Equilibrium – Erdentempel

Pochádzajú zo Starnbergu v nemeckom Bavorsku. Ich texty sú plné prírody, severskej a germánskej mytológie s folkovo vikingským nádychom. Ten kto tipoval, že hovorím o kapele EQUILIBRIUM mal pravdu. Táto nemecká formácia od svojho vzniku v roku 2001 má toho za sebou dosť. Za  13 rokov existencie vydala už tri albumy, 2 single a jedno EPčko a prešla niekoľkými zmenami. Tou najväčšou bol iste odchod dvoch pôvodných členov skupiny vo februári 2010, keď kapelu opustili bubeník Manuel Di Camillio a spevák Helge Stang. Kapela však dlho nenechala neobsadené posty prázdne. Za bicie sa posadil pôvodom izraelský bubeník Tuvalu „Hati“ Rafaeli (VISCERA TRIAL, ex-KAMPUS) a mikrofónu sa chopil Robert „Robse“ Dahn (VRANKENVORDE). V takto doplnenej zostave vydali svoj tretí album „Rekreatur“ z roku 2010. Po dlhých štyroch rokoch prichádzajú s novinkou, ktorú nazvali „Erdentempel“.
Tak ako každý album, aj tento má svoj príbeh a viaže sa k nemu niekoľko zaujímavostí. Ide o posledný, na ktorom nechali svoj podpis súrodenci a zakladajúci členovia Andreas Völkl (gitara) a jeho sestra Sandra Van Eldik (basgitara). Obaja sa totiž rozhodli opustiť kapelu ešte pred jeho vydaním. Kapela však už ohlásila, že vo svojich radoch bude za basgitarou opäť žena. Konrétne Jen Majura (BLACK THUNDER LADIES, KNORKATOR), s ktorou sa kapela dohodla na spolupráci iba v týchto dňoch.

Album je tak ako sme si už u týchto Nemcov zvykli plný nadupaného a nespútaného folk metalu, ktorý ukrýva v sebe 12 skladieb a jednu bonusovú pieseň v celkovej dĺžke niečo cez 67 minút. Album púta pozornosť fanúšikov hneď od prvej skladby „Ankunft“, ktorá je akýmsi introm a púta svojim prejavom. Nasledujúce piesne v poradí „Was Lange Währt“ a „Waldschrein“ ukazujú pravú tvár EQUILIBRIUM, na ktorú je nejeden fanúšik tejto formácie zvyknutý. Povedané jednoducho, album je nadupaný hneď od začiatku, nechýba mu nadšenie, melodickosť a náboj, čo však na začiatok nie je pre túto formáciu nič výnimočné.

V poradí štvrtou piesňou je niektorým už známa vec „Karawane“. Tá totiž vyšla aj samostatne ako singel na konci apríla. Osobne som zostal veľmi prekvapený z toho, čo ma čakalo pri ďalšom songu. „Unsrer Flöten Klang“ by som jednoducho najvýstižnejšie nazval „veselou pesničkou“, pretože z toho, čo z nej ide, to jednoducho pocíti každý, kto si ju pustí poriadne nahlas. Od prvých tónov nenechá v kľude nikoho a jej melodickosť a náboj strhne isto každého poslucháča.



Ide o bezpochyby najveselšiu skladbu nového albumu a už sa veľmi teším nato, keď ju zažijem na ich koncerte, pretože je to „skákačka“ ako sa patrí. Pri svojom putovaní albumom sa dostávame ku skladbám akými sú „Freiflug“, „Heavy Chill“, „Wellengang“ či „The Unknown Episode“. Každá z nich je jedinečná, majú však jedno spoločné. Robsov vokál v nich dopĺňajú aj ostatní členovia, čo na žiadnom z doteraz vydaných albumov nenájdeme v takom rozsahu ako práve pri týchtoch songoch.

