DARKTHRONE – Eternal Hails……

Nocturno Culto a Fenriz vydali ešte v júni ďalší štúdiový album. DARKTHRONE radi zvyknú fanúšikov prekvapiť. Podarilo sa im to aj teraz?

Osemnásty štúdiový zárez nórskej black metalovej stálice DARKTHRONE rozvíril vody metalového bulváru ešte predtým než samotný album vyšiel, pretože pozorným očiam viacerých poslucháčov neušlo, že rovnaký obal ako novinka „Eternal Hails……“ už v minulosti použila kapela ZEPHYROUS.

DARKTHRONE – Eternal Hails……

V pokoji môže ísť o náhodu, pretože v skutočnosti ide o maľbu „Pluto and Charon“ od britského umelca Davida A. Hardyho, ale keďže poznáme Fenrizove uctievanie obskúrneho metalu, je vysoko pravdepodobné, že toto rozhodnutie bol zámer (koniec koncov, album „Arctic Thunder“ napríklad pomenovali podľa už neexistujúcej nórskej kapely z 90. rokov).

V podobnom duchu sa nesú aj ostatné prvky celého albumu. Každý, kto DARKTHRONE trochu viac sledoval v poslednom desaťročí vie, že kapela čiastočne upustila od svojich rýdzo blackových koreňov a premenili sa na projekt, ktorý cez prizmu black-metalovej estetiky ťahá doomové, punkové a dokonca klasicky heavy metalové prvky. Tento kokteil miešali posledné dva albumy, rovnako je na tom aj aktuálny počin.

V čom sa ale táto nahrávka od svojich predchodcov drasticky líši je zvuk. Hoci kompozične je to stále mix doomu, blacku a NWOBHM, všetky nástroje znejú, ako keby cestovali v čase do dôb nahrávania prvých singlov VENOM alebo PENTAGRAM. Pre mňa osobne je to prvok albumu, ktorý ho najviac definuje, ale zároveň aj najviac ťahá k zemi.

DARKTHRONE

Pri úvodnej „His Master’s Voice“ znie cielene lacný zvuk sviežo a priam nostalgicky. Pri niektorých riffoch som sa dokonca musel vyložene zasmiať od radosti, pretože napriek tomu, že mnoho kapiel sa snaží v súčasnosti emulovať zvuk starých kapiel, nikto sa tomu asi nepriblížil tak verne, ako DARKTHRONE na ich nových veciach.

Nadšenie trvá ešte pri „Hate Cloak“, ktorá vyšla ešte skôr, ako celý album, no pri tretej „Wake of the Awakened“ už začínam mať pocit, že nórska dvojica ma už do konca ničím neprekvapí. Žiaľ, tieto obavy sa naplnia a v niektorých momentoch musím epochálne skladby trochu posúvať dopredu.

Chýbajú mi tu nejaké „šokujúce“ momenty, ako pri predchádzajúcich albumoch „Old Star“ a „Arctic Thunder“, kde sa stretávali rozmanitejšie postupy. Stredotempový cval striedali náhle pomalé rytmy a breakdowny ako ušité niťou požičanou od Tommyho Iommiho. V podstate aj veci na novinke fungujú na rovnakom princípe, ale sú usporiadané viacej schematicky a predvídateľne. Škoda.

Na ďalšiu radovku od DARKTHRONE som sa veľmi tešil, ale po niekoľkých vypočutiach sa mi vintage zvuk a neustále opakovanie podobných riffov zunovalo a radšej som si opäť pustil predošlú nahrávku, ktorú aj dnes považujem za jeden z mojich najobľúbenejších metalových albumov roku 2019.

Hodnotenie autora: 6 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: black/doom/heavy metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Peaceville Records
Dátum vydania: 25.06.2021
Web: https://www.facebook.com/Darkthrone-101075189934422/
Zostava:
Nocturno Culto – vokály, gitara, basgitara
Fenriz – bicie, gitara, basgitara, klávesy, vokály
Tracklist:
His Master’s Voice (07:17)
Hate Cloak (09:16)
Wake of the Awakened (08:24)
Voyage To A North Pole Adrift (10:01)
Lost Arcane City of Uppakra (07:02)
Diskografia:
Soulside Journey – 1991
A Blaze in the Northern Sky – 1992
Under a Funeral Moon – 1993
Transilvanian Hunger – 1994
Panzerfaust – 1995
Goatlord – 1996
Total Death – 1996
Ravishing Grimness – 1999
Plaguewielder – 2001
Hate Them – 2003
Sardonic Wrath – 2004
The Cult Is Alive – 2006
F.O.A.D. – 2007
Dark Thrones and Black Flags – 2008
Circle the Wagons – 2010
The Underground Resistance – 2013
Arctic Thunder – 2016
Old Star – 2019
Eternal Hails…… – 2021
Definitíva:
Keď sa povie DARKTHRONE, v prvom rade si predstavím poctu metalu ako takému. Na „Eternal Hails……“ kultoví Nóri pokračujú v tejto filozofii, tentokrát navyše už aj so zvukom, ktorý dokonale emuluje atmosféru ranných black metalových a doomových kapiel. Hoci rozumiem, že repetitívnosť a skoro desať minútová stopáž každej skladby je zámer, no nedokážem sa zbaviť pocitu, že trochu väčšia rozmanitosť by nahrávke prospela.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články