Prenesú vás do dávnej minulosti. Bratislava zažije večer stredovekého folku v spoločnosti PERCIVAL a STRIGÔŇ

Na konci marca vystúpia PERCIVAL a STRIGÔŇ v bratislavskom MMC.

PERCIVAL (Pol)
STRIGÔŇ (Sk)
TEMPUS (Cz)

Štvrtok 24.3.2022, Bratislava – Majestic

Napriek ešte stále za oknami zúri zima, ktorou nás Morena poriadne trápi, je už teraz jasné, že s príchodom jej sestry Vesny si budeme môcť na jar v MMC pocestovať v čase. Ak ste fanúšikmi stredovekej hudby, dvadsiaty štvrtý marcový deň si zakrúžkujte v kalendári červenou fixkou a naplánujte si voľno. Lebo vtedy sa bude v Bratislave konať VEČER STREDOVEKÉHO FOLKU s kapelami PERCIVAL a STRIGÔŇ.

PERCIVAL. Zdroj foto: Mythologica

Headlinermi večera budú výborní PERCIVAL od našich poľských bratov, ktorí fungujú ako bočný folkový projekt kapely PERCIVAL SCHUTTENBACH. Základnými kameňmi tejto bandy sú Mikołaj Rybacki a Katarzyna Bromirska, ktorí založili celú spoločnosť. Áno, PS nie je len skupina, ale je to firma zapodievajúca sa organizáciou koncertov, organizáciou a realizáciou hudobných workshopov, vydávaním albumov a online predajom.

Počas už viac ako 20. rokov trvajúceho fungovania PERCIVAL SCHUTTENBACH Mikołaj a Katarzyna neustále pracujú na rozvíjaní tejto značky. V rámci tohto spolupracujú s mnohými ľuďmi, hlavne profesionálnymi hudobníkmi, ktorí im pomáhajú pri realizácii ich vízií.

Aktuálne majú PERCIVAL SCHUTTENBACH rozbehnuté tri hlavné projekty. Prvým z nich je rovnomenná kapela, kde sa venujú tvorbe rockovo-metalovej hudby inšpirovanej slovanským folkom a kultúrou. Druhým je PERCIVAL, s ktorým vystúpia aj v Bratislave, zaoberajúci sa slovanskou folkovou historickou hudbou. A treticu uzatvára WOLD HUNT LIVE SHOW, čo je muzikálne predstavenie s hudbou použitou vo video hre „The Witcher 3 – Wild Hunt“, na ktorej sa podieľali aj svojím príspevkom ku soundtrackom v podobe skladby „The Nightingale“. V súvislosti so „Zaklínačom“ je pri nich zaujímavé aj to, že okrem hry sa ich pieseň inšpirovaná dielom spisovateľa Andrzeja Sapkowskeho dostala aj do poľskej audioverzie e-booku z tejto knižnej série Búrková sezóna (Sezon Burz).

V rámci projektu PERCIVAL, ktorý funguje od roku 2005 a v marci ho uvidíme u nás, sa snažia o priblíženie života, hudby a kultúry predkresťanských Slovanov. Aktuálnymi členmi kapely sú okrem Mikołaja Rybackiho (vokály, lutna s dlhým krkom) a Katarzyni Bromirskej (vokály, byzantská lýra) aj Joanna Lacher (vokály, bodhrán – írsky druh bubna, davul – dvojhlavý druh bubna používaný hlavne v hudbe na strednom východe) a Christina Bogdanova (bodhrán, davul, vokály). Okrem zmienených nástrojov používajú ešte napríklad flauty.

PERCIVAL svoju hudbu prezentujú hlavne prostredníctvom vystúpení na rôznych historických festivaloch doma v Poľsku, ale aj po okolí a inde vo svete. Súčasťou repertoára ich skladieb sú rôzne piesne zo slovanských regiónov, ako aj vlastná tvorba. Na konte majú zatiaľ 6 štúdiových albumov. Zatiaľ posledný z nich vyšiel v roku 2018 v rámci série nahrávok nazvaných „Slava“ s titulom „Slava! Pieśni Słowian Zachodnich“. V tejto sérii sa venujú na každom albume inej slovanskej vetve – prvý z nich sa zaoberal južnými Slovanmi, druhý východnými a tretí západnými.

Spoločnosť týmto Poliakom bude v marci v Bratislave robiť domáca kapela STRIGÔŇ. Začiatky zoskupenia sa datujú do roku 2015, kedy Michal Jankuliak a Kristián Žilinec spolu začali hrať na buzouki covery soundtrackov z hry „The Witcher 3: Wild Hunt“.

Štvorica zložená z jednej dámy (Barbora Danielová – speváčka a violončelistka) a troch pánov (Jakub Bebej – írske píšťalky a ninere, Ján Kubas – perkúsie, Michal Jankuliak – bouzouki, oud, kantele) je jednou z mála slovenských kapiel, ktorej tvorba vychádza zo starovekej a stredovekej hudby, a kombinuje to s fantasy, pričom textovo vychádza hlavne zo slovanskej mytológie. Takou zaujímavosťou je, že v začiatkoch kapela robila aj cover verzie skladieb od PERCIVAL, s ktorými ich neuvidíme na pódiu prvýkrát. Spoločne už zahrali napríklad na historickom liptovskom festivale Utgard v roku 2017.

Napriek tomu, že je táto partička zvukovo ladená do časov minulých, jej pôsobiskom nie sú iba historické a fantasy festivaly. V začiatkoch nebol problém vidieť ich hrať na rôznych slovenských a českých metalových akciách.

STRIGÔŇ majú na konte zatiaľ 2 štúdiové počiny „Dunaj“ z roku 2019 a „Posledný strom“ z roku 2020. Ak patríte medzi tých, ktorí sa radi nechajú uniesť atmosférou a chcete cestovať v čase do minulosti za zvukov výbornej hudby, potom na tejto výbornej akcii nesmiete chýbať. Obe skupiny dokážu vytvoriť úžasnú atmosféru s nádychom šepotu dôb našich slovanských predkov.

FB Event

Plagát ku koncertu

Tlačová správa