WITHIN TEMPTATION SI PODMANILI PRAHU AJ BRATISLAVU!

WITHIN TEMPTATION vydali v posledný januárový deň nový album „Hydra“, ku ktorému odštartovali 20. februára rozsiahle svetové turné, ktoré neminulo ani Česko a ani Slovensko. My sme boli na oboch koncertoch a v nasledujúcich riadkoch vám prinesieme spojenú reportáž z oboch zastávok, aj z Prahy aj z Bratislavy. O kvalitné fotky sa nám tento krát postarala z bratislavského koncertu Werdza. Takže, nech sa páči.
Stillborn (Bratislava): Agentúra Octopus Promotion sa na našom „trhu“ už výborne udomácnila a prináša nám na Slovensku naozaj exkluzívne koncerty. Nebolo tomu inak, ani v stredu 12. marca, pretože k nám po prvýkrát zavítali holandské hviezdy WITHIN TEMPTATION. O tom, že pôjde o výnimočný koncert svedčil aj obrovský záujem fanúšikov pred koncertom, keď organizátori boli vďaka veľkému záujmu presunúť koncert do väčšej haly – Incheby.

Fiju (Praha): Utorok 11. marca, približne pol ôsmej večer. Električka číslo 14, smer Výstaviště Holešovice je zaplnená ľuďmi prevažne v čiernom oblečení a väčšinou s dlhými vlasmi. To je neklamným znakom toho, že v Incheba aréne v pražškých Holešoviciach sa chystá koncert pre rockových a metalových fanúšikov.

Do Prahy zavítala holandská formácia WITHIN TEMPTATION na čele s pre mnohých okúzľujúcou Sharon den Adel. Kapela len nedávno vydala svoj šiesty štúdiový album „Hydra“, ktorý momentálne predstavuje fanúšikom na rozsiahlom celosvetovom turné a to obsahuje ako stovežatú Prahu, tak aj naše hlavné mesto.

Ja som sa zúčastnil pražského koncertu, na ktorom predskokana švédskym hviezdam zaobstarala česká formácia FREE FALL, hrajúca melodický a rýchly power metal. Ich vystúpenie trvalo približne pol hodinu, ja som si ale užil ich tvorbu len zvonka. Po príchode do pražskej Incheby a úvodnom občerstvení ma totiž prepadlo nutkanie vykonať potrebu a začal som hľadať záchody. V celej hale o veľkosti malého zimného štadióna sa však žiadne nenachádzali. Návštevníkom bolo k dispozícii len 5 toi-toi búdiek, pred ktorými sa od začiatku tvoril pomerne dlhý rad. V tom som si poctivých 20 minút odstál aj ja a tak som kapelu FREE FALL len počul. Predkapela si svoje vystúpenie ale určite užila, už počas jej vystúpenia bola totiž pražská Incheba aréna zaplnená takmer do posledného miesta a je dosť možné, že pred takým publikom hrali prvýkrát.



Stillborn (Bratislava): Narozdiel od pražského koncertu sa v Bratislave v úlohe predkapely predstavili Rakúšania SERENITY, ktorí majú na konte 4 štúdiové albumy. Koncert odštartoval presne podľa časového rozpisu a s úderom 20. hodiny už vyšli na pódium títo Rakúšania. Túto kapelu som registroval iba podľa mena, no vedel som, že majú taktiež speváčku ako hlavné hviezdy tohto nezabudnuteľného večera.

Pravdou je, že nie všetky skladby spieva Clémentine Delauney (VISION OF ATLANTIS), pretože podstatnú časť vokálov má na starosti Georg Neuhauser. Kapela sa snažila rozprúdiť už početné bratislavské publikum, avšak nie vždy sa im to darilo. Mužské oko potešil najmä pohľad na Clémentine. Ich hudba sa pohybuje v mantineloch symfonického progresívneho power metalu, no na nejaké veľké hviezdy ešte nedorástli. Čo sa skladieb týka, došlo na prierez všetkých albumov. Po zvukovej stránke to nebolo najlepšie, miestami vznikal pocit, akoby pódium a priestor pre fanúšikov delila nejaká deka. To sa našťastie prejavilo iba pri SERENITY.

