Lacuna Coil – Broken Crown Halo

LACUNA COIL len nedávno vydali svoj siedmy štúdiový album, ktorý pomenovali „Broken Crown Halo“. Je to však ich posledný materiál, na ktorom hrajú Criz Mozzati a Cris Migliore. Po jeho nahratí dávajú skupine zbohom. Aktuálne je s nimi na turné Ryan Blake Folden (THE AGONY SCENE), ktorý hrá na klávesoch.
Prvý singel, „Nothing Stands in Our Way“, ktorý je aj hlavnou skladbou tohto albumu, je hymna pre fanúšikov. Tou chce skupina vyjadriť jej hlad po novej tvorbe a dáva signál, že sa nechystá opustiť hudobnú scénu, aj napriek tomu, že ju kapelu opustilo pár členov. Túto pieseň by som pokojne označila, ako ich klasickú tvorbu, ktorá vás istotne nesklame.

„Zombie“ je duet speváka Andrea Ferra a Cristiny Scabbia, ktorým skupina opäť dokázala, že duety sú ich parketou. Jedna z najlepších skladieb tohto albumu je však „Hostage To the Light“, ktorej priebeh naberá postupne na sile a končí veršom „A world of false illusions, deep inside my head, deep inside my head“. Môj osobný favorit je skladba „I Burn in You“. Pomalý rytmus, kde Cristina spieva hlbším tónom, dodáva skladbe melancholický nádych. Refrén je dosť chytľavý a spieva sa v ňom: „I burn with you, well see it through, I burn in you, it will never be the same as it was before, its true, well see it through, I burn in you, but well never be the same as we were before.“



Ďalšia vydarená skladba je „Victims“, ktorá mi pripomína starú tvorbu LACUNA COIL z čias ich albumu „Unleashed Memories“. Hlavne jej začiatok má zaujímavú nôtu, vďaka Cristininým  hlbokým vokálom, ktoré sprevádzajú ťažké gitarové riffy.  „Die & Rise“ poznajú už fanúšikovia z ich koncertov. Táto skladba je obzvlášť obľúbená u tých talianskych, pretože v nej Scabbia spieva aj po taliansky. ,Ďalšia pieseň „Cybersleep“ je pomalšia a Cristina v nej vsadila na vysoké tóny. Tie mi však rezonujú v ušiach a neviem tomu akosi prísť na chuť. Našťastie pre skladbu, nie je celá vo vysokej tónine. Je to aj napriek tomu jedna z tých, ktorá ma chytľavý charakter a typický hudobný štýl tejto formácie, inými slovami teda gitarové riffy, dominujúce klávesy a zavýjajúce ódy bývalej modelky. Album zakončuje pieseň „One Cold Day“, ktorá je venovaná zosnulému členovi, gitaristovi Claudiovi Leovi. A ako inak je veľmi emocionálna a melancholická.

Cristinin hlas je každým albumom lepší a dodáva mu správny šmrnc, a teda nie len jej výzorom.  Náročné uši však môžu byť trochu sklamané. Album má správny groove a predpokladám, že skladby „Nothing Stands in our Way“, ,, Die & Rise“ či „I Burn in You“ by mohli bodovať v hitparádach. Zároveň si však myslím, že živé prevedenie týchto skladieb dostatočne unaví uši nedočkavých fanúšikov.

Žáner: gothic metal
Krajina pôvodu: Taliansko
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 31.3.2014
Web: www.lacunacoil.it
Zostava:
Cristina Scabbia – vokály
Andrea Ferro – vokály
Cristiano Migliore – gitara
Marco Biazzi – gitara
Marco Coti Zelati – basgitara, klávesy
Cristiano Mozzati – bicie
Diskografia:
In A Reverie – 1999
Unleashed Memories – 2001
Comalies – 2002
Karmacode – 2006
Shallow Life – 2009
Dark Adrenaline – 2012
Broken Crown Halo – 2014
Tracklist:
Nothing Stands in Our Way (4:07)
Zombies (3:47)
Hostage To the Light (3:56)
Victims (4:31)
Die & Rise (3:44)
I Forgive/But I Wont Forget Your Name (3:56)
Cybersleep (4:26)
Infection (4:23)
I Burn in You (4:15)
In the End I Feel Alive (4:21)
One Cold Day (6:09)
Definitíva:
LACUNA COIL svojim aktuálnym štúdiovým albumom
 „Broken Crown Halo“ opäť potvrdili,
že ešte stále neskončili tvoriť kvalitnú hudbu,
na ktorú sme u nich zvyknutí.
Nemajte však prehnané očakávania.
LACUNA COIL ponúkajú výbornú klasiku,
no neprekvapia vás ničím extrémne výnimočným.

Autor: Darksinia

Hodnotenie autora: 6 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla