Jún v znamení najočakávanejšieho albumu roka. Čo zatiaľ vieme o novinke HELLOWEEN?

Nová štúdiovka HELLOWEEN bude obsahovať 12 skladieb. Pod najviac piesní sa podpísali Andi Deris (4) a Michael Weikath (3).

HELLOWEEN

Fanúšikovia legendárnych tekvíc už netrpezlivo očakávajú dátum 18. júna 2021. Presne v ten deň vyjde prostredníctvom vydavateľského gigantu Nuclear Blast Records azda najočakávanejší album roka 2021 – šestnásta štúdiovka nazvaná prosto „Helloween“ (koľká to symbolika, keďže tak sa volalo aj úplne prvé EP z roku 1985, na ktorom boli piesne „Starlight“, „Murderer“, Warrior“, „Victim of Fate“ a „Cry for Freedom“ – a tento album sa dá tiež brať akoby nový začiatok…, aj keď mierna kreativita v tomto smere by neuškodila).

Prečo je tento album jedným z najočakávanejším na metalovej scéne? Lebo bude prvým od návratu „stratených synov“ Kaia Hansena a Michaela Kiskeho. Ale poďme pekne poporiadku.

Odchody a prvé náznaky urovnania vzťahov

Kai Hansen opustil HELLOWEEN po albume „Keeper of the Seven Keys II.“ (1988) a Michael Kiske po albume „Chameleon“ (1993). Hansen sa venoval GAMMA RAY, Kiske sa na istý čas úplne stiahol z metalovej scény. Vzťahy jednotlivých členov ochladli, ale to všetko je veľmi dobre známa história.

Postupom času sa to menilo, najmä vysmiaty Kai sa občas predstavil ako hosť na gitare pri jednej/dvoch skladbách s HELLOWEEN, ak sa náhodou mihli na rovnakom festivale. Asi za taký míľnik v tomto sa dá považovať rok 2006, kedy HELLOWEEN a GAMMA RAY spoločne vo Vizoviciach odohrali legendárnu skladbu „I Want Out“. Nasledovalo aj spoločné turné týchto dvoch kapiel „Hellish Rock 1“ a „Hellish Rock 2“.

Egá šli stranou, vzniklo nezabudnuteľné turné

A prišiel rok 2015, kedy sa vzťahy muzikantov definitívne urovnali (alebo si len jednotlivci uvedomili, že egá musia ísť stranou, ak chcú ešte niečo dokázať a zarobiť) a vznikol nápad na masívne spoločné turné pod hlavičkou PUMPKINS UNITED, ktoré bolo v rokoch 2017 a 2018 nesmierne úspešné. Videlo ho viac ako 1,5 milióna fanúšikov na celom svete.

Na čo ale netreba zabúdať, je to, že v októbri 2017 vydali Andi Deris, Kai Hansen, Michael Kiske, Michael Weikath, Sascha Gerstner, Markus Grosskopg a Dani Löble prvú spoločnú pieseň „Pumpkins United“.

Po tomto singli a skvelom turné, ktoré zavítalo v novembri 2017 aj do Bratislavy (reportáž z neho nájdete na TOMTO ODKAZE), začali silnieť hlasy fanúšikov a pochopiteľne aj vydavateľstva, na nahranie plnohodnotného štúdiového albumu. A metalheads sa dočkali!

Najskôr ale v roku 2019 vyšlo koncertné DVD „United Alive“, ktoré zachytáva nezabudnuteľné momenty z rozsiahleho svetového turné. Zbrusu nový album je ohlásený na rok 2020 a s ním aj ďalšie turné „United Alive part II“, ktoré malo začať koncom septembra 2020 na Slovensku vo Zvolene. Avšak všetci vieme ako ochromila celý svet pandémia spôsobujúca ochorenie Covid-19. Snáď sa teda zvolenského koncertu dočkáme v apríli 2022.

Nový album – čo o ňom vieme?

Logicky sa posunulo aj vydanie nového albumu, ale deň D sa už nezadržateľne blíži. Čo vieme teraz, doslova niekoľko dní pred vydaním čerstvej novinky „Helloween“? Počuli sme prvý singel a aj videli najnákladnejší videoklip v histórii kapely ku piesni „Skyfall“ (jej skrátenej verzii), a taktiež kapela vyspustila do sveta aj druhú ukážku z albumu v podobe songu „Fear of the Fallen“. Ďalej vieme aj to, že novinka bude obsahovať 12 skladieb a poznáme aj jej autorov.

Album bude otvárať „Out for the Glory“, ktorú napísal Michael Weikath a počujeme a budeme v nej počuť všetkých troch spevákov – Michaela Kiskeho, Andiho Derisa a aj Kaia Hansena. Druhú (a už počutú) „Fear of the Fallen“ napísal Andi Deris, nasleduje „Best Time“ (Sascha Gesrtner) a „Mass Pollution“ (Deris), obe majú hard rockový drive a nádych osemdesiatkových rytmických evergreenov.

Pokračujeme pomalou skladbou „Angels“ (Gesrtner), kde vyniknú hlasy Michaela Kiskeho a Andiho Derisa, ako to už poznáme pri „Forever and One“ z prvého turné. Nasleduje rýchla „Rise without Chains“ (Deris), ďalej „Indestructible“ (Markus Grosskopf), „Robot King“ (Weikath), „Cyanide“ (Deris), „Down in the Dumps“ (Weikath), „Orbit“ (Kai Hansen), kde nám Kai namixoval koktejl alá „Walls“ of Jericho“ a „Keeper of the Seven Keys I.“, ktorý rozvinie v opus magnum a zakončuje to v ďalšej autorskej piesni „Skyfall“. Jej albumová verzia bude mať viac ako 12 minút. Producentsky sa pod túto albumovú novinku podpísal starý-známy Charlie Bauerfeind.

„Helloween“ od HELLOWEEN je právom považovaný za najočakávanejší album roka 2021. Dve ukážky, ktoré ponúkli hudobníci fanúšikom sa tešia skvelým ohlasom. Vybraní novinári už mali možnosť počuť aj celý album a podľa ich reakcií sa zdá, že dostaneme silný materiál, ktorý bude mixom ranných nahrávok skupiny, fantastických a prepracovaných „Keeperovských“ melódií, nasiaknutý hard rockovou atmosférou, no nebudú chýbať ani speedové preteky či jemný doják. Síce sa všetko nahrávalo v Hamburgu „ako dakedy“, pretože kapela chcela navodiť atmosféru analógových časov. Fanúšikovia moderného zvuku sa ale obávať nemusia, bude to sakra úderné.

Aký bude mať tento album dopad na fanúšikov a čo bude znamenať pre budúcnosť týchto muzikantov, môžeme momentálne len hádať…, takže si počkajme ešte pár dní a tešme sa na 12 nových songov od legendárnych tekvíc!

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Artwork, ktorý bude zdobiť obal nového albumu od Elirana Kantora