Všetci prítomní však prišli do Incheby kvôli niečomu inému. A to pochopiteľne, kvôli WITHIN TEMPTATION. Hneď po tom, ako padla plachta (tak ako tomu bolo na Wackene) zakrývajúca pódium s motívmi nového albumu „Hydra“ nám udrela do očí nádherne spracovaná scéna a pódium. Sharon den Adel mala v strede pódia schody, nad všetkým sa týčili motívy z albumu „Hydra“ a za tým všetkým bola ešte veľkoplošná obrazovka, na ktorej sa premietali buď klipy alebo doprovodné motívy k jednotlivým piesňam. Pódium bolo spravené tak, aby sa dalo ísť aj medzi divákov dopredu, čo často využívala nielen Sharon, ale aj všetci chlapi v kapele (samozrejme okrem klávesáka a bubeníka).

Fiju (Praha): Štart predstavenia hlavnej hviezdy večera bol naplánovaný na 20:45 a to sa podarilo splniť takmer na minútu presne. Pražská Incheba burácala už pri nástupe jednotlivých členov kapely a keď sa zo zákulisia ozval hlas Sharon spievajúcej úvodnú skladbu koncertu, hlasitosť davu sa ešte zvýšila. Koncert začal úvodnou skladbou nového albumu „Let Us Burn“ sprevádzanú malou ohňovou šou. Aj keď ide o novinku, natešení fanúšikovia si ju značne užívali. Po nej nasledoval prvý singel posledného albumu, skladba „Paradise (What About Us?)“, ktorú WITHIN TEMPTATION nahrali spoločne s Tarjou Turunen. Jej hlas sa ale pochopiteľne ozýval len z reproduktorov. Tento singel sa fanúšikom zjavne, podobne ako mne, poriadne dostal pod kožu, pretože ho uvítali burácajúcim potleskom a predné rady si ho poctivo odskákali – ostatne ako celý koncert. Po dvoch novinkách prišiel ďalší nával fanúšikovskej eufórie, pretože na rad sa dostala známa skladba „Faster“.



Stillborn (Bratislava): Poďme teraz späť do Bratislavy. Aj tu WITHIN TEMPTATION koncert odpálili úvodnou peckou z nového albumu „Let Us Burn“, počas ktorej sme hneď v úvode zažili aj zaujímavé pyro efekty. Odkedy sa na scéne objavila hlavná postava kapely, Sharon, oči prítomných sa upierali iba na ňu. Od začiatku dokázala, že si vie podmaniť publikum, úplne prirodzene a nenásilne. Naozaj okúzľujúca, krásna, milá, láskavá a vďačná Sharon spievala počas celého koncertu bezchybne a ide z nej obrovská charizma, čo dokazuje vlastne od vzniku tejto kapely. Myslím, že je ozajstnou osobnosťou celosvetovej hudobnej scény a navyše v hrdle má ozajstný poklad. Hneď druhou bola už dlhšie známa hitovka „Paradise (What About Us?)“, pri ktorej Tarjin spev znel z pozadia, ostatne ako aj pri ďalších skladbách, kde má kapela hosťujúceho vokalistu. V rýchlom slede pokračovala ďalšia klipovka „Faster“.

Pochopiteľne, že koncertný playlist tvorili najmä skladby z aktuálnej novinky.  Okrem spomínaných odzneli aj „Edge of the World“, „Dangerous“, ktorá sa mi mimoriadne páčilo už na albume, no naživo je to perfektná jazda a skladba má ešte väčšie gule ako na nahrávke. Ďalej to bola „And We Run“ (naživo mi paradoxne nevadil Xzibitov rap, ako na albume), „Tell My Why“ a „Covered by Roses“. Mrzí ma, že nezaznela (tak ako deň predtým v Prahe) aj pecka „Sliver Moonlight“. Osobne ma taktiež veľmi škrela aj absencia hitu „Our Solemn Hour“, ale je pochopiteľné, že pri množstve skladieb a hitov, ktoré majú nemôže prísť na každý…

Už, keď spomínam opäť Prahu. Kapela veľmi umne nenápadne zmenila playlist, namiesto mnou spomínanej hrali v Bratislave „Iron“ z predchádzajúceho albumu „The Unforgiving“, pred prvým odchodom do „šatní“ zaznela na Slovensku „Mother Earth“ a v Prahe „Ice Queen“. Absolútny koniec koncertu prišiel v Česku s piesňou „Mother Earth“ a u nás s „Ice Queen“.



