Kultové albumy ERYTROSY vyjdú na vinyle. Bola to krásna doba, spomína gitarista Stano

Obe nahrávky ERYTROSY sú veľmi dôležité pre vývoj našej scény. Na ich vplyv upozorňuje aj publicista Martin Lukáč.

Obaly „Incomplete Minds“ a „Delight“

KOŠICE. Košická kapela ERYTROSY patrila v 90. rokoch k vôbec prvým brutal death metalovým spolkom na slovenskej scéne. Svoje jednoznačné postavenie potvrdila štúdiovými nahrávkami „Incomplete Minds“ (1996) a „Delight“ (2001) vydanými u Metal Age Productions, nad ktorými je aj dodnes možné uznanlivo kývať hlavou.

Oba kultové albumy vyjdú na vinyle

„ERYTROSY mali ako prví z Košíc album vydaný na CD, navyše s death metalom, ktorý bol brutálny, súčasný a hráčsky i skladateľsky na úrovni, proste „hotová kapela“, žiadny „slabo spracovaný polotovar“. Toto ich viac či menej automaticky a predovšetkým pochopiteľne poslalo do domácej špičky. Na východe boli obľúbenou a vyhľadávanou koncertnou bandou a myslím, že dobré to mali celkovo na celej česko-slovenskej scéne,“ spomína metalový publicista, znalec a člen východoslovenskej undergroundovej scény Martin Lukáč (ex-NOMENMORTIS). Ten mimochodom skupine zhotovil logo a pomáhal jej s prekladom textov.

Logo ERYTROSY

V roku 2004 však aktivita okolo formácie utíchla a prišiel rozpad. V súčasnosti to ale vyzerá, že sa na túto východoslovenskú legendu extrémneho metalu opäť upriami pozornosť. Domáce vydavateľstvo Metal Age Productions má v pláne vydať albumy „Incomplete Minds“ a „Delight“ na vinyle. Termín vydania nie je v túto chvíľu známy, keďže v týchto časoch sa na lisovanie vinylov čaká dosť dlhú dobu.

Je to zadosťučinenie

„Čo sa týka Metal Age Productions, tak sme sa dohodli, že by to malo vyjsť tento rok. Viem o „Incomplete Minds“, ale zachytil som, že chcú aj „Delight“. Samozrejme, mám z toho radosť. Je to také zadosťučinenie z minulosti. Keď som ten materiál dávnejšie počúval, tak som nechápal, že sme toto hrali. Myslím tie rýchle riffy. Na tú dobu to malo celkom gule. Keby som to nehral a bol len poslucháč, určite som fanúšik,“ vyjadril sa pre Valhalla.sk gitarista Stano Lastivka (KILLCHAIN, ex-ERYTROSY).

Dobová fotka ERYTROSY

Ako vnímal Lastivka vtedajšie dianie na domácej scéne, keď boli ERYTROSY aktívnou kapelou? „Bola to krásna doba. Neriešili sme nič, len hudbu. Vznikalo veľmi veľa dobrých kapiel. S každým sme sa poznali, ale aby to tak bolo, tak sme samozrejme museli hrať. Bol to proste taký malý raj. Nechýbalo tomu nič.“

Čo vlastne stálo za rozpadom kapely? „Už som nemal motiváciu pokračovať. Prišli iné priority. Vycestoval som za prácou do zahraničia, takže sme sa to rozhodli ukončiť. Nič iné v tom nebolo,“ ozrejmil Stano Lastivka.

Albumy očami a ušami publicistu Martina Lukáča

A keďže môžeme očakávať vydanie týchto kultových kúskov na vinyle. Publicista Martin Lukáč sa zamyslel, aký vplyv mali tieto dva albumy na slovenský death metal, ale aj s akými západnými kapelami sa mohli ERYTROSY v tom čase hudobne porovnávať.

„Album „Incomplete Minds“ považujem za prvý brutal death metalový album, ktorý slovenská scéna poslala do sveta, dovtedy sa tu hral hlavne klasickejší, prípadne do techniky ťahaný death metal. ERYTROSY naň jednak chytali dobré ohlasy, takisto tento ich úspech – mať vydané CD bolo vtedy pre kapelu potvrdením, že má význam, a navyše išlo o splnenie sna, ktoré vtedy popri hudbe na dostatočnej úrovni potrebovalo aj obrovské úsilie – mohol motivovať ostatných.

Prinajmenšom za seba môžem povedať, že vtedy som sa rozhodol: „NOMENMORTIS vydá CD, čoskoro, nič iné nepripadá do úvahy“. To „čoskoro“ sa natiahlo až k roku 2000, vieme, ako to u nás fungovalo, ale stalo sa tak, presne preto, že „tu vidíme, že sa to dá, a tak sa nám to podarí tiež“.

„Delight“ bol hudobne v rámci subžánru zase posunom ďalej, ale možno aj k väčšej osobitosti, pri debute bola inšpirácia veľmi jasná. A celkovo v rámci prínosu pre slovenský death metal vydali veci, ktoré svetu ukázali cestu k našej scéne a pochopeniu, že sme kdesi oveľa ďalej, než v štádiu exotických lokálnych pokusov. Že skrátka to, čo vedia v USA, Anglicku a podobne, dáme dokopy aj tu. Demo a „Incomplete Minds“, tam to jasne ukazuje na CANNIBAL CORPSE a CARCASS, „Delight“ je hráčsky a skladateľsky možno sofistikovanejší alebo „uhladenejší“ materiál, niekde viac vplyv Ameriky (CANNIBAL CORPSE, SUFFOCATION), inde zase priamočiarej Európy (možno VADER a spol.). Koncertne to trhalo hlavy,“ okomentoval oba albumy Martin Lukáč.

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.