TURISAS PREBUDILI V BRATISLAVE BOJOVNÍKA V KAŽDOM Z NÁS

Začiatkom marca sa v bratislavskom Randal Clube opäť niečo dialo. A to už pekne skoro, lebo ako obvykle sme prišli do klubu skôr s tým, že si dáme pizzu a zrazu hopla, nevpustili nás, lebo bola scéna vo výstavbe. Do nášho hlavného mesta totiž zavítali Fíni TURISAS. Očakávala som teda nejakú výraznú zmenu pódia, ale jediná, ktorá bola zreteľná, bol posun bicej súpravy na ľavú stranu.
Keďže ľudí nebolo veľa (zrejme sa čakalo na dostatočný počet divákov), tak sme si zatiaľ mohli luxusne podebatovať s kamarátmi v bare. Keď sme prebrali už všetky uplynulé koncerty a dojmy a začínali mať pocit, že už by sa mohlo niečo diať, práve pódium ožilo. Život mu dodala mladá americká kapela STARKILL, ktorá sa odhodlane zhostila role predkapely. Nakoľko som túto skupinu videla prvý krát, nepoznala som skladby, ale pódiová prezentácia bola naozaj presvedčivá. Pochybujem, že tam mali nejakých vlastných fanúšikov, ale dokázali si získať celý klub, ktorý pritiahli rovno pred zábrany. Žánrovo sa podľa mňa kapela nedá presne zaradiť, podľa dostupných informácií je radená hlavne do kategórie melodického death metalu, ale mne príde naozaj nešpecifikovateľná a k deathu je priraďovaná asi hlavne kvôli vokálu. Počas ich vystúpenia sa aj klub dostatočne naplnil a začala sa tá správna metalová atmosféra. Spevák, ako aj gitarista veľmi dobre vedeli komunikovať s divákmi a tak mali aj slušnú divácku odozvu a my sme mali správne zahriatie na očakávaný koncert TURISAS.

Počas prestávky sme párkrát videli prebehnúť členov kapely TURISAS do provizórnej šatne vytvorenej v zadnej časti baru. Keď z nej vychádzali (už tradične s pomaľovanými tvárami), vedeli sme, že je čas odobrať sa do prvých radov.



Hneď pri úvodných tónoch skladby z najnovšieho albumu „10 More Miles“ som si uvedomila, ako sa šesťčlenná kapela dokázala na skromnom pódiu, tak dobre rozmiestniť, že každý mal dostatok svojho priestoru. Pri ďalšej staršej skladbe „Take the Day“ mi okamžite chýbal akordeón v podaní Netty Skog, ktorá  z kapely v roku 2011 odišla. Škoda tohto odchodu a čudujem sa, že kapela nevzala za Nettu náhradu, lebo skalným fanúšikom určite akordeónové variácie v skladbách chýbajú. Kapela znie bojovne a energicky naďalej, avšak s akordeónom sa vytratila určitá dávka radosti, ľudovosti  a originality. Možno je to však zámer a TURISAS chcú znieť bojovejšie a kovovejšie. Aj napriek tejto skutočnosti však koncert mal výbornú atmosféru od samého začiatku.

Nasledovala opäť staršia skladba z roku 2007 „Holmgard“, po ktorej sympatickí Fíni zahrali ešte staršiu – „Rex Regi Rebellis“, z albumu „Battle Metal“. Ďalej nasledovali dve nové, a to „For Your Own Good“ a „Greek Fire“, obe som počula prvý krát a bola som milo prekvapená, že kapela sa neodkláňa od svojho štýlu, ale naopak, naďalej si isto ide vo svojich koľajach, ktoré fanúšikovia tejto kapely tak milujú. Po skladbách z nového albumu prišla na rad hymna kapely „Battle Metal“, ktorá nesmie chýbať na žiadnom koncerte. Nasledovala opäť novinková pesnička „We Ride Togehter“ a po nej zas staršia „Miglagard Overture“. Mix starých a nových songov sa ukázal ako veľmi dobrý nápad, lebo si kapela udržiavala neustálu pozornosť a spoluprácu divákov, ktorí sa absolútne odviazali. Skákali, tancovali, hrozili, headbangovali, opäť raz Randal Club zažíval pravý metalový ošiaľ a snáď v každom z nás sa prebudil bojovník… Bojovník, ktorý nás nútil niekoľko minút skandovať a vyvolať si kapelu späť na prídavok.

Návrat kapely sa naozaj oplatil, lebo spustila najväčšie dva hity, motivačnú „Stand Up and Fight“ a hneď po nej tanečného „Rasputina“, pri ktorom snáď všetkým opadli zábrany a na pódiu aj pod ním, sa strhol jeden obrovský tanečný vír. Okrem hudby, fanúšikov vygradovali aj neustále Mathiasove príhovory a poďakovania. O naozaj horúcej atmosfére svedčí aj fakt, že kapele sa počas koncertu takmer zmylo ich bojové krvavo čierne líčenie.

Všetko raz končí a tak po „Rasputinovi“ skončil aj koncert bojovníkov TURISAS. Prevažná časť fanúšikov ešte ostala zapíjať dojmy v bare.

PLUSY:
Atmosféra, dobrý zvuk, výborná pódiová šou, charizma speváka

MÍNUSY:
Teplo, chýbajúci akordeón, koncert cez pracovný deň

Autor a foto: Anula

STARKILL

TURISAS