AN AUTUMN FOR CRIPPLED CHILDREN – As the Morning Dawns We Close Our Eyes

Holanďania AN AUTUMN FOR CRIPPLED CHILDREN vydávajú už svoj deviaty štúdiový album „As the Morning Dawns We Close Our Eyes“.

Holandské trio hudobníkov vystupujúce pod vskutku zaujímavým názvom AN AUTUMN FOR CRIPPLED CHILDREN je pre väčšinu slovenských fanúšikov veľkou neznámou. A to pritom ich aktuálna štúdiovka „As the Morning Dawns We Close Our Eyes“ je v poradí už deviatym štúdiovým albumom.

AN AUTUMN FOR CRIPPLED CHILDREN – As the Morning Dawns We Close Our Eyes

Kapela vznikla v roku 2009, takže aj z tohto je zrejmé, že sa muzikanti činia (debutový album im vyšiel v roku 2010 a odvtedy, s výnimkou troch rokov, pravidelne vydávajú nové albumy s ročnou periodicitou). Kvantita však nie vždy znamená aj kvalitu. Ako to teda vyzerá u týchto Holanďanov? Predošlé počiny hodnotiť nejdeme, zameriame sa len na čerstvú novinku.

Na palete tridsiatich minút nám trio muzikantov (so zaujímavými prezývkami MXM, TXT a CXC) mixuje zvláštnu formu post rocku, čiastočne black metalu, ale aj synth popu. AN AUTUMN FOR CRIPPLED CHILDREN využívajú k svojim gitarovým postupom hlavne veľa klávesov a aranžmánov. Kým nezaznejú vokály, pokojne by som ich hodil do jednej krabice s JOY DIVISSION alebo THE CURE.

A potom to príde. Black metalový škrekot v podaní muzikanta počúvajúceho na pseudonym MXM nám mení celkový pohľad na danú štruktúru skladieb. A razom sa to celé mení. Za mňa osobne musím pripustiť, že práve spev pôsobí v určitej hladine rušivo a zdá sa mi, akoby nie vždy zapadal do konceptu skladieb. Ale! Na druhej strane dodáva albumu black metalový háv.

AN AUTUMN FOR CRIPPLED CHILDREN

Piesne sú energické, ba doslova vyskladané do melodických šablón, ale treba sa pripraviť, že so zvláštnou atmosférou. Napríklad druhá skladba v poradí „Of Your Light“ balansuje vďaka gitarovým podmazom a klávesovej linke na hrane pop rocku.

Pokračujeme piesňou „In Winter“, ktorá je akoby z dielne Švédov KATATONIA, prípadne Britov ANATHEMA. Skladba nás usadí do svojho melancholického koča. Každá z ôsmich piesní je vo svojej podstate v širokej miere melancholická, výrazne melodická a jemne atmosferická. V songoch prevláda pestrá škála zvukových a hudobných kulís a nálad. Fanúšikovi by sa možno pýtala dlhšia stopáž… A aby som nezabudol, samotné piesne bez spevu, by som si vedel predstaviť ako sprievodnú hudbu na vernisáži výstavy obrazov.

Jednoducho, počujeme špecifické piesne od špecifickej kapely. Toto sústo nebude pre každého. Jedno je však isté, majstri žánru shoegaze DEAFHEAVEN, zanechali na týchto Holanďanoch hlbokú stopu.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: post black metal, shoegaze
Krajina pôvodu: Holandsko
Vydavateľstvo: Prosthetic Records
Dátum vydania: 21.05.2021
Web: https://www.facebook.com/aafcc2009
Zostava:
MXM – spev, gitara, klávesy
TXT – basgitara, klávesy
CXC – bicie
Tracklist:
Carefully Breathing (04:19)
Of Your Light (04:02)
In Winter (04:28)
Splendour Unnoticed (04:07)
As the Morning Dawns We Close Our Eyes (04:30)
Hearts Closed (03:36)
Melancholia (04:03)
Last Night I Believed in You (04:04)
Diskografia:
Lost – 2010
Everything – 2011
Only the Ocean Knows – 2012
Try Not to Destroy Everything You Love – 2013
The Long Goodbye – 2015
Eternal – 2016
The Light of September – 2018
All Fell Silent, Everything Went Quiet – 2020
As the Morning Dawns We Close Our Eyes – 2021
Definitíva:
Dvanásť rokov na scéne musí niečo znamenať. Moderné poňatie post black metalu spojené so shoegaze robí nielen z aktuálnej novinky „As the Morning Dawns We Close Our Eyes“ zaujímavý počin, ale kto sa vyžíva v podobných žánroch a s týmito Holanďanmi sa ešte nestretol, mal by to napraviť.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články