URPÍN FEST 2014: FRAŠKA MENOM INÉ KAFE

Veľmi dlho som rozmýšľal či písať tieto riadky, ale nakoniec mi nedá nevyjadriť sa k včerajšiemu problému, ktorý sa vyskytol počas prvého dňa festivalu Urpín Fest 2014 v Banskej Bystrici. Je pravda, že na našich stránkach neinformujeme o kapelách typu INÉ KAFE, no tentokrát bude náš priestor patriť najmä im.
Občianske združenie Urpín vzalo na seba veľkú zodpovednosť pripraviť kvalitný festival v srdci Slovenska v Banskej Bystrici. Ľudia, ktorí sú v tomto združení sa snažili pripraviť kultúrnu akciu s dopadom na celé Slovensko a podľa toho aj vyberali kapely na prvý ročník Urpín Festu. Teda, nielen tie metalové, ale aj komerčnejšie typu INÉ KAFE, ktorí boli headlinerom piatkového večera.

Samozrejme, že na Slovensku sú veľkou kapelou o tom niet pochýb. Koncerty nehrajú za malé sumy. Prečo to spomínam? Zistíte zachvíľu. Už pri vojdení do inak veľmi pekného areálu v Kremničke v Banskej Bystrici bol pohľad na divácku účasť žalostný. Kuloárne informácie hovorili okolo 500 predaných lístkov, čo je naozaj veľmi, veľmi málo. Nejdem však v týchto riadkoch preberať divácku účasť, pretože kameň úrazu bol niekde inde. Aj keď áno, všetko ide ruka v ruke spolu.



Podľa pôvodného rozpisu malo INÉ KAFE začať svoj koncert o 21:30. V tom čase sa na pódiu Vratko a spol. iba zvučili. Po niekoľkých minútach boli hotoví a fanúšikovia sa pod hlavným pódium na Urpín Feste nevedeli ich vystúpenia dočkať. Avšak ich príchod na pódium sa začal naťahovať a to neveštilo nič dobré… V tom som zahliadol hlavného organizátora ako „obieha“ celý areál. Začal som tušiť, že problém je na svete. Absolútne netuším, ako sa organizátori dohodli s kapelou na financiách, ale tie mali zrejme dostať na ruku. Pomaly, ale isto sa čas naťahoval a na pódium nik nevychádzal. Z davu sa ozývalo: „Vratko je kokot,“ a podobné vulgarizmy. Ťažko je posudzovať, či právom, no fanúšikovia, ktorí prišli na INÉ KAFE si svoj lístok zaplatili a chceli vidieť svoju obľúbenú kapelu.

Po nejakom čase sa už na druhom Tartaros stagei rozozvučili tóny kapelky GAZDASGRIND. Pri prechode od jedného pódia k druhému som zahliadol aj dodávku s kapelou INÉ KAFE ako odchádza preč. Samozrejme, že ak Vratko a spol. nedostali svoje peniaze, na ktorých boli dohodnutí, tak to určite naštve. Do tohto ozaj nevidím, že ako to bolo a na čom boli obe strany dohodnuté. No, akoby tejto „veľkej“ kapele nezáležalo na fanúšikoch. V našej krajine sa už veruže spravilo viacero prešlapov s nevyplatením honorárov svetovým kapelám, alebo iba časti zo sľúbených a dohodnutých peňazí, no tie skupiny predsa len nakoniec zahrali. A prečo? Lebo vedia, že hudbu robia pre svojich fanúšikov! Ako príklad spomeniem napríklad kapelu BEHEMOTH alebo BLIND GUARDIAN. A v tomto je veľký rozdiel medzi veľkými svetovými metalovými kapelami a „veľkou“ slovenskou skupinou INÉ KAFE.

To však nebol koniec tejto frašky. Po pár skladbách, ktoré odohrali GAZDASGRIND sa z hlavného pódia ozval hlas organizátora, ktorý povedal, že INÉ KAFE vystúpia. V tom sa ľudia začali presúvať na koncert INÉ KAFE, ktorí sa tvárili na pódiu, akoby sa ani nič nestalo. K samotnému koncertu sa vyjadrím neskôr v reporte. Kapele GAZDASGRIND bolo oznámené, že má prerušiť koncert a po vystúpení INÉ KAFE ho dohrá. Fanúšikom domácej skupiny sa to nepáčilo a nakoniec GAZDASGRIND hrali počas koncertu INÉ KAFE. Na menšom pódiu bol veruže zvuk o niečo slabší ako na hlavnom, tak to pôsobilo naozaj kadejako.

Vratko a spol., ruku na srdce, ste až také veľké hviezdy, že nabúrate chod celého festivalu? Financie sú financie, ale hudba sa robí najmä pre fanúšikov. Už keď sa raz rozhodli odísť bez hrania, malo to tak ostať, pretože nemám pocit, že to bolo pre fanúšikov, ale skôr, aby dodržali aj oni, čo sľúbili. A v ďalšom rade to bolo absolútne nefér zo strany organizátorov voči hrajúcej kapele GAZDASGRIND… Aj keď treba napísať, že chceli platiacim fanúšikom priniesť všetky kapely, za ktoré utratili ľudia svoje peniaze. No, INÉ KAFE mohli počkať až do konca setu GAZDASGRIND…

Spravte si o tejto situácii obraz, aký chcete…, len ja osobne mám taký pocit, že niektorej „veľkej“ slovenskej kapele tu stúplo niečo do hlavy a alkohol to nebol… Samozrejme, každá minca má dve strany, a pravda bude niekde uprostred, ale hudba sa v prvom rade robí pre fanúšikov… a mňa ako metalového, prístup Vratka a jeho pánov kolegov veľmi sklamal a znechutil… Opäť raz som si urobil obraz o komerčných kapelách z našej krajiny… A netvrďte mi, že INÉ KAFE komerčnou kapelou nie sú.

Samozrejme, že klasickú reportáž z oboch festivalových dní nájdete na našich stránkach už čoskoro.

Autor: Stillborn