OBROVSKÁ DÁVKA ENERGIE: AMARANTHE TO V PRAHE ROZTOČILI

Švédsko – dánska formácia AMARANTHE sa dá stále považovať za nováčikov na scéne. Na svojom konte majú zatiaľ len dva štúdiové albumy, no aj tak si získali už nemalú fanúšikovskú základňu. Vystúpenie kapely na čele so speváčkou Elize Ryd a vokalistami Jakeom E a Henrikom Englundom som zažil už pred tromi rokmi v Trenčíne, kde robili support slávnejším HAMMERFALL. Aj keď vtedy ako predskokani odspievali len šesť skladieb z ich prvého albumu, už v tom čase sa v dave našli ich fanúšikovia.
Vlani vydala kapela svoj nový štúdiový album „The Nexus“ a tento rok ho predstavuje na celosvetovom turné a na ňom nevynechali začiatkom apríla ani Prahu, konkrétne žižkovský Storm Club. Pre mnohých je AMARANTHE len mediálny výplod a veľa ľudí ich tvorbu nepovažuje za metalovú, bol som aj preto dosť zvedavý na zloženie publika – len ťažko sa dalo totiž očakávať, že koncertu sa zúčastnia ostrieľaní metaloví matadori. Zloženie fanúšikov sa ale dá pokojne prirovnať ku koncertom NIGHTWISH či WITHIN TEMPTATION. Storm Club, kde sa koncert odohrával je klasická podzemná klubovka s príjemným prostredím a kapacitou asi 800 ľudí. Tá sa síce na koncerte AMARANTHE nezaplnila úplne, atmosféra však bola vynikajúca. O tom však neskôr.



Koncert začínal o 19. hodine a formácia okolo Elize Ryd si ako predskokanov zavolala na pomoc dve krajanské kapely – DEALS DEATH a SMASH INTO PIECES. Už hneď v úvode bol klub zaplnený z viac ako polovice a návštevníci si naplno užívali vystúpenie kapely DEALS DEATH, ktorá sa prezentovala svojou melodic death metalovou tvorbou. Spočiatku som si myslel, že fanúšikovia AMARANTHE, ktorých tvorba je často opisovaná ako pop metal možno úplne nestrávia tvorbu tohto zoskupenia, ktorá je podobná stáliciam ako IN FLAMES, KALMAH či CHILDREN OF BODOM, ale mýlil som sa. Pražské publikum je naozaj skvelé a vďačné. Približne 400 návštevníkov, ktorí sledovali koncert DEALS DEATH sa spontánne zabavilo a počas polhodinového setlistu prvého predskokana sa kvalitne rozskákalo a pripravilo nielen na ďalšieho predskokana, ale predovšetkým na hlavnú hviezdu večera.

Po krátkej prestávke sa na pódiu objavila kapela SMASH INTO PIECES a ak sa zúčastnení páni tešili na koncert AMARANTHE aj kvôli šarmantnej Elize a jej ladným krivkám, vystúpenie druhého predskokana zrejme ocenili aj mladé slečny v publiku, pretože spevák odohral koncert bez trička. Vystúpenie SMASH INTO PIECES bolo opäť dobrým výberom, táto kapela sa tiež štýlom najviac približuje death metalu, ale jej prvky mi náramne pripomínali ďalších severanov TURISAS. Frontman kapely si navyše získal sympatie publika, keď počas vystúpenia niekoľkokrát zdvihol nad seba plechovku piva a zahlásil „České pivo – dobré pivo!“



Pred pódiom to však už začalo pomaly hustnúť a to znamenalo jediné, prišiel čas pred vystúpením headlinera doplniť poslednýkrát tekuté zásoby – aj za toto má mimochodom Storm Club jedno plus – za poháre sa platila dvadsaťkorunová záloha a tak sa na zemi zbytočne nepovaľovali prázdne „plasťáky“. Po rýchlom občerstvení som sa teda opäť pobral predrať sa dopredu a jednoduché to teda nebolo – priestor pred pódiom sa naozaj poriadne zaplnil a všetci čakali na Elize a jej družinu. Keď zazneli prvé tóny skladby „Future on Hold“ a hudobníci vybehli na pódium, v Storm Clube vybuchla obrovská eufória. A to aj napriek tomu, že „Future on Hold“ nie je podľa mňa z tých najlepších na poslednom albume AMARANTHE. Kým si prítomní páni stihli obhliadnuť Elize v priliehavej koženej bunde a ešte priliehavejších nohaviciach, prišla na rad skladba „1,000,000 Lightyears“ z debutového albumu a od tohto momentu až po koniec skákal celý Storm Club. Tak ako kapela, aj fanúšikovia nasadili skvelé tempo hneď od úvodu a to sa ďalšiu hodinu a pol už len stupňovalo. Koncertu AMARANTHE mimo iné vďačím za to, že kvôli neustálemu skákaniu som hravo dobehol dva dni absencie vo fitnes centre a taktiež aj za to, že ďalšie dva dni som si necítil nohy a na ďalší deň musel na obchodné jednanie namiesto mňa ísť môj kolega – vyšiel som totiž z cviku s hlasom a aj keď som sa veľmi rád nechal strhnúť davom, odspievať na plné hrdlo celý koncert je už asi nad moje sily. Fanúšikom to ale nevadilo, bez preháňania môžem napísať, že odspievali každú jednu skladu a to nielen refrén.

