Vader – Tibi Et Igni

Legendárni Poliaci VADER sú už v súčasnosti veľmi známym pojmom v death metalovom žánri. Veď, aby aj nie, keď minulý rok oslávili už 30 rokov pôsobenia na scéne. Svoju výnimočnosť ukázali hneď už pri svojom debutovom albume „The Ultimate Incantation“, ktorý vydali pod veľkým anglickým vydavateľstvom Earache Records, čo bolo v tom čase u kapely z bývalého východného bloku vážne veľkým úspechom.
Dnes už majú na konte jedenásť štúdiových albumov, ale v posledných rokoch to nebolo úplne to, čo by fanúšikovia očakávali. V roku 2008 sa v kapele odohralo veľké personálne zemetrasenie a určite aj toto malo svoj vplyv na to, že nasledujúce nahrávky kvalitou o čosi pokrivkávali. Poslednú nahrávku, na ktorej som v určitom období fakt „ujížděl“ bola „Impressions in Blood“ z roku 2006 a potom ešte na skvelej kompilácii „XXV“ k dvadsiatemu piatemu výročiu fungovania tohto spolku.

Po spomínanom rozbití vtedajšej zostavy to líder kapely Piotr Wiwczarek (ktorý v tom čase zostal v kapele sám) nevzdal a začal naberať nových súputníkov, ktorí však neboli riadnymi členmi VADER. Výsledkom tohto snaženia bol dosť slabý album „Necropolis“. V roku 2010 doplnil zostavu gitarista Spider a o rok neskôr vydali jubilejný desiaty štúdiový album „Welcome to the Morbid Reich“. Ten mal celkom dobré ohlasy, ale podľa mňa tiež úplne nepresvedčil. Aj keď náš šéfredaktor so mnou v tomto súhlasiť určite nebude, keďže vtedajší album v recenzii dosť vychválil. Po ohlásení prác na novinke „Tibi Et Igni“, ktorá sa nahrávala v období december 2013 až február 2014 v dobre známom štúdiu Hertz v poľskom Bialystoku, som nevedel či sa tešiť alebo obávať. Ale už po prvých ukážkach nových skladieb som začínal mať tušenie, že toto môže byť návrat k lepším časom.



A aj sa to potvrdilo. Na novom albume nehľadajte žiadne experimenty ani žiadne extrémne zmeny, lebo toto je nahrávka plná klasického nekompromisného a nadupane znejúceho death metalu, ktorý je doplnený pre VADER, tak typickými thrashovými vplyvmi. Nechýbajú tu výborné chytľavé riffy (najvýraznejšie asi v „Triumph of Death“), ktoré sú v popredí toho, čo zaujme na tomto albume najviac, pretože ponúka plné priehrštie riffovačiek. Do toho si pripočítajte skvele znejúce guľometné bicie a nesmie chýbať nezameniteľný Piotrov chraplák.

To, že sú VADER dosť ovplyvnený kapelou SLAYER nie je nič nové a počuť to aj na novom albume, najmä v niektorých sólach. Dosť výrazne to postrehnete na začiatku skladby „Worms of Eden“, ktorá začína pískajucími gitarami, ako pri live prevedení piesne „Raining Blood“. Tak ako v minulosti, tak aj na tomto opuse sú použité rôzne intrá pre navodenie epického nádychu a atmosféry, ale aj vokálne zbory či klávesy. (napr. v „Go to Hell“ či „The Eye of the Abyss“).

V podstate ani netreba nejak extra nový VADER rozpitvávať, pretože obsahuje jednoduché death metalové skladby, ktoré ani nemajú čím prekvapiť, ale sú veľmi dobré napísané. Musím povedať, že nová nahrávka ma baví od začiatku až do konca a nemá veru žiadne hluché miesta. Jednoducho, to je death metalová jazda ako sa patrí. Po predošlých dvoch albumoch, ktoré ma až tak nepresvedčili, môžem povedať, že na „Tibi Et Igni“ je to opäť ten VADER, ktorý mám rád.

Autor: Prco



Hodnotenie autora: 8 / 10


Názor redakcie:

Normálne si už začínam myslieť, že to snáď legendárni Poliaci VADER robia schválne. Posledné desaťročie totiž na milimeter presne striedajú silný album s tým slabším a nie je tomu ináč ani dnes. Kým návrat ku koreňom v podobe „Welcome To The Morbid Reich“ narozdiel od kolegu považujem za  dychberúcu jazdu s mnohými perlami, tak absolútna novinka „Tibi Et Igni“ (v preklade „prečítaj to a spáľ“) už vykazuje iste známky opotrebovania. Samozrejme sa nejedná o žiaden prúser, na to si Piotr a spol. dávajú vždy sakramentský pozor, ale aj tak obsahuje nahrávka pomerne veľké množstvo nevýrazných skladieb typu „Where Angels Wheep“, „Armada Of Fire“, „Worms Of Eden“ či „Light Reaper“.



Napríklad taká „Abandon All Hope“ síce vyniká množstvom skvelých gitár, lenže riffy sú prepletené tak chaoticky, že to vo výsledku nedáva ani poriadny zmysel. Česť tak nakoniec musia hájiť aspoň najpomalšie veci „Triumph of Death“, „Hexenkessel“, „The Eye of Abyss“ a záverečná hymna „The End“. Tie jediné totiž spolu s úvodným náklepom „Go To Hell“ spĺňajú tie najprísnejšie merítka death metalovej kvality. Aj napriek vysokým známkam na zahraničných serveroch považujem „Tibi Et Igni“ za mierne zakopnutie, ktoré možno vo výsledku považovať za ľahký nadpriemer. Nabudúce to snáď bude (opäť) lepšie…

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 6 / 10

Žáner: death/thrash metal
Krajina pôvodu: Poľsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 30.5.2014
Web: www.vader.pl
Zostava:
Piotr „Peter“ Wiwczarek – vokály, gitara
Marek „Spider“ Pająk – gitara
Tomasz „Hal“ Halicki  – basgitara
James Stewart – bicie
Diskografia:
The Ultimate Incantation – 1992
De Profundis – 1995
Future of the Past – 1996
Black to the Blind – 1997
Litany – 2000
Revelations – 2002
The Beast – 2004
Impressions in Blood – 2006
Necropolis – 2009
Welcome to the Morbid Reich – 2011
Tibi Et Igni – 2014
Tracklist:
Go to Hell (4:36)
Where Angels Weep (2:18)
Armada on Fire (3:50)
Triumph of Death (3:45)
Hexenkessel (5:28)
Abandon All Hope (2:23)
Worms of Eden (3:34)
The Eye of the Abyss (6:45)
The Light Reaper (4:28)
The End (4:55)
Definitíva:
Albumová novinka „Tibi Et Igni“ neprináša
 žiadne prekvapenia. Je to typická death metalová
 nahrávka s thrashovými vplyvmi a s jasným
 rukopisom VADER. A tí sú opäť  v najlepšej forme.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla