KILLCHAIN – Rottenness

Košickej formácii KILLCHAIN vychádza v polovici mája v poradí štvrtý štúdiový album „Rottenness“. S novinkou prichádzajú po dlhých siedmich rokoch.

O vydanie aktuálnej štúdiovky sa tentokrát nepostarali domáci Metal Age Productions, ale francúzske undergroundové vydavateľstvo Meat 5000 Records. Po absolútnej pecke „Where Is Your Saviour…“ z roku 2014 ostávajú KILLCHAIN stále v rámci death/grindového štýlu, ale posúvajú ho trochu iným smerom.

KILLCHAIN – Rottenness

Jedna z prvých vecí, čo si na doske „Rottenness“ môžete všimnúť. a ktorá čo to napovie, je menší počet skladieb a dlhší hrací čas. Predpokladám, že hlavným autorom hudby je opäť gitarista a doprovodný vokalista Stano Lastivka. Tomu zachutilo pracovať s pestrejšou hudobnou paletou a tak skupina jednotlivé skladby kompozične rozvíja na dlhšej ploche a dáva si načas.

Dokazuje to od samého začiatku, keď v úvodnej „Your Stench“ si necháva takmer tri minúty na voľnejšie tempo a vybudovanie základov pre danú skladbu. Priestor dostali aj občasné sóla a gitarové vyhrávky. Po skladateľskej stránke síce stavili na častejšie striedanie motívov, ale nie na zbytočnú komplikovanosť.

Áno, stále tu nájdete dosť klepačkových a zúrivých momentov, väčšinou prichádzajúcich v jednotlivých vlnách. Tie však dokážu koexistovať aj s dodávanou hutnosťou a plochami, kde to nie je extrémne natlakované. Kým na predošlej doske to bol deštruktívny buldozér, tak tu si ešte pred samotnou demolíciou urobia aj prípravné práce s výmerami, a až tak vás zrovnajú so zemou. V agresívnych častiach nemusí ísť nutne o besnú spoluprácu s gitarovou sekciou. Napríklad v takej „Demiurge“ sa síce za bicími nakladá, ale sprevádza to uvoľnený riff.

KILLCHAIN

Znovu sa nahrávalo v štúdiu Tetradrot, pod drobnohľadom zvukového majstra Petra Tatarku, no zvuk je teraz o niečo výraznejší a ostrejší. Mohutnejšie pasáže nedodali chalani cez zvuk ako taký, ale cez jednotlivé gitarové party.

Opäť ma baví Stanov sprievodný vokál. Stále má živočíšny charakter, no momentálne ho drží vo vyššej polohe. Hlavný vokalista Gabi si drží svoj štandard, tak ako ho poznáme. Vie prísne štekať, hodiť tam nejaké hĺbky, ale aj sa doslova odrhnúť z reťaze. Niekedy počujeme oboch vo vokálnom kombe, ale viac im to svedčí samostatne.

„Rottenness“ je síce fajn album, no chýba mi tu akási nadstavba. Viac momentov, ktoré by utkveli v pamäti. Vyzdvihnúť musím „We Will Consume You“, čo je nepochybne najlepšia skladba na novinke, priam hitovka. Dominuje jej našlapaný hravý rytmus, výborná vokálna linka so skvelým dopĺňaním sa Gabiho a Stana. Druhý menovaný tomu dodáva to pravé šialenstvo. Následný grindový riff je ešte vylepšovaný vyhrávkou, pričom v druhej polovici prechádza až do hardcorového strihu. Chuťovka a koncertná paľba ako lusk!

Spomeniem ešte „Descent Gore Catabolism“ ako najväčšiu besnotu, kde to Gabi tlačí až na hranu. Ostatné záseky nie vždy dokážu úplne strhnúť, aj keď kvalitné momenty sa nájdu v každej skladbe. Oproti predchodcovi hodnotím „Rottenness“ ako stále dobrý, no predsa len o niečo slabší materiál. Sympatické však je, že sa KILLCHAIN rozhodli svoj štýl posunúť niekam inam a stále v mantineloch žánru rozšíriť svoj záber.

Album na recenziu poskytla kapela KILLCHAIN

Hodnotenie autora: 7 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: death/grind
Krajina pôvodu: Slovensko (Košice)
Vydavateľstvo: Meat 5000 Records
Dátum vydania: 15.05.2021
Web: https://www.facebook.com/killchainmetal
Zostava:
Gabi – vokály
Stano – gitara, vokály
Matkes – basgitara
Kubo – bicie
Tracklist:
Your Stench (06:24)
Descent Gore Catabolism (04:01)
Coitus Pulse (04:15)
Deus Deceptor (05:28)
Demiurge (04:05)
We Will Consume You (05:08)
Rottenness (05:06)
Diskografia:
One More Victim – 2007
They – 2009
Where Is Your Saviour… – 2014
Rottenness – 2021
Definitíva:
Košická formácia KILLCHAIN vie byť na novinke „Rottenness“ stále radikálne nekompromisná, ale svoj death/grind teraz uchopila v o čosi inej forme. Vďaka dlhším skladbám stavila na kompozičnú pestrosť, ktorá to nutne nemusí stále tlačiť do extrému.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla