Na Slovensku nevídané. ABSTRACT zmapujú dokumentom viac ako 25-ročnú históriu kapely

Na konci októbra vyjde dokumentárny film o slovenskej inštrumentálnej skupine ABSTRACT z Banskej Bystrice.

ABSTRACT v skúšobni aj s režisérom Mihálikom a kameramanmi Šajgalíkom a Mojžišom.

BANSKÁ BYSTRICA. Banskobystrickí inštrumentalisti ABSTRACT sa rozhodli, že zmapujú svoje viac ako 25-ročné pôsobenie dokumentárnym filmom, ktorý sa bude volať „Instrumentary“. V dokumente sú zachytené všetky dôležité míľniky ich kariéry, ako aj raritné videá z koncertov a skúšobní. Nebudú chýbať ani komentáre súčasných aj bývalých členov tejto už legendárnej formácie.

„V kapele sme sa s touto myšlienkou zaoberali už dávnejšie. Osobne som oslovil pár šikovných ľudí a predostrel som im svoju predstavu. Som rád, že sa toho chalani chytili a dotiahli to k skvelému výsledku. Samozrejme, vieme, že to na Slovensku veľa kapiel nášho rangu nerobí, a aj preto sme sa rozhodli dokument spraviť. Bola to výzva. Myslím si, že si to ako kapela zaslúžime a tiež naši fanúšikovia, ktorým takouto formou prinesieme 25-ročnú históriu našej kapely v obraze,“ prezradil líder kapely Peter „Lego“ Lengsfeld.

Nakrúcanie zastrešili štyria kameramani – Matej „Šajgy“ Šajgalík, Miňo Mojžiš, Róbert Karczub a Adrián Mihálik. Posledný menovaný sa chopil aj réžie dokumentu.

Z nakrúcania dokumentu

„Snažili sme sa nájsť tie najzaujímavejšie momenty zo života kapely ABSTRACT. Bolo trochu náročné ustriehnuť temporytmus filmu – hlavne po dramaturgickej stránke. Kapela chcela tých informácií do dokumentu čo najviac, a je to pochopiteľné. Pre mňa je zasa dôležité, aby sa z návalu informácií postupne nezačal divák nudiť. Hľadali sme prieniky a modelovali výsledný tvar dokumentu niekoľkými pracovnými verziami,“ začalrozprávať režisér Adrián Mihálik.

„Divák bude mať možnosť nazrieť do bohatého archívu kapely a zároveň si vypočuť jej plány do budúcnosti. O spomienky sa podelia aj bývalí členovia ABSTRACTU. Na výslednom diele sme pracovali tri roky a samozrejme, nie všetko sa nám podarilo do dokumentu dostať. Materiál ale určite použijeme vo forme teaserových bonusov – krátkych minútových výpovedí členov kapely s pridanou grafikou, ktoré budeme až do premiéry zverejňovať na sociálnych sieťach filmu či oficiálnej fanpage stránke kapely,“ doplnil.

Dychtivým divákom neostáva nič iné, len počkať do konca októbra tohto roka, kedy má film „Instrumentary“ naplánovanú svoju premiéru.

Tlačová správa