GOD IS AN ASTRONAUT – Ghost Tapes #10

Jubilejný štúdiový album vydali vo februári írski inštrumentalisti GOD IS AN ASTRONAUT.

Nie je veľa kapiel, ktoré nemajú na poste vokalistu nikoho. Ktovie koľkým fanúšikom takáto viacmenej anomália neprekáža a naopak. Vyzerá to tak, že viacerým spev zrejme nechýba, keďže sú takéto kapely úspešné. Jednou z nich sú aj post rockeri GOD IS AN ASTRONAUT z Írska, ktorí robia vskutku kvalitnú muziku.

GOD IS AN ASTRONAUT – Ghost Tapes #10

Chápem a akceptujem, že niektorým hudobným fanúšikom spev jednoducho môže na nahrávke chýbať. Je to prirodzená súčasť kapely ako takej. Ale kto povedal, že je zásadná? GOD IS AN ASTRONAUT debutovali v roku 2002 a ako napovedá názov čerstvého albumu, aktuálna novinka je ich už desiatou v poradí.

Pripúšťam aj ja, že zaujať poslucháča bez spevu je náročné. Musí to mať niečo navyše, či špeciálne ingrediencie. Všetko musí mať väčšiu intenzitu. A ja môžem prehlásiť, že „Ghost Tapes #10“ je silnou a veľmi variabilnou nahrávkou. Miestami melancholickou, občas experimentálnou, a v neposlednom rade, dokonale zapadajúcou do škatuľky post rock. Album dokáže miestami nabudiť až meditatívny charakter.

Otváracia skladba „Adrift“ je akoby som si otvoril po šichte pivo. Je vláčna a pomaly sa rozbiehajúca. Vyčkávajúca na lepšie časy a premýšľajúca. Lepší úvod si už ani neviem predstaviť. Bublajúca basa a gitarová linka v ľahkých prechodoch do seba dokonale zapadá a spolu s bicími nástrojmi tak doslova tvorí hudobný obraz. Pieseň naberá na obrátkach a dostáva dokonca aj harmonický charakter veľmi peknej melódie, ktorá vo svojej gitarovej vyhrávke pôsobí veľmi vkusne. A takto by som mohol pokračovať v písaní o viacerých skladbách z tejto nahrávky.

GOD IS AN ASTRONAUT

„In Flux“ má až 6 minút a začína skutočne šamansky. Najsilnejšou zbraňou kapely sú práve gitarové vyhrávky, ktoré sú skutočne fascinujúce. Znejú ľahko, ba miestami až nežne. Pieseň „Fade“ má najväčší dar experimentu v samotnom svojom zvukovodnom kanály. Je príťažlivá a tak zvláštne iná. Všetky nástroje do seba zapadajú a ich vrstvenie mi pripomína širokú farebnú škálu. Píšem o najlepšom kúsku na albume.

„Luminous Waves“ ukončuj veľmi príjemný, jedlý a konzistentne inštrumentálny album. Práca hudobníkov na tomto albume je obdivuhodná. Minimálne tak ako artwork tohto diela, ktorý je najlepší zo všetkých od začiatku ich existencie.

GOD IS AN ASTRONAUT ma skutočne bavia. Ich muzika je intímna a miestami doslova sexi. Až som z toho prekvapený, pretože nepoznám veľa inštrumentálnych kapiel, ku ktorým by som inklinoval. Lenže, tento album si ma skutočne získal. V týchto pandemických časoch je dobrá muzika ako hojenie neviditeľných rán a čím je jej viac, tým lepšie.

Album „Ghost Tapes #10“ je pre všetkých fanúšikov, ktorí majú radi gitarovky, ale aj pre tých tvrdšie naladených. Nejde o metal, ani progresívnu studňu hlbočizného delíria. Ide o dobrú muziku od dobrých muzikantov. GOD IS AN ASTRONAUT ma proste na tejto svojej novinke dostali do príjemnej polohy ľahkého úsmevu a spokojnosti. A to je asi najviac.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: post rock
Krajina pôvodu: Írsko
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 12.02.2021
Web: https://godisanastronaut.com/
Zostava:
Torsten Kinsella – gitara, klávesy
Niels Kinsella – basgitara
Jamie Dean – klávesy
Lloyd Hanney – bicie
Tracklist:
Adrift (06:57)
Burial (06:04)
In Flux (06:08)
Spectres (04:29)
Fade (05:38)
Barren Trees (04:12)
Luminous Waves (03:49)
Diskografia:
The End of the Beginning – 2002
All Is Violent, All Is Bright – 2005
A Moment of Stillness – 2006
Far from Refuge – 2007
God Is an Astronaut – 2008
Age of the Fifth Sun – 2010
Origins – 2013
Helios | Erebus – 2015
Epitaph – 2018
Ghost tapes #10 – 2021
Definitíva:
„Ghost Tapes #10“ je silnou a veľmi variabilnou nahrávkou. Miestami melancholickou, občas experimentálnou, dokonale zapadajúcou do škatuľky post rock, ale v neposlednom rade, hlavne intímnou. GOD IS AN ASTRONAUT ma dostali do príjemnej polohy ľahkého úsmevu a spokojnosti.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

bitmix bitcoin mixing service with lowest fee