Fiju (Praha):
Aj keď z nového albumu „Hydra“ na koncerte zaznelo až osem skladieb, ktoré sa fanúšikom ešte možno nestihli úplne dostať pod kožu, atmosféra na koncerte bola výborná, čo podtrhoval aj naozaj špičkový zvuk. Celú atmosféru si užívala aj kapela a hlavne Sharon, jej šarm a charizma zaplnili koncertnú halu od prvej minúty. Trochu mi ale chýbala väčšia komunikácia s publikom. Ak aj boli niektoré skladby z albumu, ktoré si odskákali „len“ predné rady, vynahradili to staré známe vypalovačky ako napríklad „Shot In The Dark“, „Ice Queen“ alebo „Stand My Ground“. Nechýbala ani skladba „Jilian“, ktorú Sharon venovala ukrajinskému ľudu. Chápem, že to ide o turné k novému albumu, ktorý je potrebné odprezentovať, ale v playliste chýbal aj mne osvedčený a pre mňa snáď najväčší hit „Our Solemn Hour“. A v Prahe neodznela ani pieseň „Angels“.

Po necelých dvoch hodinách kapela oznámila poslednú skladbu, ktorou bola nahrávka, s ktorou WITHIN TEMPTATION prerazili do metalového sveta – „Ice Queen“. Pri tejto piesni sa atmosféra v hale opäť vystupňovala na maximum a po jej skončení prišlo mohutné skandovanie, ktoré priviedlo po pár minútach kapelu späť na pódium. Prídavok pozostával zo štyroch skladieb – „Fire and Ice“, „What Have You Done“, ktorú opäť odspievala celá hala a za ňou nasledovala cover verzia letného hitu „Summertime Sadness“ od Lany Del Ray. Na moje prekvapenie sa metalisti výborne zabávali a vyskákali aj na cover tejto popovej piesni. Vystúpenie tento krát už naozaj ukončila ďalšia hitovka „Mother Earth“ a keby sa eufória v tom momente v Inchebe dala krájať, tak pred koncertnou halou naložia minimálne desať plných tatroviek.



Stillborn (Bratislava): Keď som v úvode reportu z Bratislavy spomínal veľkoplošnú obrazovku za kapelou, tak v úplnom úvode sme na nej vzhliadli krátky film „Dragon“, po piesni „Edge of the World“ a známy krátky film „Mother Maiden“, ktorý bol odporezentovaní pri predošlej štúdiovej nahrávke. Túto pauzu pre kapelu využila najmä Sharon den Adel, ktorá sa počas nich prezliekla a ak som správne narátal v inom ošatení sa predviedla bratislavskému publiku až 4 krát. Pozastavím sa ešte pri Sharon, pretože jej prejav sa neomrzí asi nikdy. Stále usmievavá, stále milá a úprimná. Medzi piesňami ani veľmi nerečnila a aj v Bratislave sa prezentovala českým „Děkuji“. Tak, ako aj v Prahe, pieseň „Jillian (id Give My Heart)“ venovala na Ukrajinu.

