THE CROWN – Royal Destroyer

Švédi THE CROWN boli vždy zárukou poctivého death metalu a nie je tomu inak ani v roku 2021, keď prichádzajú po troch rokoch s novinkou „Royal Destroyer“.

Keď prirátame dva albumy na začiatku kariéry tejto skupiny, ktorá vtedy fungovala ešte pod hlavičkou CROWN OF THORNS, je to už jedenásty album tejto death metalovej švédskej svorky.

THE CROWN – Royal Destroyer

Album začína poriadne zostra. Už samotný minútový úvod s názvom „Baptized in Violence“ ide priamo od podlahy. „Let the Hammering Beign!“ plynule nadväzuje na úvodnú „rozjazdu“. Skladba má viac ako 6 minút, udeje sa v nej absolútne všetko, mohli by sme ju nazvať aj pilotnou piesňou. Extrémne rýchle a ostré riffy, do ktorých je napasovaný zvierací growling Johana Lindstranda, sú skutočne ohromujúce.

„Royal Destroyer“ je jednoducho nekompromisná porcia poctivej death metalovej muziky. THE CROWN sa do vás zahryznú a nepustia. Neskutočné ako dokážu vyskladať v podstate tak ultra rýchle songy, aby sa jeden príliš nepodobal na druhý. A toto švédski hudobníci na svojej novinke dokázali. Perfektný vokál a výborný zvuk, ktorému v skutku nič nechýba.

Fantastická rytmika spoločne s riffmi sú ozdobou celého albumu. Hneď tretia skladba v poradí „Motordeath“, je asi najrýchlejším songom, občas som mal pocit, akoby sa zrazil ranný SLAYER s ešte rannejším MOTÖRHEAD. No, treba dodať, že ostatné songy skladby tiež nie sú nejaké pomalšie, ale táto svojou rýchlosťou skutočne vyniká.

THE CROWN

Aktuálnej novinke týchto Švédov som ale dal trocha viac času, pretože po prvých počutiach som nebol istý svojim pocitom. Dnes je už všetko inak. Dokonca som postrehol úvodný jemne spomalený nástup na „Ultra Faust“, pobavil ma aj zahmlený úvod s búrkou v „Glorious Hades“ ktorá má až mierne heavy metalový nástup. Na svoje by si určite prišli aj fanúšikovia AMON AMARTH. Toto pomalé a valivé tempo sa mi neskutočne páči a som v podstate rád, že kapela nachvíľku zmenila tempo. A popri tej všetkej rýchlosti považujem práve túto pieseň za najlepšiu na tomto albume.

THE CROWN nahrali veľmi ostrý a nekompromisný album, ktorý sa na poli tvrdej muziky určite nestratí. Páči sa mi vízia a cesta, ktorou kapela ide. Nemá potrebu skĺznuť do lacných melódií, alebo komerčných vyhrávok, len aby zvýšili prípadné percentá. THE CROWN sú poctiví a nekompromisní. A to im na novinke žeriem najviac.

P.S.: Je to v podstate náklad s jemnou odchýlkou, od samého začiatku až do konca. Ak chcete pekné melódie, skúste COLDPLAY. Tu sa ich nedočkáte.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Metal Blade Records
Dátum vydania: 12.03.2021
web: https://thecrownofficial.com/en/
Zostava:
Johan Lindstrand – spev
Marko Tervonen – gitara
Magnus Olsfelt – basgitara
Robin Sörqvist – gitara
Henrik Axelsson – bicie
Tracklist:
Baptized in Violence (01:18)
Let the Hammering Begin! (06:14)
Motordeath (04:23)
Ultra Faust (06:22)
Glorious Hades (05:06)
Full Metal Justice (03:01)
Scandinavian Satan (02:58)
Devoid of Light (03:33)
We Drift On (04:41)
Beyond the Frail (05:20)
Absolute Monarchy (02:56)
Diskografia:
Hell Is Here – 1998
Deathrace King – 2000
Eternal Death – 2002
The Burning – 2002
Crowned in Terror – 2002
Possessed 13 – 2003
Crowned Unholy – 2004
Doomsday King – 2010
Death Is Not Dead – 2015
Cobra Speed Venom – 2018
Royal Destroyer – 2021
Definitíva:
„Royal Destroyer“ je nekompromisná porcia poctivej death metalovej muziky. Ozdobou celej nahrávky sú ostré riffy, fantastická rytmika, perfektný vokál a výborný zvuk. THE CROWN sa jednoducho do vás zahryznú a nepustia.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články