Pred pár týždňami som bol na koncerte WITHIN TEMPTATION a aj keď by sa nemala porovnávať atmosféra vo veľkej hale s 9 000 fanúšikmi a v klube, kde ich bola necelá tisícka, fanúšikovia na koncerte AMARANTHE ukázali pravú zábavu. Aj keď atmosféra na koncerte Sharon a spol. tiež nebola zlá, tam o takom aktívnom zapájaní sa a bavení fanúšikov nemohlo byť ani reči. Pri známejších skladbách dokonca AMARANTHE počas refrénu zmĺkli a nechali to čisto na publiku – prvým takýmto vrcholom večera bol singel z posledného albumu s názvom „Burn With Me“. Táto pieseň patrí v repertoári AMARANTHE medzi tie pomalšie, čiže nohy so skákaním si na chvíľku mohli oddýchnuť, ale keďže išlo o známy singel, hlasivky dostali zabrať ešte viac. V setliste sa v približne v rovnakom pomere striedali skladby z oboch albumov kapely a je nemožné povedať, čo malo väčší, respektíve menší úspech. Možno aj vďaka tomu, že kapela má na svojom konte albumy len dva, fanúšikovia dôkladne poznajú každú jednu skladbu.



Pestrosť tvorby je naozaj rôznorodá, približne v polovici koncertu prišiel čas aj na baladu „Amaranthine“, ktorú Elize v úvode opäť nechala odspievať celé publikum a opäť to zožalo veľký úspech. Nasledovala ešte asi trištvrte hodina koncertu a ak atmosféra a tempo boli výborné doteraz, to najlepšie nás ešte len čakalo. Neskôr sa objavili aj skladby „Razorblade“ a „Electroheart“, ktoré zarytým metalistom asi naozaj musia pýliť uši a znieť priam až diskofilne, no bolo až neuveriteľné sledovať skákajúcu a baviacu sa masu ľudí. Atmosféra viditeľne dodávala energiu aj kapele a tá si koncert tiež náramne užila. Ďalším z množstva vrcholov večera bol úplne prvý singel kapely „Hunger“, a ja už som začínal túžobne očakávať koniec koncertu, pretože som naozaj nevládal. Na druhej strane som ale tušil, že koniec sa blíži a to mi samozrejme bolo ľúto. Počas prestávky medzi jednými z posledných skladieb prišiel spevák Jake E s nečakanou správou. Tento koncert sa nahrával a bude súčasťou pripravovaného DVD, o ktorom asi mnohí doteraz ani netušili. Som presvedčený, že členovia kapely určite neoľutovali, keď si za miesto natáčania vybrali práve Prahu.

Po skladbe „Call Out My Name“ sa kapela s fanúšikmi rozlúčila a zmizla v zákulisí, avšak len na pár desiatok sekúnd, pretože po masívnej ďakovačke sa vrátili späť na pódium a fanúšikom dopriali ešte dve skladby z nového albumu – „Invincible“ a „The Nexus“, pričom tá druhá menovaná bola ďalším, no tento krát už ozaj posledným vrcholom večera. Nie vrcholom, ale zlatým (a trochu aj úsmevným) klincom večera bolo, že len pár sekúnd po odohratí poslednej piesni vypadol v Storm Clube prúd, čo všetkým zúčastneným chvíľku trvalo to zistiť, keďže pôvodne si všetci mysleli, že len zhasli svetlá a bude sa konať populárna „selfie“ kapely s fanúšikmi. Tá sa ale kvôli výpadku prúdu nekonala.

Aj keď išlo o koncerte pomerne novej a nie ešte tak známej kapely v menších priestoroch, bol to skvelý večer, ako pre fanúšikov, tak verím, že aj pre kapelu. Sám som bol zvedavý, ako bude živé vystúpenie AMARANTHE vyzerať, keďže u nich platí staré známe „hate it or love it“. Ich výkon na albumoch sa nedá ohodnotiť žiadnou priemernou známkou, Buď ich milujete alebo zatracujete. Svojich prívržencov (a že boli skvelí!) si ale rozhodne našli a myslím, že ich fanúšikovská základňa sa bude len a len rozrastať, pretože v Prahe pre nich pripravili skvelú šou.

PLUSY:
Výber predkapiel, výkon AMARANTHE, vynikajúca atmosféra

MÍNUSY:
Absolútne žiadne

Playlist: „Future on Hold“, „1,000,000 Lightyears“, „Infinity“, „Automatic“, „Burn With Me“, „Leave Everything Behind“, „Afterlife“, „Razorblade“, „Amaranthine“, „Mechanical Illusion“, „Electroheart“, „Hunger“, „Theory of Everything“, „Call Out My Name“  – „Invicible“ „The Nexus“.

Autor: Fiju