Sharon sa od slovenských fanúšikov dočkala aj dvoch kytíc krásnych ruží, z ktorých mala veľkú radosť. Energia, ktorá išla z kapely bola naozaj neskutočne pozitívna a plná sily a emócií a preto aj trošku nechápem bratislavské publikum (česť výnimkám). Miestami mi prišlo dosť „mŕtve“. Pokým im Sharon alebo páni za strunami neukázali, že majú tlieskať alebo spievať s nimi, tak tak neurobili. Chýbala mi väčšia spontánnosť. Niekedy poriadne na výzvy samotnej kapely nereagovala ani celá hala. Osobne ma to dosť mrzelo, lebo mi chýbala väčšia chémia medzi kapelou a fanúšikmi. Množstvo z nich, akoby sa na koncert neprišlo ani baviť, ale iba všetko fotiť a natáčať si na svoje telefóny. Našťastie sme sa až tak veľmi zahanbiť nedali a približne od skladby „Stand My Ground“ sa už konečne začali chytať aj diváci sami od seba. Po prvom odchode kapely si jej návrat na pódium pekne vykričali a pri posledných piesňach si koncert konečne poriadne užívali. Aspoň, že tak, pretože miestami mi to pripadalo, že sa Sharon a chalani môžu aj rozkrájať a aj tak sa do koncertu nezapojí prevažná časť Incheby.



Fiju (Praha):
Odskočíme si ešte posledný krát do Prahy. V poslednom čase sa stalo módou, že kapely si robia po koncerte fotku so zaplnenou halou a WITHIN TEMPTATION neurobili výnimku ani v Prahe a ani v Bratislave.

Koncertu v Prahe kraľovala, ako inak, očarujúca Sharon a jej perfektný výkon. Potešila aj výborná návštevnosť a výborne zvládnutý zvuk. Možno ale chýbalo viac overených hitov, otázkou totiž ostáva, koľko bolo v hale takých fanúšikov ako ja, ktorí zhltli posledný album „Hydra“ aj s navijákom a tak im hranie väčšiny nových skladieb vôbec nevadilo, skôr naopak.

Stillborn (Bratislava): Aj napriek tomuto, čo som tu písal si myslím, že sme mali možnosť vidieť a počuť naozaj výborný koncert po všetkých stránkach. Či už po hudobnej, vokálnej (mužské oko a myslím, že nielen mužské, potešila Sharon – vlastne, ako vždy, svojim vzhľadom), ale aj vizuálnej. WITHIN TEMPTATION sú rozhodne veľkou kapelou, ktorá rozdáva radosť všade, kam príde. A my verme, že na Slovensku neboli posledný krát!

PLUSY:
Praha – Výborná návštevnosť, výkon kapely, skvelý zvuk
Bratislava – Fantastická Sharon den Adel, skvelá scéna, výkon celej kapely, vizuálna časť koncertu
MÍNUSY:
Praha – Žalostne málo toaliet, v setliste chýbali niektoré osvedčené hity
Bratislava – Atmosféra, ktorá vygradovala iba v závere koncertu, abscencia skladieb „Silver Moonlight“ a „Our Solemn Hour“.

Playlist Praha: „Dragon (Short Movie)“, „Let Us Burn“, „Paradise (What About Us?)“, „Faster“, „Silver Moonlight“, „Edge of the World“, „Mother Maiden (Short Movie)“, „Shot In the Dark“, „In the Middle of the Night“, „Dangerous“, „And We Run“, „Tell My Why“, „Elements Intro“, „See Who I Am“, „Stand My Ground“, „Jillian (id Give My Heart)“, „The Cross“, „Covered By Roses“, „Ice Queen“ – „Fire and Ice“, „What Have You Done“, „Summertime Sadness“, „Mother Earth“.

Playlist Bratislava: „Dragon (Short Movie)“, „Let Us Burn“, „Paradise (What About Us?)“, „Faster“, „Iron“, „Edge of the World“, „Mother Maiden (Short Movie)“, „In the Middle of the Night“, „Angels“, „Dangerous“, „And We Run“, „Tell My Why“, „Elements Intro“, „See Who I Am“, „Stand My Ground“, „Jillian (id Give My Heart)“, „The Cross“, „Covered By Roses“, „Mother Earth“ – „Fire and Ice“, „What Have You Done“, „Summertime Sadness“, „Ice Queen“.

Autori: Stillborn a Fiju

    

Foto: Werdza

SERENITY