Stanneho. Perfektný a istý nielen v tvrdých frázovaných pasážach, ale aj v tých jemnejších vodách a čistom speve. Nech tomu najlepšie ako príklad poslúži song „The Dark Unbroken“.

V „Remain in the Unknown“ je ukázaný krásny postup, ako DARK TRANQUILLITY nakladajú so svojim zvukom v roku 2020. Perfektný song, ktorý je absolútnou ozdobou celej novinky. Zvuk je tradične na úrovni, no niekedy mám pocit, že kapela mierne stráca práve svoj sound, ktorý si vypracovala sama. Taktiež mi chýba väčšia priamočiarosť.

A aj preto pripúšťam, že skalní fanúšikovia môžu pri tomto albume pociťovať mierny otáznik. Ja sa stále nemôžem zbaviť dojmu, že to bude práve tou inakosťou, ktorá sa na „Moment“ ukázala v plnej sile. Na jednej strane sú to stále DARK TRANQUILLITY, ale skrátka tento album zrejme nebude úplne pre veľké metalové masy. „Moment“ je poctivý album, ktorý však nepredčí zásadné zárezy ako „FictioN“ „Haven“, „Character“ či nebodáj „Skydancer“.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: melodic death metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 20.11.2020
Web: www.darktranquillity.com
Zostava:
Mikael Stanne – spev
Christopher Amott – gitara
Johan Reinholdz – gitara
Anders Iwers – basgitara
Martin Brändström – klávesy
Anders Jivarp – bicie
Tracklist:
Phantom Days (03:59)
Transient (04:11)
Identical to None (03:41)
The Dark Unbroken (04:54)
Remain in the Unknown (04:40)
Standstill (04:11)
Ego Deception (04:21)
A Drawn Out Exit (04:01)
Eyes of the World (03:50)
Failstate (03:20)
Empires Lost to Time (04:10)
In Truth Divided (04:41)
Diskografia:
Skydancer – 1993
The Gallery – 1995
The Mind’s I – 1997
Projector – 1999
Haven – 2000
Dasmage Done – 2002
Character – 2005
Fiction – 2007
We Are the Void – 2010
Construct – 2013
Atoma – 2016
Moment – 2020
Definitíva:
„Moment“ znie veľmi moderne, miestami až hĺbavo. Perfektné melódie sú rozpoznateľným znakom DARK TRANQUILLITY aj na tomto albume, aj keď tam pre mňa visí také zvláštne „ale“. Aktuálny materiál poteší, ale istotne nepreskočí zásadné zárezy v diskografii týchto Švédov.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články