V menovaných oslovia fanúšikov nápaditosť použitého aranžmánu, ktorý veľmi dobre dotvárajú vokály, či tvrdé gitarové riffy. Pohodový a melodický refrén robí z ich unikát, akoby som sa v istej chvíli ocitol v rozprávkovom lese. „Wirtshaus Gaudi“ je jedna z tých skladieb, ktorú sme už mohli vidieť aj skôr. Je totiž prvým videoklipom z „Erdentepel“ a za nápad dávam tvorcom 10 bodov. Jednoznačne ide o „Ódu na pivo“, čo dokresľuje aj charakteristický bavorský feeling, ktorý je v nej nepochybne cítiť viac než dosť.

K určite najkrajším a pekelne rýchlym piesňam by som zaradil aj „Stein Meiner Ahnen“. Tento song mi proste nedovolil ani nachvíľu si vydýchnuť. Krásne gitarové sóla doplnené chorálom, a spevavým refrénom, ktorý poteší hlavne tých, ktorí si radi skladby užívajú od začiatku do konca naplno. Jedna, na charakter albumu z pomalších skladieb, sa volá „Wellengang“ a pripomína piesne kapely z minulosti, tak ako dravosť a tvrdosť, ktorú zas reprezentuje „Apokalypse“.

EQUILIBRIUM boli dodnes známi okrem iného aj tým, že ich texty boli výlučne v nemčine. To však na novom albume už neplatí. Poslednou skladbou „The Unknown Episode“ toto pravidlo porušili. Je totiž prvou v histórií kapely naspievanou v angličtine. Okrem textu ide bezpochybne o skladbu, ktorá približuje svojou melódiou blížiace sa finále celého albumu. Je poslednou, v ktorej zaznie spev a taktiež naplno sa v nej rozvíja umenie každého hudobníka v skupine a ukazuje čím je EQUILIBRIUM charakteristicky jedinečný.

Aj „Erdentepel“  tak isto ako predtým „Sagas“ zakončuje inštrumentálka „Aufbruch“, ktorá má vyše 11 minút a do plnej mieri  ukazuje výnimočnosť tejto formácie. Ako sa na posledný song patrí rozpúta sa do rýchlosti a melodické prvky sa v ňom neustále striedajú. Je to ako keby som nakoniec albumu počúval 3 – 4 rôzne skladby v jednej, v ktorej sa vystrieda všetko, čim sú EQUILIBRIUM povestní. Žiaľ na tomto albume je „Aufbruch“ iba bonusovou piesňou, takže ak si zadovážite obyčajnú verziu albumu, budete o ňu ukrátení.

Trúfam si povedať, že táto nahrávka bude aj pre tých, ktorí metal ako taký nemusia. Dokáže totiž strhnúť a tak si ho naplno vychutná každý a nielen fanúšik EQUILIBRIUM.

Žáner: epic folk/viking metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania:  6.6.2014
Web: www.equilibrium-metal.net   
Zostava:
Robert „Robse“ Dahn – vokály
René Berthiaume – gitara, klávesy, produkcia
Andreas Völkl – gitara
Sandra Van Eldik – basgitara
Tuval „Hati“ Refaeli – bicie
Diskografia:
Turis Fratyr – 2005
Sagas – 2008
Rekreatur – 2010
Erdentempel – 2014
Tracklist:
Ankunft (0:51)     
Was lange währt (5:10)     
Waldschrein (5:20)     
Karawane (4:52)     
Unsrer Flöten Klang (4:21)     
Freiflug (4:58)     
Heavy Chill (6:06)     
Wirtshaus Gaudi (2:41)
Stein meiner Ahnen (5:42)
Wellengang (5:11)     
Apokalypse (5:14)     
The Unknown Episode (5:46)
bonus:
Aufbruch (11:16)   
Definitíva:
Producent, gitarista a klávesák v jednej osobe
 René Berthiaume, ktorý sa podieľal aj na výrobe
 predchádzajúceho albumu, znovu stvoril spolu
 s parťákmi z EQUILIBRIUM skvelý album
 plný folkovej rozmanitosti, tvrdej melodickosti
a nepochybne krásnych aranžmánov.

Autor: Juldo

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla